• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 13 °C

Barzani: Kürdistan ABD dahil hiç bir ülkenin vesayetini kabul etmez

Barzani: Kürdistan ABD dahil hiç bir ülkenin vesayetini kabul etmez
Mesud Barzani, El Hayat gazetesine bölgedeki siyasal gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Arapça yayınlanan El Hayat gazetesinin kendisiyle yaptığı röportajda bölgedeki siyasal gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Rudaw sitesinde yer alan haberlerde, Barzani'nin Bağdat yönetimine ağır eleştirilerde bulunduğu belirtildi, "halkın rızkını kesmek kimyasal silah kullanmaktan daha kötüdür" dediği dile getirildi.

Batı Kürdistan ile ilgili bir soruya verdiği cevapta, "biz batı Kürdistan'a insani yardım ulaştırmaya devam edeceğiz, ama Federal Kürdistan Batı Kürdistan'a askeri yardımda bulunmadı" diyen Bölge Başkanı, Suriye Kürdistanı'na yönelik politikaları konusunda açıklamalarda bulundu. 

"Batı Kürdistanlı siyasi parti ve şahsiyetlere işbirliği yapmalarını önerdik" diyen Barzani, devamla şu görüşleri dile getirdi: "Kürd Yüksek Konseyi oluşturuldu. Ama şu anda aralarında anlaşmazlık bulunuyor. Kendilerine 'var olan savaşta yer almayın, çünkü yer alırsanız bazıları da size karşı bilenir ve savaşır' dedik." 

Batı Kürdistan'a askeri yardımda bulunmadıklarına vurgu Bölge Başkanı, "sadece insani yardımda bulunduk ve bu yardımımız devam edecektir" dedi. 

Federal Kürdistan'ın İran ve Türkiye ile ilişkilerine dair açıklamalarda bulunan Barzani, bu ülkelerle ilişkilerinde ilerleme kaydedildiğini, kendilerine bu ülkelerden baskı gelmediğini söyledi. "Baskı yapmak isteseler bile, biz kabul etmeyiz. Federal Kürdistan ABD dahil hiç bir ülkenin vesayetini kabul etmez, bu kadar kurbanı yine bazılarının vesayeti altına yaşamak için vermedik" diyen Bölge Başkanı, seçimlerde kazandığı başarı nedeniyle TC başbakanı Erdoğan'ı tebrik ettiklerini dile getirdi. "Türkiye halkı bir kez daha Erdoğan'a olan güvenini gösterdi" diyen Barzani, Erdoğan'ın bu güvene layık olduğunu söyledi.

Seçim sonuçlarının anlaşılması için Erdoğan öncesi ve sonrasındaki Türkiye ekonomisine bakılması gerektiğini ifade eden Federal Kürdistan Başkanı, Bağdat ile olan ilişkilerine dair de önemli açıklamalar yaptı.. 

Bağdat hükümetinin, Federal Kürdistan'a yönelik politikasına ağır eleştirilerde bulunan Barzani, "kardeş olmayı, ortak ve müttefik olmayı kabul ederiz ama bazılarının uydusu olmayı asla kabul etmeyiz" dedi. 

ABD'nin Bağdat ve Hewlêr arasındaki sorunların çözümü için arabuluculuk yaptığını anlatan Barzani, ABD'nin bu doğrultudaki çabalarının sonucunu bekleyeceklerini söyledi. "Federal Kürdistan'ın rızkını kesmek, savaş ilanıdır" diyen Barzani, bunun, Halepçe'de kimyasal silah kullanılması suçundan daha ağır bir suç olduğunu belirtti.

Bağdat'ın bu uygulamalarına karşı sessiz kalmayacaklarına vurgu yapan Barzani, “plan ve programlarımız hazır ve bunları hayata geçireceğiz. Bağdat'ın bu uygulamalarını devam ettirmesi, her şeyin değişmesine yol açar. En tehlikesi olan ise bazılarının Federal Kürdistan'ın onurunu kırmayı ve O'nu bir kişinin otoritesi altına almayı düşünmesidir. Bunun gerçekleşmesi mümkün değildir. Kimsenin karşısında diz çökmeyeceğiz. Federal Kürdistan'ın onuruyla oynanmasına müsaade etmeyeceğiz. kardeşliğe, ortak ve müttefik olmayı kabil ederiz ama kimsenin uydusu olmayacağız" dedi. 

Bağdat'ın tavrında ısrar etmesi halinde, Kürdistan petrolüne bel bağlayacaklarını anlatan Barzani, petrolünün satılması halinde Federal Kürdistan'ın Bağdat'a ihtiyaç duymadan varlığını sürdürebileceğini belirtti.

Irak Başbakanı'nın enerji işlerinden sorumlu yardımcısı Hüseyin Şarıştani'nin "Kürdler Irak petrolünü çalıyor" biçimindeki açıklamasına cevap veren Barzani şu görüşleri dile getirdi: "bu kötü bir açıklama. Bir yönetici bu açıklamaya karşı çıkmalıydı. Eğer biz de onların dili konuşmak istersek cevabımızı şöyle olur: Devlet yüz yıldır Kürdistan petrolünü çalıyor. Kürdistan petrolü olmasaydı, Irak devleti birinci dünya savaşı sonrasında ayağa kalkamazdı." 

Irak'ın geleceğini tehdit eden tehlikelerden bahseden Barzani, "Irak'ın batısında terör yaygın bir hale geldi. Bazı kentler hükümetin kontrolü dışında, teröristler açıkça buralarda faaliyet yürütüyorlar. Irak artık yenilgiye doğru gidiyor" dedi. (denge azad)

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89