• BIST 9090.91
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Barzani...Kobani... Afrin...

Barzani...Kobani... Afrin...
Kobani ve Afrin'deki gelişmelerin 9-10 Temmuz'da Hewler'de Barzani huzurunda imzalanan anlaşmadan sonra gelmesi dikkat çekti.

Suriye'de Halep'e bağlı Kobani ve Afrin'in idaresini ele geçiren Kürtler, buralarda kendilerini rejim ve muhalifler arasındaki çatışmalardan kendi kurdukları Halk Savunma Birlikleri ile koruyacaklar. Bu gelişmenin 9-10 Temmuz'da Hewler'de Barzani huzurunda imzalanan anlaşmadan sonra gelmesi dikkat çekti.

fotogaleri-kobani.jpg

19 Temmuz'da Halep şehrine bağlı Kobani'de yönetimini ele geçiren Kürtler, bölgede seslerini daha fazla duyurmaya başladı. Suriye'de Mart 2011'de rejim karşıtı hareketlenmenin başlamasının ardından anadil okulları açan, halk meclislerini kuran, savunma komitelerini oluşturan, sivil toplum ağını genişleten, partiler ve örgütler arası birliği güçlendirermeye koyulma kararı da alan Kürtler, Suriye'de şiddet olaylarının derinleştiği bir dönemde, kendilerini bölgede koruyacak bir savunma gücü oluşturdu.

39186Bu gelişmeler, Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim tarafından da doğrulandı. Salih Müslim, amaçlarının Özgür Suriye Ordusu ile rejim arasındaki çatışmaların Kürt bölgesine yayılmasını önlemek olduğunu belirtti. Müslim, Kürtlerin kimse ile bir düşmanlığının olmadığını ifade ederek, çatışmaların Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’e sıçradığını ve buradaki Kürtlerin de kendi savunmalarını yapmaları gerektiğini ifade etti.

Halep bölgesinde Halk Savunma Komiteleri olarak örgütlenen ve güvenliği sağlayan savunma güçleri, Kobani kasabasının yönetimini ele geçirdikten sonra kendilerini Halk Savunma Birlikleri (YPG) olarak ilan etti. 

Halk Savunma Birlikleri, 20 Temmuz'da da Afrin kenti ve Cidêris ilçesinde Baas rejiminin tüm kurumlarına baskın yaparak el koydu. Halk Savunma Birlikleri, Hewler anlaşmasını desteklediklerini de açıkladı.

39190

Barzani huzurunda güçleri birleştirme anlaşması
Kürt Ulusal Meclisi, 9-10 Temmuz tarihlerinde Hewler'de yapılan görüşmelerin ardından güçlerini ortaklaştırma kararı almışlardı. Anlaşma, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani huzurunda imzalanmıştı.

39187PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah da Hewler görüşmelerine katılmıştı. Kendisi ile Hewler'de yapılan ve 16 Temmuz'da yayımlanan bir söyleşide Abdullah, Barzani ile görüşmelerin olumlu olduğunu ve görüşmelerin ekseninin bölgenin şu anki durumu ve Kürt politik partilerinin ve örgütlerinin rolü üzerine olduğunu belirtmişti. Abdullah, Barzani'nin Suriye Kürdistanı adına diplomatik işleri yüklenecek bir yüksek konseyin de oluşturulmasını önerdiğini ifade etmişti. Abdullah ayrıca Barzani'nin Kürt partilerinin hepsinin arasında birlik oluşturulması için tüm desteğini vereceğinin tekrar vurguladığını da kaydetmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89