• BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

Barzani, Kerkük dedi Bağımsızlık dedi...

Barzani, Kerkük dedi Bağımsızlık dedi...
Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, CNN International’ın sorularını yanıtladı. Barzani Irak’ta yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, CNN International’ın sorularını yanıtladı. Barzani Irak’ta yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Barzani, “Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi” dedi.

Barzani, on yıldır yeni ve demokratik bir Irak inşa edebilmek için çaba gösterdiklerini; ancak bu hedef ulaşılamadığını söyledi. Barzani, “İşte bu yüzden Irak’taki son gelişmelerin ardından, Kürt halkının kendi geleceğini belirlemesi için fırsatı değerlendirmesi gerektiğinin artık kanıtlandığını düşünüyorum.” dedi.

‘BUGÜNKÜ IRAK FARKLI’

Ülkenin artık bir arada kalabilmesinin güç olduğunu vurgulayan Barzani, “Şu an tecrübe ettiğimiz şey bize bu şekilde devam edemeyeceğimizi gösteriyor. Bugünkü Irak, bildiğimiz ve yaşadığımız iki hafta önceki Irak’tan artık farklı.” ifadesini kulandı. Barzani, “Bağımsızlık isteyecek misiniz?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi. Biz de Kürt halkının kararı neyse onu destekleyeceğiz.”

‘IRAK’IN BÜTÜNLÜĞÜNÜ BİZ KORUDUK’
Barzani, Irak’ın dağılmasına neden olmaktan endişe duyup duymadığı yönündeki soruyu yanıtlarken ise, “Açıkçası 2003’te rejimin yıkılmasından sonra, Irak’ın birliğini ve bütünlüğünü biz Kürtler koruduk. Son on yıldır bu işi biz yaptık. Fakat şimdi Irak zaten bariz biçimde dağılıyor. Merkezi hükümet her şeyin üzerindeki kontrolünü kaybediyor. Ordu, polis ve her şey dağılıyor. Şu an IŞİD dediğimiz oluşumun ortaya çıkışına tanık oluyoruz. Ortaya çıkan yeni bir devletle çok uzun bir sınırı paylaşıyoruz. Bu bizim suçumuz değil, Irak’ın çöküşüne biz neden olmadık. Bilinmeyenin esiri olmak istemiyoruz” dedi.

‘SORUMLULUAR GÖREVLERİNİ BIRAKMALIDIR’

Şiiler ve Sünniler arasında bir anlaşma ve yönetimde gerçek bir ortaklık olması halinde IŞİD’in bölgeden uzaklaştırılmasının mümkün olabileceğini söyleyen Barzani, “Bunun sorumlusu her kimse görevini bırakmalıdır” diyerek Maliki’nin istifasını istedi. Nuri Maliki’nin orduyu kendisine sadık insanlardan kurduğunu söyleyen Barzani, “Maliki siyasi otorite ve gücü tekelleştiriyor. Yanlış politikalarının sorumluluğunu almalı” dedi. Barzani sorunun askeri yolla değil siyasi anlaşma ortamıyla çözülebileceğini aktardı.

‘KERKÜK, KÜRDİSTAN’IN BİR PARÇASI’

Kerkük’ü tamamen kontrolü altına alan Kürtlerin bölgede daha ne kadar kalacağı sorulduğunda ise Barzani şu yanıtı verdi: “Kerkük’ün Kürdistan’ın bir parçası olduğundan hiçbir şüphemiz yok. Irak Anayasası’nın 140. maddesine uyarız. Son on yıldır bu maddenin uygulanmasını bekliyoruz. Fakat merkezi hükümetten bu konuda hiçbir ciddiyet göremedik. Bizce Kerkük, Kürdistan’ın bir parçasıdır ve bu konuda konuşmaya gerek yoktur.” “Referandum olacak mı?” şeklindeki soruya ise Barzani “Referandum yapmadık. Fakat gerekirse yaparız ve halkın kararına da saygı duyarız” yanıtını verdi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89