• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

Barzani Hewlêr'de İtalya Başbakanı Renzi ile görüştü

Barzani Hewlêr'de İtalya Başbakanı Renzi ile görüştü
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, başkent Bağdat’taki temaslarının ardından Hewlêr'e gelerek Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani'yle bir araya geldi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, başkent Bağdat’taki temaslarının ardından Hewlêr’e gelerek Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani'yle bir araya geldi.

Federal Kürdistan Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Başbakan Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir ve Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa da görüşmede hazır bulundu.

Başbakan Matteo Renzi, İtalya Parlamentosu olarak insani ve askeri yardımda bulunma kararı aldıklarını hatırlatarak, Kürt bölgesinin, IŞİD'e karşı verdiği mücadeleyi desteklediklerini bildirdi.

52531

Avrupa Birliği üyeleri arasında da Kürt bölgesine askeri ve insani yardım noktasında güçlü bir irade ve ortak seslilik sağlandığını aktaran Renzi, "Size İtalya Başbakanı ve AB Dönem Başkanı olarak kendi adıma 'bu savaşta yalnız olmadığınızı' söylemek istiyorum. Sizin savaşınız, bizim de savaşımızdır. Kürdistan'ın teröristlerle mücadelesinde elde edeceği başarı, bizim de başarımızdır. Kürdistan bölgesine ziyaret amacım, ülkem ve AB ülkelerinin, Kürdistan bölgesine destek mesajını iletmektir. Yanınızda olduğumuzu söylemeye geldim" değerlendirmesinde bulundu.

"Hewlêr'e konsolosluk açacağız"

Renzi, askeri ve insani yardım konusunda Kürt bölgesine nasıl yardımcı olabilecekleri hususunda Barzani’den bilgi almak istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Size çok açık olarak Kürdistan bölgesine silah yardımında bulunma kararı aldığımızı ifade etmek istiyorum. Kürdistan bölgesine faaliyet gösteren şirketlerimize daha fazla yatırım yapmaya yönelik teşviklerde bulunacağız. Diplomatik ilişkilerimizi de yükseltiyoruz. Bununla ilgili olarak Hewlêr'deki ülke temsilciliği yerine konsolosluk açacağız."

Barzani'yi İtalya'ya davet eden Renzi, ziyaretin kısa bir süre içinde gerçekleşmesini temenni etti.

Mesut Barzani de Renzi'nin tavrından dolayı kendisine ve İtalya halkına teşekkür ederek terörist saldırılar, sığınmacıların durumu ve Peşmergenin IŞİD mücadelesi hakkında bilgi verdi.

Barzani, "Avrupa Birliği ve İtalya'nın bizimle olan ittifakı ve yardımlaşması, halkımızın güçlenmesini ve ümidimizin yükselmesini sağlıyor. Bu destek mesajları, teröristlerle olan savaşımızda bize güç veriyor" ifadesini kullandı. Kürt bölgesinde kozmopolit bir yapı olduğuna dikkati çeken Barzani, bütün güçleriyle bu çoğulculuğu korumaya ve yaşatmaya çalışacaklarını vurguladı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Irak temasları kapsamında ilk olarak Bağdat'ta Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri el-Maliki ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan adayı Haydar İbadi ile bir araya gelmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89