• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Barzani: Halkıma karşı mahçup olmaktansa ABD’ye karşı mahçup olmayı yeğlerim

Barzani: Halkıma karşı mahçup olmaktansa ABD’ye karşı mahçup olmayı yeğlerim
Barzani, vize sorunları çözülene kadar ABD’yi ziyaret etmeyeceğini ifade etti.

ABD'ye yapacağı ziyareti erteleyen Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani, ABD yönetimine verdiği resmi cevabında “Halkıma karşı mahçup olmaktansa ABD’ye karşı mahçup olmayı yeğlerim” dedi. Barzani ayrıca, ABD’nin Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına uyguladığı vize sorununun çözülene kadar ABD’yi ziyaret etmeyeceğini ifade etti. 

Bilindiği gibi 27 Ocak tarihinde Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin ABD’yi resmi olarak ziyaret etmesi kararlaştırılmış ancak ABD’nin 13 yıl önce Kürdistan Demokrat Partisi-PDK ve Kürdistan Yurtseverler Birliği-YNK’yi kara listeye aldığı kararı halen kaldırmadığı nedeniyle ziyaret Barzani tarafından iptal edildi.

Kürdistan Bölgesi vatandaşları ABD vizesi almak için Hewlêr’deki ABD konsolosluğuna başvurdukları zaman konsolosluk tarafından birçok özel sorulara maruz kalıyorlar. ABD konsolosluğu vize başvurusu yapanlara öncelikle hangi siyasi partiye üye oldukları sorusu soruluyor. Eğer ki vize başvurusu yapan kişi PDK veya YNK üyesi ise vize talebinin cevaplanması çok uzun süre alıyor. 

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’yi yakın bir kişinin Rûdaw’a yaptığı açıklamada; “Başkan Mesud Barzani bu sorunların olduğunu öğrendiği anda bu sorunların çözülene kadar ABD’yi ziyaret etmeme kararı aldı” dedi. 

Öte yandan Kürdistan Bölge Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mistefa ise birkaç yıldır ABD konsolosluğu, büyükelçiliği ve ABD Dışişleri Bakanlığına bu sorunların çözülmesi için resmi yazılar gönderdiklerini açıkladı. 

PDK ve YNK’nin ABD’nin şüpheli örgütler listesinde olduğunu doğrulayan Felah Mistefa; “11 Eylül saldırılarının ardından, iki kişiden fazla olan ve kendi hükümetleri ile silahlı çatışmalarda bulunan tüm örgütler bu listeye eklendi” dedi. 

ABD listesinin üç maddeden oluştuğunu kaydeden Felah Mistefa şöyle konuştu; “Birinci ve ikinci maddeler terörist grupları içeriyor. Üçüncü madde ise bulundukları ülkelerde kendi hükümetlerine karşı savaşan örgütleri içeriyor. Bizde ABD’ye ‘siz kendiniz Saddam’ı düşürdünüz, bu nedenle artık Kürtleri bu listeden çıkarmanız gerekiyor’.” 

Öte yandan ABD yönetimi tarafından varolan bu sorunun çözümünün kendilerinin elinde olmadığını ABD Kongresinin elinde olduğu dile getiriliyor. 

Kürdistan Bölge Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Husên ise Rûdaw’a yaptığı açıklamada Barzani’nin ABD Başkan Yardımcısı Biden’a şu an ABD’yi ziyaret edemeyeceğini söylediği bu ziyareti ileriki bir döneme ertelediğini ifade ederek; “Barzani, kendi halkına karşı mahçup olmaktansa ABD’ye karşı mahçup olmayı yeğlediğini ABD yönetimine bildirdi” diye konuştu.

Rûdaw’ın vize sorunu ile ilgili ABD’nin Hewlêr konsolosluğuna görüşme talebi ise konsolosluk tarafından vize konusu ile ilgili hiçbir açıklama yapılmayacağı bildirildi. (Dengê Azad)

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89