• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

Barzani: Bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğiz!

Barzani: Bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceğiz!
Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Federal Kürdistan'ın bağımsızlık sürecinin devam ettiğini söyledi.

Amerikan PBS televizyonunda yayınlanan röportajında Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, bölgede yaşanan durum ve Kürdistan Bölgesi’nin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

”IŞİD’e karşı düzenlenen hava saldırılarının savaşta ne kadar etkili oldu?” sorusuna Barzani, ”Hava operasyonlarının düzeyini ve rolünü önemli buluyoruz. Bize önemli bir yardımı oldu. Ancak şu ana kadar da bu görüşümüz değişmedi. Peşmerge’nin savaşta etkili olacak silahlarla donatılması gerekiyor.” şeklinde cevap verdi.

”Kim saldırırsa sonuna kadar topraklarımızı savunuruz”

Barzani, Batılı ülkelerin İran’ın Irak’taki savaşta aldığı rol ve Haşdi Şabi adlı milis gücünü desteklemesinden duyduğu endişeye ilişkin, ”Bizim bir prensibimiz var. Saldırdığımız zaman arkamızda hiç bir şey bırakmıyoruz. IŞİD’e karşı savaşta bize yardımcı olan kim olursa olsun, teşekkür ediyoruz. Şimdi bu konuda hiç bir endişemiz yok. Kim bizim topraklarımıza saldırmaya kalkarsa da kendimizi sonuna kadar savunuruz” dedi.

Peşmerge’nin tek başına Musul’a yönelik bir operasyon girişiminde bulunmayacağının altını çizen Federal Kürdistan Başkanı, ”Musul ya da başka bir bölgenin kurtarılmasına ilişkin bir plan varsa, biz de süreç ve durumları göz önünde bulundurarak üzerimize düşeni yapma konusunu düşünürüz. Prensip olarak bizim ne Irak ordusu ile ne gönüllü Şii milislerle ne de Sünnilerle bir problemimiz yok. Onların bir planı varsa biz destek konusunu düşünürüz” ifadelerini kullandı.

”Bu savaş diğerlerinden farklı”

”IŞİD’e karşı savaş Kürdlerin tarihindeki en ağır savaşı mıdır?” şeklindeki bir soruya ilişkin ise Mesud Barzani, ”Bu savaşın geçmişteki savaşlardan farklı olduğu doğrudur. Bu savaşın strateji ve taktikleri diğerlerinden farklıdır. Savaş stili de farklıdır. Ancak aynı zamanda bu savaşla birikte Peşmerge’ye ve Kürdlere IŞİD’i ve IŞİD’in resmini de ortadan kaldırma şerefi nail oldu.” sözleriyle cevap verdi.

Esir Peşmergeler

PBS spikerinin, ”IŞİD’in elindeki rehin Peşmergeleri Newroz’da infaz edeceğine dair duyumlar var” sözlerine karşılık Barzani, ”Bu durum bizi çok ama çok üzüyor. Bir grup Peşmerge’nin bu şekilde IŞİD’e esir düşmesine çok üzülüyorum. Şahsen bu durum karşısında çok üzülüyor ve endişeleniyorum. Peşmergelerimizin kurtarılması için çok yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Ancak kurtarılmalarında başarılı olamazsak onlar bizim şehitlerimiz olacak, şehitlerimizin sayısı artacak” dedi.

”IŞİD saldırılarından önce Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlığı konusu gündemdeydi, savaşla birlikte gündem değişti mi?” şeklindeki soruya ise Barzani şöyle cevap verdi: ”Bu savaş bağımsızlık sürecini biraz erteledi ancak süreç devam ediyor. Biz hiç bir zaman bağımsızlıktan vazgeçmeyeceğiz. Bunu diyalog yoluyla sağlayacağız. Bağdat ile konuşacağız, diyalog kuracağız ama hiç bir zaman haksızlık yapmayacağız, kimsenin hakkını çiğnemeyeceğiz, kimseyle savaşmayacağız. Bu konuyu derinliğine ele alacağız, hassasiyetle ve aklı selim yaklaşacağız. Birliğe ihtiyacımız var, birlik olacağız ancak zor kullanmayacak ve kan dökmeyeceğiz.”

”Savaş Kürd birliğine hizmet etti”

Federal Kürdistan Başkanı Barzani, ”IŞİD’in saldırıları Irak ve Suriye ile birlikte bölgenin kaderini, bununla birlikte Kürdlerin de kaderini değiştirir mi?” şeklinde sorulan soruya ilişkin ise, ”IŞİD saldırıları dünyanın veya bölgenin kaderini değiştirir diyemem. Ancak şunu da belirtebilirim ki; bu saldırılar, Kürd halkının birliğine hizmet etti. Kürdlerin dayanışmasını, topraklarını ve birbirini savunma duygusunu güçlendirdi” cevabını verdi. (z.c)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89