• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Barzani Ankara'dan siyasi çözüm isteyecek!

Barzani Ankara'dan siyasi çözüm isteyecek!
Kürdistan Yönetimi Başkanı Barzani’nin üst düzey temaslarında PKK’ya karşı atılacak adımlar ele alınacak.

İran ve Iraklı yetkililerin ardından yarın Ankara’da olması planlanan Kürdistan Yönetimi Başkanı Barzani’nin üst düzey temaslarında PKK’ya karşı atılacak adımlar ele alınacak. Barzani, hem işbirliği hem de siyasi çözüm diyecek

Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin geçtiğimiz günlerdeki ziyaretlerinin ardından bayram sonrası planlanan programını öne çeken Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, yarın Türkiye’de olacak. Barzani 3-5 kasım tarihleri arasındaki Türkiye ziyaretinde devletin zirvesiyle görüşecek.

Cuma günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi beklenen Barzani’nin, cumartesi günü de Başbakan Tayyip Erdoğan’la Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde bir araya gelmesi planlanıyor. Temaslarda MİT’in yetkililerinin yanı sıra askeri uzmanların da yer alacağı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre Türkiye-Afganistan-Pakistan 6. Üçlü Zirvesi’ndeki temasları nedeniyle halen İstanbul’da olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Barzani’yi burada kabul edecek.

Ana gündem PKK

Ankara 17 ay ardından sonra Türkiye gelen Barzani’ye, daha önce Neçirvan Barzani ile yapılan görüşmelerde ana hatları çizilen taleplerini somut şekilde iletecek. Bu çerçevede, Türkiye ziyareti öncesi İran’da temaslarda bulunan Barzani’den, Suriye’deki rejime karşı Türkiye’nin içerisinde yer aldığı bloktaki rolünü etkinleştirmesini, TSK’nın Kuzey Irak’taki operasyonlarına yardımcı olmasını, sınır güvenliğini sağlaması ve PKK’ya karşı etkin istihbarat paylaşımında bulunmasını istenecek. Cumhurbaşkanı Gül’ün de Barzani’ye, Türkiye ve Kürdistan bölge yönetimi arasındaki diplomatik ve ticari ilişkilerin gelişmesinin, PKK ile mücadeleye verilen desteğe endeksli olduğu şeklindeki mesajı net bir şekilde ifade edeceği belirtiliyor.

Buna karşılık Barzani’nin, PKK’lıların Türkiye’ye geçiş noktalarında güvenlik bölgeleri oluşturulmasına yardımcı olacağının taahhüdünü vereceği ve sorunun silahsız çözümünü isteyeceği belirtiliyor.

Tokat atılırken görüşme sürmez

PKK’nın Kandil’deki lideri Murat Karayılan, Barzani’nin Türkiye ziyareti öncesi Kuzey Irak’ta yayın yapan Rudaw isimli gazeteye verdiği demeçte “Peşmerge gerilla arasında hiçbir zaman savaş olmaz. Kürtlerin bir birine karşı bir kez daha savaşmasının zemini kalmadı. Bu konuda Kürt siyasetçileri ve sözlerine inancım var” dedi. Uzmanlar, Barzani’nin “sorunun siyasi yöntemlerle çözülmesinden yana” olduğunu açıklamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89