• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Bartholomeos böyle buyurdu: Herkes Türk'tür!

Bartholomeos böyle buyurdu: Herkes Türk'tür!
İstanbul Fener Rum Patriği, "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, din, mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür" dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda konuşan İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, din, mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür" dedi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda konuşan İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, din, mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür" dedi. Bartholomeos'un "vatandaşlık tarifi" komisyondaki Milliyetçi Hareket Partili (MHP) üye tarafından da desteklendi. 

TBMM'de yeni anayasa için kurulan uzlaşma komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyon, Hıristiyan azınlıkları dinledi. İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Mor Gabriel Manastırı Vakfı temsilcileri Rum ve Süryanilerin önerilerini iletti. Toplantıya, Rumların önerilerini iletmek için Patrik Bartholomeos, Rahip İlias Billis, Vakıflar Genel Meclisi Cemaat Vakıfları Temsilcisi Pandelis Lakis Vingas, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Emre Öktem katıldı.

Radikal'in haberine göre, toplantıda ilk olarak söz alan Patrik Bartholomeos'un, Türkiye'de Anayasanın eşitlik ilkesinin "teoride kaldığını" ifade etmesi üzerine MHP'li üye Oktay Öztürk, vatandaşlığı nasıl tanımladıklarını sordu. Bartholomeos, "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, din, mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türktür. Türklük bütün Türk vatandaşlarının beraberce varlığının ve dayanışmasının ifadesidir" dedi. Öztürk, bu tanım karşısında teşekkür etti.

Bartholomeos'un sözleri Türkiye'deki azınlık cemaatleri tarafından farklı şekillerde yorumlandı. Kuryakos Ergün, "Türk" yerine "Türkiyeli" ifadesinin kullanılmasının doğru olacağını söyledi. Garo Paylan, bu tanıma katılmadığını söylerken; Sami Herman, "Her şeyden önce Türküz" dedi.

Kuryakos Ergün (Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı): "Sayın Bartholomeos'un söylediklerine bir itirazım yok. Ancak Türk vatandaşlığı tanımında Türktür yerine Türkiyelidir demek daha doğrudur kanaatindeyim. Türkiye'de bu konu çok tartışılıyor. Başka ülkelerde bu aşılmış. Mesela İsveç. Yerli halklar var İsveç'te… İsveç vatandaşı olarak yaşayabiliyorlar. Ben de Süryani'yim; ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım."

Garo Paylan (Yeşilköy Ermeni Okulu yöneticisi ve Eğitim Komisyonu Koordinatörü): "Türklük etnik bir unsurdur. Bir etnisiteyi bütün toplulukları koymak haksızlık. Her etnik unsur kendi adı neyse onunla anılmalı. Kendimi hep bir Ermeni olarak tanımlamayı tercih ettim, öyle de tanımlamaya devam edeceğim. Bütün dini kimliklerin, etnik kimliklerin eşitliği ve onlara belli bir mesafede durmayı başarması olarak anlarım eşit vatandaşlık tanımını."

Sami Herman (Türk Musevi Cemaati Başkanı): "Her şeyden önce Türküz. Türk olarak tanımlanmak isteriz. Kimliğimiz Türk vatandaşıdır ve Türk'üz. Dinimin nedir derlerse o zaman inancımızı söyleriz. Museviyiz."

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89