• BIST 9546.08
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 8 °C

Barış Mitinginden önemli açıklamalar

Barış Mitinginden önemli açıklamalar
Kürt açılımı çalışmalarının devam ettiği bir dönemde Diyarbakır, önemli bir mitinge evsahipliği yaptı. İşte mitingte verilen mesajlar...

Mitingde konuşan DTP lideri Ahmet Türk, Kürt açılımı konusunda Öcalan ve PKK'nın muhatap alınması gerektiğini söyledi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı’nda "Onurlu Bir Barışa Evet" adlı bir miting düzenledi.

Miting öncesinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, mitingin yapılacağı alanda kurulan platformda özel eğitimli köpekler eşliğinde arama yapıldı.

Mitinge gelenler çeşitli noktalarda tek tek yapılan aramanın ardından alana alındı. Buradaki görevli polisler, çocuklara top dağıttı.

3782

BAYDEMİR: ASKERE SIKILAN KURŞUN BANA SIKILMIŞTIR

Mitingde kürsüye çıkan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkçe başladığı konuşmasını Kürtçe sürdürdü.

Baydemir, “Gelecek nesillere, çocuklarımıza onurlu bir gelecek ve barış bırakmamız gerekir. Bunun için biz Kürtler, elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.

Ateşkesin tek taraflı yürümeyeceğini belirten Baydemir “Silahlar çift taraflı susturulduğunda derim ki, ‘Askere silah sıkılırsa bu bana sıkılmıştır’. Ancak bunu Türk siyasetçiler de söylemelidir” dedi.

ATEŞKESLİK SÜRECE UZATILDI

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ise yaptığı konuşmada operasyonların durdurulması çağrısında bulunurak, “Ateşkeş sürecinin bayrama kadar uzatıldığını” söyledi.

3783

Ayna’nın bu açıklaması katılımcılardan büyük alkış aldı.

Ayna, şöyle konuştu: “Eğer eşit ve özgür yaşamak istiyorsak, Anayasal değişiklik zorunludur. Tek taraflı mutabakat olmaz. Toplumsal mutabakat Kürtler ve Türkleri arasında olur. Bundan vazgeçilmemelidir.”

Hatip Dicle’nin yaptığı konuşmanın ardından kürsüye DTP Genel Başkanı Ahmet Türk çıktı.

TÜRK: ÖCALAN MUHATAP ALINSIN

Abdullah Öcalan ve PKK’nın muhatap alınması isteğini tekrarlayan Türk, şunları söyledi:

“Özgürlük hareketimizi sürdürenler canını vermekten çekinmemektedir. Bunun doğru okunması lazım. Bu çatışmayı savunduğumuz anlamına gelmemelidir. Uyarılarımızı yapıyoruz. DTP parlamentoya girdiği günden bugüne kadar barışçı süreç için önemli çabalar ortaya koydu. Sorunun ancak diyalogla çözülecegini ifade etti. Bugün de bu çabaları sürdürmekteyiz. İnatla, ısrarla barışı, özgürlükleri kovalayacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın.

Barış bitti diyenlere de yanıt vermek istiyoruz. Barış söylemini gündemden kaldıran Kürtler olmayacaktır. Ama sizde bilirsiniz ki, DTP’nin diyalog, uzlaşı ve barış süreci için çabaları bir yere kadardır, sınırlıdır. Çünkü 30 yıldır canını vererek mücadele edenler mutlaka müzakere içinde olmalıdır diyoruz. Eğer gerçekçi davranmazsak barışı sağlama şansı olmaz. Toplumsal realite bu."

3784

Ahmet Türk, sorunun çözümü için PKK lideri Öcalan'ı adres göstererek " Halkımız biliyor ki anahtar oradadır. Bu anahtarın doğru kullanılması bir zorunluluktur." dedi.

Türk iktidar partisinin de eleştiriler ve tepkiler karşısında savrulduğunu belirterek "Sosyal demokrat olduğunu söyleyenler yazıktır, günahtır diyoruz. Gelin pozitif bir rol alın diyoruz. Bu karşı duruştan dolayı iktidar partisinde bu sorunu çözerim diyenlerde bir savrulma yaşanıyor. CHP ve MHP bunları vatana ihanetle suçluyor. İktidar partisinden Bekir Bozdağ demokrasiyi savunması gerekirken, barışı savunması gerekirken geçmişe dönüyor 'Niye Öcalan'ı asmadınız' diyor, 'ip mi yoktu' diyor. Kürt halkını rencide eden, yaralayan bu anlayışla bu sorunu çözemezsiniz. Sayın İçişleri Bakanı sanki Kürtler yokmuş, 20 milyon insanın talebi yokmuş gibi konuşuyor. ''Gündemimizde anayasa değişikliği, af yoktur'' diyor. Peki neden çözeceğiz dediniz? Biz bunları söylerken kaygılı değiliz, biz zaten af istemiyoruz eşit ve özgür vatandaşlık istiyoruz. Mutlaka barış gelecektir mutlaka." diye konuştu.

Dünyada bütün sorunların muhataplarıyla çözüldüğünü belirten Türk, İrlanda örneğini verdi. İngiltere'de hem İRA ile hem hükümetle görüşüldüğünü, Güney Amerika’da benzer yöntem uygulandığını söyledi. Türk, kendilerinin Türk bayrağı ile üniter devletle bir sorunu olmadığını bir kere daha yeniledi. "Biz bu sorunu üniter devlet içinde çözeceğimizi defalarca söyledik" diye konuşmasını sürdüren Türk "Daha pozitif, daha iyimser şeyler söylemek istiyordum ancak sanki birileri bu iyimser pozitif havayı bozmak için elinden geleni yapıyor" dedi.

Miting olaysız sona erdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89