• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 9 °C

Baradey: Geri dönüş yok

Baradey: Geri dönüş yok
Muhalefetin temsilci olarak belirlediği Baradey, sokağa çıkma yasağına rağmen başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericilere seslendi.

Muhalefetin temsilci olarak belirlediği Muhammed El Baradey, sokağa çıkma yasağına rağmen başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanan göstericilere seslendi. Baradey, göstericilerden sabır istedi ve çıktığımız yolun geri dönüş yolu yok diyerek değişimin birkaç gün içinde gerçekleşeceğini iddia etti.

Daha önce Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bugün görevini bırakması gerektiğini söyleyen Baradey kısa konuştu: Çıktığımız yolun geri dönüşü yok, mücadele etmeliyiz. Tek arzumuz rejimin sona ermesi. Halkın önünde saygıyla eğiliyorum, sabırlı olsunlar; birkaç gün içinde değişim gerçekleşecek.

El Baradey'in konuşması sırasında kalabalığın ''Kahrolsun Mübarek'' şeklinde slogan attığı gözlemlenirken, El Baradey'in konuşma öncesi oradaki basına bir açıklama yapmaması dikkat çekti.

Görgü tanıkları, El Baradey'in meydanın ortasına yürüdüğü sırada göstericilerin, ''Halk, rejimin devrilmesini istiyor'' şeklinde bağırdığını söylediler.

Öte yandan göstericilerin, yarın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümeyi planladıkları belirtiliyor.

"MÜBAREK GİDENE DEK..."

 Kahire’de gösterilerin merkezinde bulunan NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu da son gelişmeleri şöyle aktardı:

"Baradey yaptığı konuşmayla, ‘Mübarek görevden alınmadan bu iş bitmeyecek’ demek istedi.

Tahrir Meydanı’nda gün boyu protestolar devam etti. Burada, muhalefetin birlikte hareket edip sistemin sonunu getirmesi bekleniyor.

Ayrıca, jetler başkentin üzerinde alçak uçuş yaparken, bu, ordunun 'kontrol elimizde' mesajı vermek istediği şeklinde yorumlanıyor.

MUHALEFETİN TEMSİLCİSİ BARADEY

Öte yandan, muhalif harekete katılan parti ve gruplar Muhammed El Baradey'in ortak temsilci gibi hareket etmesinde anlaştı.

Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler ve diğer muhalif hareketler, muhalif lider Muhammed El Baradey'in müzakereci olarak tanınmasına karar verdi.

Örgüt liderlerinden Saad el Katatni, birçok irili ufaklı örgüt ve hareketi kapsayan Ulusal Değişim Derneğinin, El Baradey'i, müzakereci olarak tanıdığını belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı olan El Baradey, daha önceki açıklamalarında, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in emekliye ayrılma zamanının geldiğini belirtirken, sokak gösterilerine liderlik yapmayacağını, rolünü siyasi değişime öncülük etmek olarak gördüğünü kaydetmişti.

DÜNYADAN TEPKİLER

ABD, vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerini istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan vatandaşlarının Avrupa'ya taşınması için düzenlemeler yapıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bizim amacımız, Mısır ile barışın sürmesi" dedi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile dün yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün gece yarısı ABD Başkanı Baracak Obama ile de bir görüşme yaptı.

Kuvyet Emiri Şeyh el Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah'ın da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i telefonla aradığı ve destek verdiği bildirildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da meydana gelen olaylarda Azerbaycan'ın Kahire büyükelçiliğinde görevli bir personelin öldüğünü açıkladı.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinde yeralan bir yorumda, ABD Başkanı Barack Obama'nın Amerikan tarihine "Mısır'ı kaybeden başkan" olarak geçeceği görüşü dile getirildi.

Sudan'ın başkenti Hartum'da, binlerce genç internet üzerinden organize olarak sokaklara döküldü. Hükümetin istifasını isteyen gençlere, polisin müdahalesi sert oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Tunus ve Mısır'daki rejimlerin "barışçıl değişimini" tercih ettiklerini söyledi.

Çin, internette 'Google' arama motorunda "Mısır" adının aranmasını yasakladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Mısır'da "itidal, şiddete başvurulmaması ve temel haklara saygı" çağrısında bulundu.

ABD'nin başkenti Washington'da yaşayan Mısırlılar da, Beyaz Saray ve Mısır'ın Washington Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyerek Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti.

Göstericiler, İngilizce-Arapça "Mübarek gitmek zorunda", "(ABD Başkanı Barack Obama'ya) Daha çok diktatörlüğü dikte etmeyi bırak", "Bu diktatörü desteklemeyi bırak" şeklinde sloganlar attı.

New York'taki BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan bir grup da, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, "Halk rejimin değişmesini istiyor" diye slogan attı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89