• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 9 °C

Barack Obama'dan Mavi Marmara tehditi

Barack Obama'dan Mavi Marmara tehditi
Obama’nın Erdoğan’a, filo baskını konusunda başlatılacak olası bir uluslararası soruşturmanın ibresinin Mavi Marmara yolcularına dönebileceği mesajı verdiği ileri sürdü.

Londra’da Arapça yayın yapan El Hayat gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Başbakan Tayyip Erdoğan’a, filo baskını konusunda başlatılacak olası bir uluslararası soruşturmanın ibresinin Mavi Marmara yolcularına dönebileceği mesajı verdiğini öne sürdü. Gazeteye göre, Obama soruşturmanın 'çift taraflı bir kılıca' dönüşebileceği uyarısında bulundu.

İsrail haber sitesi Ynet’in bildirdiğine göre, Arap gazetesine konuşan fakat adı açıklanmayan Türk yetkililer, Obama'nın, Toronto’da görüştüğü Erdoğan’a, “İsrail’in filo baskınının uluslararası kurumlarca soruşturulması Türklere zarar verebilir” mesajını ilettiğini belirtti.

Habere göre, Obama, Erdoğan’a, “Böyle bir soruşturma komisyonu, Mavi Marmara gemisindeki birçok yolcu ve İHH üyeleriyle ilgili suçlamaların gündeme gelmesine neden olabilir. Türkiye talebinin çift taraflı bir kılıca dönüşebileceğini bilmeli” dedi.

Türk kaynaklar gazeteye, Obama ve Erdoğan görüşmesinin, İsrailli Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında geçtiğimiz günlerde Brüksel’de yapılan gizli toplantının da zeminini hazırladığını söyledi.

Türk kaynaklara göre, “Obama, İsrail’in verdiği sözleri ve Ankara'yı yatıştırmaya yönelik mesajlarını Türkiye’ye iletti. ABD Başkanı'nın bu girişiminin amacı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Salı günü yapılan toplantıda Türkiye’nin taleplerini kabul etmeye ikna etmekti.”

Kaynaklar Ben-Eliezer’in, Davutoğlu’yla görüşmesi sırasında, İsrail’in baskında hayatını kaybeden bazı aktivistlerin ailelerinden özür dileyebileceğini, ancak gemideki bazı kişilerin Hamas’la bağlantılı olması dolayısıyla herkesten özür dilenmesinin söz konusu olmadığı mesajını ilettiğini aktardı.

"İÇ SORUŞTURMAYA BİR ŞANS VERİN"

Türk kaynaklar, ayrıca Ben-Eliezer’in Türkiye’den İsrail’in iç soruşturmasına bir şans vermesini ya da uluslararası komisyonun raporunda, İsrail’in raporuna da yer verilmesini istediğini belirtti.

Davutoğlu da toplantının İsrail’in isteğiyle gizli yapıldığını, “buna rağmen İsrail hükümetinde depreme yol açtığını” söyledi ve “Ya toplantıyı açık yapsaydık o zaman ne olacaktı?” dedi.

Bakan Davutoğlu ayrıca geçen ay İstanbul’da Arap dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen bir zirvede Kudüs’le ilgili söylediği sözleri savunarak, “Kudüs, her zaman Türkiye için önemli bir konuydu, öyle kalacak” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89