• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Balyoz'un kayıtları Kozmik'te saklandı

Balyoz'un kayıtları Kozmik'te saklandı
Balyoz Planı'nın konuşulduğu ve bir örneği de Genelkurmay'a gönderilen seminerle ilgili tüm bilgiler yıllarca 'kozmik'te bekledi.

Genelkurmay, Birinci Ordu'da 5-7 Mart 2003'te yapılan plan seminerinin bütün belgelerinin kendisine gönderilmediğini ve 2007'de imha edildiğini söylüyor. Taraf ise, o dönemde kurmay albay olan Süha Tanyeri ile Turgut Değerli'nin Mart 2003 tarihli kozmik saklama yazışmalarını elde etti.

İmzalı belgelere göre, Balyoz Darbe Planı'yla ilişkili seminerin evrakı özel emirle kozmik odada arşivlendi; diğer bütün ortamlardaki belgeler için imha talimatı verildi. Ama o belgeler yedi yıl sonra Tarafa geldi.

10799

Genelkurmay Başkanlığı, Selimiye Kışlası'nda 5-7 Mart 2003 tarihlerinde yapılan plan seminerlerinde değerlendirilen Balyoz Harekât Güvenlik Planı'yla ilgili olarak, "Bizim sistemimiz içinde böyle bir bilgi yok" açıklaması yaptı. Genelkurmay'a göre "harp oyunu" oynanan o plan seminerlerinden geriye herhangi bir belge kalmamış. Genelkurmay, o seminerlerde nelerin konuşulduğunu ve nelerin kararlaştırıldığını da bilmiyor. Değerlendirilen konuların özetini içeren sonuç raporu ise, Genelkurmay arşivlerinde dört yıl bekletildikten sonra imha edilmiş...

Islak imzalı 'saklayın' talimatı

Oysa Taraf'ın elindeki belgeler, hazırlıkları inceden inceye planlanan bu plan seminerinin kayıtlanılırı, gizlilik derecesi yüksek olan diğer askeri belgeler gibi "kozmik"te koruma altına alındığını gösteriyor. Birinci Ordu Komutanlığı Harekât Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeri'nin ıslak imzalı talimatına göre, Selimiye Kışlası'nda düzenlenen 'rutin' plan seminerinin yazılı ve sesli kayıtları, kozmikte saklandı. Albay Süha Tanyeri'nin plan seminerinin arşivlenerek kozmikte saklanması için gönderdiği 11 Mart 2003 tarihli, dört maddeden oluşan "Gizli" ibareli talimatı aynen şöyle:

1 - Birinci Or. K.lığı Plan semineri 05-07 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilmiştir.
2 - Plan semineri icrası kapsamında yapılan tüm hazırlıklar arşivlenmek maksadıyla CD'lere kopyalanarak Kozmik'te saklanacaktır.
3 - Plan semineri ile ilgili bilgiler bilgisayar ortamında ve evrak olarak Kozmik haricinde bulundurulmayacak (menfi), bilgisayarda bulunan konu ile ilgili bilgiler silinecektir.
4 - Belirtilen işlemin yapılarak, sonucunun 14 Mart 2003 tarihine kadar ı'inci Ordu Komutanlığında bulundurulmasını..."

Bilgisayar kopyaları silindi

Albay Süha Tanyeri'nin emrinin yerine getirildiğini gösteren cevap yazısı ise 14 Mart 2003 tarihli. Üçüncü Kolordu Komutanlığı'nda görevli Kurmay Başkanı Vekili Albay A. Turgut Değerli imzasıyla Birinci Ordu Komutanlığı'na gönderilen yazının konu başlığında, "Plan Semineri ile ilgili bilgilerin Arşivlenerek Kozmik'te Saklanması" yazıyor. İki maddelik o kısa yazıda şunlar belirtiliyor:

1 - Birinci Ordu Komutanlığı'nda 05-07 Mart 2003'te icra edilen Plan Seminerine ait tüm yazılı ve elektronik yazılar toplanarak arşivlenmek üzere Kozmik'e teslim edilmiştir.

2 - Plan Semineri ile ilgili hiçbir evrak ve dokümanın Kozmik haricinde bulundurulmadığı ve bilgisayar ortamında bulunan dosyaların silindiğini, arz ederim."

Birinci Ordu Harekât Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeri ile Üçüncü Kolordu Komutanlığı'nda görevli Kurmay Albay A. Turgut Değerli arasında geçen bu yazışma, plan semineri kayıtlarının Kozmik'te arşivlendiğini gösteriyor. Genelkurmay Karargâhı'nın, geçen yedi yılın ardından bu belgelerin varlığından haberdar olmadığını iddia etmesi ise başka bir vahametin işareti. 
Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89