• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 4 °C

Balyoz'daki korkunç planlar ve yakalama emri

Balyoz'daki korkunç planlar ve yakalama emri
'Balyoz planı' yapmakla suçlanan ve aralarında iki eski kuvvet komutanının da bulunduğu 102 sanık hakkındaki iddialar vahim!

‘Balyoz planı’ iddianamesini kabul eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 196 sanıktan 102’si hakkında ‘yakalama kararı’ çıkardı. Yakalanması istenenler arasında eski kuvvet komutanları emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da var.

Kararla birlikte Ergenekon sürecinde ilk kez kuvvet komutanları hakkında ‘yakalama kararı’ çıkmış oldu.

Sanıkların avukatları ‘son derece ağır ve hukuksuz’ olarak nitelendirdikleri karara yeniden itiraz edeceklerini söyledi.

‘Balyoz darbe planı’yla ilgili savcıların hazırladığı iddianamede 19 Temmuz’da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmiş ve resmen dava açılmıştı. İddianamede 196 muvazzaf ve emekli asker ‘sanık’ olarak yer almıştı. Duruşmalar, Ergenekon davalarının görüldüğü Silivri Cezaevi’nde yapılacak.

Mahkeme kararı oybirliğiyle verdi.

Yakalama kararının gerekçesi ise şöyle: “Dosyadaki delil durumu, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, atılı suçun tutuklamayı gerektiren suçlardan olması ve adli kontrol hükümleri yetersiz kalacağından yakalanmalarına....”

YAKALAMA KARARI ÇIKARILANLAR

‘Yakalama kararı’ çıkarılanlardan bazıları şöyle: Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri gibi emekli askerlerin yanı sıra 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Kasım Erdem gibi muvazzaflar da bulunuyor.

196 şüpheli arasında birinci sırada Çetin Doğan, ikinci sırada Özden Örnek, üçüncü sırada Halil İbrahim Fırtına ve dördüncü sırada eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun yer alıyor. Albay Dursun Çiçek de şüpheliler arasında.

İDDİANAMEDEKİ KORKUNÇ PLANLAR

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameye göre, 1. Ordu Komutanlığı’nda 5- 7 Mart 2003’te 196 askerin katılımıyla yapılan seminer çerçevesinde beş aşamalı bir eylem planı uygulanacaktı.

O aşamalar şöyleydi:

İstihbarat: Bilgi toplama, fişleme, mühimmatın dağıtılması ve tüm istihbarat çalışmaları bu aşamada yapılacak.

Müdahaleye zemin hazırlama: Bu amaçla ‘Oraj’, ‘Suga’, ‘Çarşaf’ ve ‘Sakal’ eylem planları uygulanacak. Ayrıca bu planlar dışında, hem ortam şekillendirmesine katkı sağlayacak nitelikte hem de bir sonraki süreçte darbe karşıtı fikirler beyan edeceği tahmin edilen operasyonlar uygulanacak.

Askeri müdahale: OHAL, ardından sıkıyönetim ilan ederek, askeri müdahaleyle AKP iktidarını devirecek ve kilit noktalara TSK personeli getirilecek.

Milli Mutabakat Hükümeti: Yürütme görevi ‘Milli Mutabakat Hükümeti’ne bırakılacak. Bu hükümet cunta tarafından belirlenen programı uygulayacak, MİT’in başına asker getirilecek.

Seçim: Ve seçime gidilecek.

Planlarda neler var?

İddiaya göre darbeye ortam hazırlamak için yapılması planlananlar şöyle:

Çarşaf: Dokuz kişilik eylem timi cep telefonu düzenekli patlayıcıyı Fatih Camii’ne koyacak.

Sakal: Beyazıt Camii’ne yönelik Sakal Eylem Planı’na göre tahrip düzeneği çantaya yerleştirilecek, şadırvanda unutulmuş görüntüsü ile bırakılacak. Bomba cuma günü ezandan 10 dakika önce patlatılacak.

Oraj: Ege’de uluslararası kriz çıkarmak için gerekirse Türk jeti düşürülecek.

Suga: Yunanistan’ın Türkiye aleyhine fiili uygulamaları engellenecek, Ege’deki tatbikatlarda gerginlik tırmandırılacak.

Suikast iddiaları

İddiaya göre, “hem ortamın şekillenmesi hem de darbe karşıtı fikirler beyan edeceği” düşünülen kişi ve gruplara yönelik olarak da jandarma koordinasyonunda şu operasyonlar planlandı:

Orak: Operasyon hedefi olarak Etyen Mahcupyan, Hrant Dink, Sevan Nişanyan belirtiliyor. Hedef tanımı olarak da ‘Darbe Karşıtı Ermeni Basın’ yazılı.

Tırpan: Hedefi boş bırakılmış. Tanımı, ‘Darbe Karşıtı Akademik Kadro’.

Urgan: ‘Arı Grubu’ hedefleniyor. Tanım olarak, ‘Darbe Karşıtı STÖ’ler’ yazılı.

Testere: Mehmet Altan, Ali Bayramoğlu, Mehmet Barlas ve Taha Akyol hedefleniyor.

Döküm: Hedefte, İsmailağa liderlerinden Alaaddin Kaya var.

Yumruk: Gazeteciler Nazlı Ilıcak, Ahmet Taşgetiren, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak ve Fehmi Koru hedefte. Tanım olarak da ‘Darbe Karşıtı Aşırı Sağ Kesim’ deniliyor.

Sakal: Hedef Fener Rum Patriği Bartholomeos, eski Vatikan Başkonsolosu Maroviç ve Ermeni Patriği Mutafyan. Tanımsa ‘Gayrimüslim Cemaat Önderi ve İş Adamları.’

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89