• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 20 °C

Balyoz şimdi hakimde

Balyoz şimdi hakimde
Türkiye'nin en büyük darbe davası bugün başlıyor. Emekli ve muvazzaf generallerle birlikte 196 sanık darbeye teşebbüsten hâkim karşısına çıkacak.

Türkiye'nin en büyük darbe davası bugün başlıyor. Emekli ve muvazzaf generallerle birlikte 196 sanık darbeye teşebbüsten hâkim karşısına çıkacak. Geçen hafta Donanma'da ele geçirilen belgelerden, darbeyi doğrulayan Genelkurmay gözlemci raporuna kadar pek çok yeni delil davanın seyrini etkileyecek. 

Camilerin bombalanması, Türk jetinin düşürülmesi gibi kanlı eylemlerin yer aldığı Balyoz darbe planı davasının ilk duruşması bugün Silivri'de görülecek. 1 numaralı sanık emekli Org. Çetin Doğan başta olmak üzere eski kuvvet komutanları Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve eski Genelkurmay İkinci Başkanı Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 196 sanık ilk kez hâkim karşısına çıkacak. Geçtiğimiz günlerde görevlerinden alınan Tümg. Halil Helvacıoğlu, Tümg. Gürbüz Kaya ve Tuğa. Abdullah Gavremoğlu'nun da Silivri'de hazır olması bekleniyor. Haklarında 15 ila 20'şer yıl hapis cezası istenen sanıklar darbeye teşebbüsten yargılanacak. HSYK tarafından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanan Hâkim Ömer Diken'in başkanlık edeceği dava, Türkiye'nin en büyük darbe yargılaması olarak görülüyor. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, 28 Şubat'ın zeminini hazırlayan Batı Çalışma Grubu'nun 2003'te yeniden kurulması için Çetin Doğan'ın emir verdiği ortaya çıktı. Geçen hafta Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgeler de davanın seyrini etkileyecek nitelikte. Doğan'ın 'rutin dışına çıkılması talimatı'nın yanı sıra darbeyi doğrulayan Genelkurmay gözlemci raporları da mahkemenin gündeminde yer alacak. Bu arada, tutuklanma korkusu yaşayan sanıkların önemli bir bölümünün mazeret gösterip ilk duruşmaya katılmayacağı iddia edildi.

23339

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 968 sayfalık iddianamede vahim eylem planlarının yanı sıra çok sayıda fişleme, görevden alınacak subaylar, kamu görevlilerine ait bilgiler yer alıyor. Dava sürecinde son günlerde gazetelere yansıyan bazı belgelerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Bu belgelerden birini dün Sabah gazetesi yayımladı. Haberde yer alan belgede, iddianamenin bir numaralı sanığı 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın, 28 Şubat döneminde yapılanan Batı Çalışma Grubu'nun 2003 yılında yeniden kurulması için emir verdiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir başka belgede de 1. Ordu Komutanlığı karargâh kayıtlarına göre, dönemin ordu komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın 'rutin dışına çıkılsın' emri yer aldı. Doğan'ın, söz konusu talimatı, 5-7 Mart 2003'teki seminerden çok önce 20 Aralık 2002 tarihli aylık Karargâh Koordinasyon Toplantısı'nda verdiği ifade ediliyor.

Belgelerde Org. Doğan'ın toplantıda yaptığı konuşmanın kaset dökümü, karargâh kayıtlarında da açık bir şekilde yer alıyor. 1. Ordu Genel Sekreteri Kurmay Albay A. Baki Erdoğan imzasıyla 24 Aralık 2002'de kayıtlara giren belgede Doğan özetle şu konuşmayı yapıyor: "Önümüzde bir plan semineri var. Arkadaşlarım bilgi verdi, senaryoyu gönderdi. Bu senaryo bizim başımıza gelebilecek en olumsuz; ama dikkate almamız gereken bir senaryodur. Olabilirliği yüksek bir senaryodur. Nedir bu senaryo? AB ile bütünleşmek isteyen bir ülke, bütün fedakârlıklara rağmen kapının önüne bırakılmıştır ve bunun uğrattığı hayal kırıklığı sebebiyle gerek hükümet çevresinde gerek halk tarafından başka arayışlar ortaya çıkabilir. İrtica daha fazla hortlayabilir... Bu durumda iç bakımdan sıkıntılar yaşayabiliriz... Ben EMASYA planlarımızın plan seminerinde bu şartlar altında gözden geçirilmesinin uygun olacağı inancındayım. Böyle bir sebeple senaryoyu ve plan çalışmasını klasik şeylerin dışına çıkarma ihtiyacı duydum." Kamuoyunun gündemine gelen diğer belgeye göre Orgeneral Çetin Doğan, plan seminerinin yapılacağı tarihten bir gün önce 4 Mart 2003'te çok gizli bir emir yayınlıyor. Emirde, seminere katılacaklardan Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nca hazırlanan ve AK Parti hükümetini konu alan 'Durum Değerlendirmesi' raporunun okunması isteniyor. 9 ve 32 sayfadan oluşan iki raporda AK Parti hükümetinin icraatları 'Yasa değişiklikleri, kadrolaşma, eğitim-türban, Siirt seçimlerinin iptal edilmesi, AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Siirt'te yenilenecek seçimlere adaylık için başvurusu, TSK komuta kademesinin TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı ziyareti, valiler kararnamesi' başlıklarında değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89