• BIST 9693.46
  • Altın 2504.307
  • Dolar 32.5791
  • Euro 34.751
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

Balkan zirvesinde tarihi buluşma

Balkan zirvesinde tarihi buluşma
Gül, Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen Bosna Hersek-Sırbistan-Türkiye zirvesi için 'Tarihi Buluşma' adını koyarken zirvenin Balkanlar için önemine değindi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen üçlü zirveyi tarihi buluşma olarak nitelendirdi. Gül, "Bosna Hersek ve Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesinin hayati önem taşıdığına inanıyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Srebrenica Katliamı anma törenlerine bu yıl Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağını söyledi.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü zirve toplantısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve üç ülkenin dışişleri bakanları katıldı. Toplantının ardından üç ülkenin cumhurbaşkanları basının karşısına çıktı. Düzenlenen basın toplantısında zirveye ilişkin önemli açıklamalar yapıldı.

Zirveyi tarihi bir buluşma olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Bu toplantının İstanbul'da olması bizim için büyük bir sevinç kaynağı olmuştur. Görüşmelerimiz sırasında dışişleri bakanlarımız iştirak etmiştir. Görüşmelerin bu aşamaya gelmesinde dışişleri bakanlarının önemli etkisi olmuştur. Görüşmelerimiz çok samimi ve dostane bir ortamda gerçekleşti. Bugünkü temaslarımız Balkanlar'da huzur istikrar ve refahın temin ve tesisi istikametindeki çaba ve çalışmalarımızın geleceği bakımından ümit verici bir atmosfer içinde cereyan etmiştir." diye konuştu.

Toplantının birçok açıdan büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Gül, "Sayın Silajdziç ve Tadiç böyle bir formatta ilk defa buluşmuşlardır. Balkanlar daima büyük çatı altında istikrar, huzur ve işbirliği içinde olmuşlardır. Bu sefer büyük çatı Avrupa Birliği olacaktır. Avrupa, NATO yapıları söz konusu olacaktır. Bu toplantının komşumuz olarak gördüğümüz Bosna Hersek ve Sırbistan ilişkilerinin normalleşmesinin hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Bosna Hersek'te seçimlerin serbest ve adil bir ortamda cereyan etmesinin sağlanması, mevzuatın Avrupa standartları ile uyumlu hale getirilmesi konularında işbirliğimizi yoğunlaştırma kararını aldık." ifadelerini kullandı.

Balkan ülkelerinin yakın gelecekte Avrupa Birliği şemsiyesi altında birleşeceğini ümit ettiğini dile getiren Gül, "Bunun Balkanların istikrarı ve güvenliği için elzem olduğu kanaatindeyiz. Balkanların bunu gerçekleştirmek için gereken imkan ve yeteneklere sahip olduğuna inanıyoruz. Esasen bu toplantımız da bunun somut bir tezahürüdür." şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında her yıl düzenlenen Srebrenica Katliamı anma törenlerine bu yıl Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılacağını da belirtti.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç ise konuşmasına toplantının gerçekleşmesinde büyük katkısı olan Cumhurbaşkanı Gül'e ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na teşekkür ederek başladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın kendilerine bazı sözler verdiğini hatırlatan Silajdziç, "Tadiç bey bize kesinlikle söyledi ki, Bosna'daki birliği bozacak hiçbir şey yapmayacağını ve bunun Boşnak milleti için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'ye ve Sırbistan'a bu süreç içinde yardımcı oldukları için teşekkür ediyorum. NATO bizim stratejik bir hedefimiz. Avrupa Birliği'ne girme yolunda koyulan hedefleri ortaya koymaya çalışıyoruz. Büyük ve çok zor adımları bekliyor bizi." diye konuştu.

TADİÇ: BOSNA HERSEK'İN İSTİKRARINI BOZACAK ADIM ATMAYACAĞIZ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ise "Kesinlikle Sırbistan, dost ülkesi Bosna Hersek'in iç politikasına, iç işlerine karışmayacak. Sırbistan Bosna Hersek'in istikrarını bozmak amacıyla hiçbir zaman yanlış adım atmayacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Boris Tadiç toplantıya ilişkin şunları söyledi: "Ortak bir tarihimiz vardı. Tarihimizde inişlerimiz, çıkışlarımız ve düşüşlerimiz var. Önümüzde yeni bir başlangıç var. Bu yeni bir başlangıçta ortak noktalarda buluşuyoruz. Ortak noktamız Avrupa Birliği'nde buluşmak. Samimi desteklerimizi hiç esirgemedik. Ortak bir vizyonumuz var, buna sıkıca bağlıyız. Kesinlikle Sırbistan, dost ülkesi Bosna Hersek'in iç politikasına, iç işlerine karışmayacak. Sırbistan Bosna Hersek'in istikrarını bozmak amacıyla hiçbir zaman yanlış adım atmayacak. Gerek sınırları gerek egemenliği ile ilgili. Nerede bulunursam bulunayım her zaman bunu vurgulayacağım. Bosna Hersek ile ortak noktamız var. O da Avrupa Birliği. Söz konusu savaş suçluları ile ilgili Sırbistan devlet kurumları her zaman mahkemelerine eksiksiz desteğini verdi. Cumhurbaşkanı olarak mahkemenin işine karışamam, ancak devlet kurumları prosedür gereği işini yapacak. Bu durumda neler olacak bilmiyorum."

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı, Türk işadamlarını da ülkesine yatırıma davet etti. Zirve sonucu sonuç bildirgesi yayınlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89