• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Bakan Gönül, Mustafa Muğlalı ismini silmiyor

Bakan Gönül, Mustafa Muğlalı ismini silmiyor
Savunma Bakanı Gönül, Mustafa Muğlalı Kışlası’nın ismin değiştirilmesini isteyenlere yanıt verdi.

Savunma Bakanı Gönül, Mustafa Muğlalı Kışlası’nın ismin değiştirilmesini isteyenlere yanıt verdi: "Kışlaya isim ‘Türk Silahlı Kuvvetleri İsim Verme Yönergesi’ kapsamında verilmiştir."

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Fatma Kurtulan'ın Van Özalp İlçesi'ndeki Mustafa Muğlalı Kışlası'nın isminin değiştirilmesi ve taşınması için verdiği soru önergesini "Kışlaya ismi Türk Silahlı Kuvvetleri İsim Verme Yönergesi kapsamında verilmiştir" diye yanıtladı.

Özalp'te, 25 Mayıs'ta, Kışla'nın yakınında meydana gelen patlamada 13 yaşında bir çocuğun ölmesi, beş çocuğun ise yaralanması üzerine BDP'li Kurtulan'ın verdiği yazılı soru önergesini Bakan Gönül yanıtladı.

Gönül Kurtulan'ın "Askeri kışlaya, suçu mahkeme tarafından sabit olan, bir hükümlü olarak cezaevinde ölen, Orgeneral Mustafa Muğlalı ismi konulmasının özel bir amacı var mıdır?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Söz konusu kışlaya, Orgeneral Mustafa Muğlalı ismi, MY-76-1 (a) Türk Silahlı Kuvvetleri İsim Verme Yönergesi kapsamında verilmiştir."

Kışlanın yerinin değiştirilmesi konusunda bir çalışma olmadığını söyleyen Gönül, "Ancak kışla sınırına yakın olan el bombası atış alanının yerinin değiştirilmesi ile ilgili bir çalışma yapılmakta olup, bunun bir yıl içinde tamamlanması öngörülüyor" dedi.

Kışla evlerin içine değil; evler kışlanın yanına yapılmış

Gönül, Mustafa Muğlalı Kışlası sınırı içindeki arazinin Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu gereğince, askeri güvenlik bölge niteliğinde olduğunu; etrafının tel çitle çevrili olduğunu ve uyarı levhaları bulunduğunu söyledi. Gönül şöyle devam etti:

"Anılan kışladı, ilk askeri birliğin konuşlandırılması 1992 yılında ve ilçe dışında gerçekleştirilmiştir. Bu tarihte kışla sınırı etrafında yerleşim yeri bulunmazken, yerleşim kışlanın kurulmasından sonra başlamıştır. Kışla içindeki el bombası atış alanına ait vuruş bölgesi ile en yakın ev arasındaki mesafe, 'Her Sınıf İçin Atış Emniyet Yönergesi'ne göre 150 metre olması gerekmektedir. Bu mesafe içindeki bir ev nedeniyle, anılan atış alanında uzun süredir atış yapılmamaktadır."

Patlamayla ilgili iki soruşturma açıldı

Kurtulan'ın, "Kışla'nın yanındaki patlama sonrası soruşturma başlatılıp başlatılmadığı" sorusuna ise Gönül, olayla ilgili Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı ile Özalp Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldığı yanıtını verdi.

Kışla yanında 13 yaşında bir çocuğun ölümüne neden olan patlamadan sonra Meclis İnsan Hakları Komisyonu hazırladığı raporda, "33 kişinin ölümü ile sonuçlanan bir olaya ismi karışan, mahkemece cezası sabit olan bir kişinin isminin kışlaya verilmesi yöre halkının askere ve dolayısıyla da devlete bakışını olumsuz etkilemektedir. Bölge barışına zarar vermektedir" demişti.

En son Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Van mitinginde 33 köylünün Muğlalı tarafından kurşuna dizdirilmesini anımsatarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi "Başbakandan rica ediyorum. Hükümetsin, başbakansın toplumun duyarlılığı var. Onu değiştirin, istirham ediyoruz" dedi. (bianet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89