• BIST 9693.46
  • Altın 2504.307
  • Dolar 32.5791
  • Euro 34.751
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

'Bağımsız Kürdistan' başka bahara mı?

'Bağımsız Kürdistan' başka bahara mı?
Gazeteci Cengiz Çandar, Fuat Mahsum'un Irak'taki mevcut duruma olası etkilerini değerlendirdi.

Ortadoğu uzmanı gazeteci Cengiz Çandar, Fuat Mahsum'un Irak'taki mevcut duruma olası etkilerini, RS FM'de değerlendirdi.

Federal Kürdistan Yönetimi'ndeki siyasi partilerin, ortak cumhurbaşkanı adayı Fuat Mahsum, Irak Parlamentosu'nda dün yapılan oturumda seçildi.

Şii ve Sünni partilerin de desteğini arkasına alan KYB Politbüro üyesi Fuat Mahsum, Celal Talabani'nin sağ kolu olarak biliniyor.

Bir yandan Musul ve civarındaki IŞİD tehdidi, bir yandan da Kürt bölgesinden yükselen bağımsızlık seslerine çözüm bulmaya çalışan Irak'ta Fuat Mahsum'un cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması, ülkede ne gibi etkilere sebep olabilir?

Gazeteci Cengiz Çandar, son gelişmelerle birlikte dünyanın gözünü diktiği Irak'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerini, RS FM için değerlendirdi.

"TALABANİ'NİN YOKLUĞUNDA DOĞAN BOŞLUK"

Cengiz Çandar, Irak'taki mevcut sorunların, aynı zamanda Mahsum'un yakın dostu olan selefi Celal Talabani'nin yokluğunda ortaya çıktığını belirtti:

"Talabani’nin en önemli özelliği, Irak’ın ötesine geçen denge adamı rolüydü. Dolayısıyla siyasi sahnede gözükmemesi, öncelikle Irak’ta sonra giderek bölgede ve hatta Türkiye’nin Kürt sorununa ilişkin olarak ciddi bir boşluk doğuracağı ve sıkıntılar yaratacağı tahlilini yapmıştım. Bunların bir kısmı doğru çıktı, bir kısmı doğrulanmadı. Talabani’nin yokluğunu pek fark etmedik. Fakat özellikle Irak’ta çok ciddi bir boşluk ortaya çıkarttı. En azından Bağdat’taki merkezle, Erbil’deki Kürdistan yönetimi arasındaki uçurum hem genişledi, hem de derinleşti. Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul’u almasından sonra ortaya çıkan gelişmelerle, bu ayrılık hali iyice tetiklendi ve Barzani sürekli olarak Kürdistan'ın bağımsızlığından söz etmeye başladı. Amerika ve İran bu konuda isteksiz, hatta karşı çıkar bir role soyundu. Türkiye pek istekli olmasa bile, en azından karşı çıkmadı. Bu tablo, bölgede Irak’ın nereye gittiği konusunda soru işaretleri yaratırken, bir konu aşağı yukarı bir konsensüs halinde; artık Irak bir daha toparlanamaz şekilde bölünmeye gidiyor ve dolayısıyla Kürdistan'ın bağımsızlığı da çok yakın gelecekte söz konusu olabilir. Bütün bunlar Talabani’nin sahnede bulunmamasından kaynaklanan boşluğun belirtileriydi."

"KYB'NİN SAYGIN YÖNETİCİLERİNDEN"

Talabani'nin ardından göreve gelen Mahsum nasıl bir siyasi lider?

"Ben Celal Talabani’yi tam 41 yıldır tanıyorum. Fuad Mahsum’u da 23 yıldır tanıyorum (tabi Talabani üzerinden) tanıyorum. Mahsum, Talabani’yle birlikte 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği adlı örgütü kuran altı kurucudan biri. Bu örgütün, Talabani’den sonraki en önemli ismi şuanda Goran’ın lideri olan Nuşirevan Mustafa idi. Bir de efsanevi peşmerge komutanı olarak isim yapmış olan ve hala da örgütün önemli isimlerinden biri olan Kosrat Resul ile Talabani’nin aynı zamanda bacanağı olan Dr. Latif Reşit ve Fuad Mahsum... Bunlardan Fuad Masum, Talabani’nin neredeyse çocukluk arkadaşı. Talabani 5 yıl daha yaşlı ondan. Birlikte büyümüşler, 50’li yıllarda 60’lı yıllarda beraber olmuşlar, 75’te de KYB’nin 6 kurucusu arasında yer almışlar. O günden bugüne de Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin saygın yöneticilerinden biri olarak temayüz etmiş."

"ABD DE, İRAN DA MAHSUM'U DESTEKLER"

Cengiz Çandar, ABD ve İran'ın Fuat Mahsum'u destekleyeceği görüşünde. Çandar, bu destek ile birlikte "Bağımsız Kürdistan" isteklerinin de rafa kalkacağı öngörüsünde bulundu:

"Irak’ın yeni Kürt cumhurbaşkanı, Bağdat’ta yaptığı konuşmada görevinin Irak’ın birliğini korumak olduğunu söyledi. Daha Barzani bir hafta öncesine kadar Kürdistan'ın bağımsızlığının engellenemeyeceğinden bahsederken, Talabani’nin halefi, diğer bütün Kürt milletvekillerinin uzlaşması ve diğer Arap milletvekillerinin de katkısıyla 3’te 2 çoğunlukla göreve seçildi. Amerikalılar bu cumhurbaşkanıyla çalışmayı kabul edecekler, İranlılar zaten Kürdistan'ın bağımsızlığı iddiasından hiç haz etmiyorlardı. Dolayısıyla bu gelişmenin arkasında İranlılar da duracaktır. Türkiye’nin tercih ettiği isim Fuat Mahsum değildi ama bu seçim, Irak’ta (kendimi de dahil ederek söylüyorum) bir arada durma iradesinin epey güçlü olduğu işaretini veriyor bize. Fuat Mahsum’un Irak cumhurbaşkanı seçilmesiyle, Kürdistan'ın bağımsızlığı söyleminin ister istemez bir süre daha erteleneceği sonucuna varabiliriz. Mahsum, Bağdat ile Erbil arasında köprülü kurma işine ağırlık vererek, Kürdistan'dan yükselen bağımsızlığı söyleminin bir müddet daha askıda kalmasını sağlayabilir."

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89