• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Bağdat’tan Ankara’ya ‘sınırı aşma’ notası

Bağdat’tan Ankara’ya ‘sınırı aşma’ notası
TSK’nin Zap, Avaşin ve Metina bölgelerine yönelik operasyonu sürerken Bağdat yönetiminden Ankara’ya nota verildi. Söz konusu uyarının nedeni olarak ise Hulusi Akar’ın “koordinasyon olmaksızın” Irak Kürdistan Bölgesi topraklarına geçmesi gösterildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’na protesto notası iletti.

Irak Haber Ajansı’nın (INA) haberine göre Türkiye’ye verilen notanın nedeni, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Irak Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyon bölgesini Bağdat ile “koordinasyon olmaksızın” ziyaret etmesi.

Habere göre, makamına çağırdığı Türkiye’nin maslahatgüzarına uyarıda bulunan Irak Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Müsteşarı Nizar El-Kadirallah, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Metina bölgesine askeri üs kurma niyetine ilişkin açıklamalarını da kınadı.

El-Kadirallah, “Irak toprakları ve hava sahasının Türk askeri güçleri tarafından ihlalini de reddettiklerini” vurgulayarak, “bu tür yaklaşımların sürdürülmesinin dostane ilişkilere zarar verdiğini, iyi komşuluk ve ilgili uluslararası yasalara aykırı olduğunu” belirtti.

Iraklı yetkili ayrıca, “Komşu Türkiye’ye, tek taraflı askeri çözümlerle ortak güvenlik sorunlarını çözmenin etkili yol olamadığını” hatırlattı.

Akar Haftanin’e geçmişti

Savunma Bakanı Akar, 2 Mayıs günü beraberindeki askeri yetkililerle birlikte Şırnak’a gitmişti.

Akar ve beraberindekiler, helikopterle Uludere’nin Yemişli köyüne geçmiş, oradan da köyün karşısındaki Haftanin bölgesinde TSK birliklerinin üslendiği Biliç Tepesi’ne geçmişti.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Biliç Tepe Üs Bölgesindeki inceleme ve denetlemeler sırasında Pençe-Şimşek operasyonuyla ilgili komutanlardan bilgi alarak talimatlar verdi. https://t.co/Hn7L2hAU27#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/UnsMcOegf9

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 2, 2021

Soylu’nun açıklamaları

Öte yandan İçişleri Bakanı Soylu, Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlarla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede Metina bölgesinde kontrolü sağlamak için üs kurulacağını söylemişti.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre Soylu, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyelerine yaptığı sunumda “Metina bölgesi önemli bir yer. Tıpkı Suriye’de olduğu gibi, burada üs kuracağız ve bölgenin denetimini yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89