• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

Bağdat’tan 140. Madde için Kürdistan’a çözüm önerisi

Bağdat’tan 140. Madde için Kürdistan’a çözüm önerisi
Bağdat yönetiminin, 140’ıncı Madde’nin uygulanmasıyla ilgili Başkan Mesud Barzani’ye bir çözüm önerisinde bulunduğu ve Başkan Barzani’nin de bu öneriye sıcak baktığı bildirildi.

K24’e konuşan İyad Allavi, “Bağdat, özel bir komisyon aracılığıyla 140’ıncı Madde’yi uygulamak istiyor. Bu öneriyi Başkan Barzani’ye ilettik ve o da olumlu buldu” dedi.

Bölgenin istikrarsız olduğunu belirten Allavi, “Eğer sorunlar devam ederse terör eskisinden daha çok güçlenir” uyarısında bulunudu.

140’INCI MADDE NEDİR?

Saddam Hüseyin döneminde “Araplaştırma” politikası çerçevesinde, günümüzde Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova vilayetinin kuzey bölgesi ile Kerkük ve çevresini kapsayan bölgelerden Kürtler göç ettirildi. Yerlerine ise Araplar yerleştirildi.

2003’te Baas rejiminin devrilmesi sonrası yazılan Irak Anayasası’nda (140’ıncı Madde) Kürtlerle Araplar, bu bölgelerin Hewler’e mi Bağdat’a mı bağlanacağı konusunu referanduma bağladı. Buna göre bu bölgelerde en kısa zamanda referandum yapılacak ve gelecekleri böyle belirlenecekti. Ancak Bağdat bu maddeyi uygulamaya hiçbir zaman yanaşmadı.

Irak güvenlik güçleri (ordu ve Federal Polis) ve Peşmerge Güçleri tarafından güvenliği sağlanan bu bölgelerde, 2014 yılında DAİŞ tehdidi çıkınca durumlar değişti. Iraklı güçler bölgeyi savunmadan çekilirken, Peşmerge Güçleri görevini sürdürdü.

DAİŞ’le savaşın sonuna gelindiğinde ise Kürtler Eylül 2017’de bağımsızlık referandumuna gitti. Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan ve anayasada “tartışmalı bölgeler” olarak nitelenen bölgelerde halk “Evet” dedi. Sonucu tanımayacağını belirten Bağdat yönetimi, saldırıya geçerek buraları ele geçirdi.

SINIRLAR VE NÜFUS

Kerkük vilayetinin tamamı, Diyala'nın Xaneqin ilçesi ve ona bağlı Gulala (Celavla), Sadiye, Karatepe kasabaları, Salahaddin'in Xurmatu (Tuzhurmatu) ilçesi ve Musul'un Şengal, Hemdaniye, Tılkef ve Mahmur ilçeleriyle Zummar, Sinun, Rabia, Başika ve Gwêr kasabaları 140’ıncı Madde’nin ana hatlarını oluşturuyor.

Şengal’de nüfusun büyük çoğunluğu Ezidi Kürtler, Hemdaniye ve Tılkef’te ise Hristiyanlar. Bölgede Türkmenler de bulunuyor.

25 Eylül’de yapılan referandumda bu bölgelerde nüfusun tamamına yakını “Evet” dedi.

12 Mayıs 2018’de yapılan Irak genel seçimlerinde ise 7 sandalye kazanan KDP, Ninova’da 2’nci parti oldu.

Kürdistan Bölgesi’nin Irak’la doğal sınırlarının bir kısmını ise Hemrin Sıradağları oluşturuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89