• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 14 °C

Bağdat Kürtleri Obama'ya şikayet etti

Bağdat Kürtleri Obama'ya şikayet etti
Petrol kaynaklarının paylaşımı konusunda Güney Kürdistan yönetimiyle anlaşmazlık yaşayan Irak hükümeti, Kürtleri Obama’ya şikayet etti.

Güney Kürdistan yönetimiyle anlaşmazlık yaşayan Irak hükümeti, Kürtleri ABD Başkanı Barack Obama’ya şikayet etti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Obama’ya bir mektup yazarak Exxon şirketinin Güney Kürdistan’da petrol arama faaliyetlerinin durdurmasını istedi.

Reuters ajansına açıklamalarda bulunan Maliki’nin yardımcısı Ali El Musavi, Maliki’nin Obama’ya bir mektup yazarak Exxon’un Güney Kürdistan yönetimiyle anlaşmasının sonuçları konusunda uyarılarda bulunduğunu söyledi.

Exxon’un kendilerine Güney Kürdistan’daki çalışmaları durdurduğuna dair bir mektup gönderdiğini de hatırlatan El Musavi ancak bölgede Exxon’un da katıldığı şüpheli çalışmalar yürüdüğüne dair kendilerine bilgiler geldiğini kaydetti.

El Musavi, Maliki’nin ABD idaresinin bir an önce bu duruma müdahale etmesini istediğini söyledi.

Exxon geçtiğimiz sene Kürdistan yönetimiyle bir petrol arama anlaşması imzalamış ancak Bağdat yönetiminin baskıları sonucunda anlaşmayı dondurduğunu duyurmuştu.

Salı günü Kürdistan yönetiminin Petrol Bakanı Aşti Hawrami, Kürdistan’daki petrol kaynaklarının uluslararası şirketlerin dikkatini geçtiğini ve önümüzdeki aylar içinde iki ya da üç dev petrol şirketlerinin bölgede faaliyete başlayacağını söyledi.

Hawrami günde 200 bin varil olan petrol üretiminin 2014 ile 2015 yılları arasında günde 1 milyon varile çıkacaklarını söyledi. Bakan ayrıca 2019 yılına kadar yeni keşiflerle birlikte günde 2 milyonluk bir üretim kapasitesine çıkacağını belirtti.

PETROL GERİLİMİ

El Maliki hükümeti giderek otoriterleşirken, Kürdistan Bölgesi ile de kriz her geçen gün derinleşiyor. Kürtler ile Bağdat arasında bir çok konuda anlaşmazlıklar var. Halen Kerkük dahil tartışmalı bölgeler üzerindeki “sınır” sorunu çözümlenmezken, hükümetin Kürt bölgesinin yabancı şirketlerle yaptığı anlaşmalar da sık sık gerilim kaynağı oluyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında merkezi Bağdat hükümetinin BP şirketi ile yaptığı anlaşma Kürt hükümetinin tepkisine yol açmıştı. Hewler, bu anlaşma yapılırken kendilerine danışılmadığını belirterek, bunun Anayasaya aykırı olduğunu ifade ediyor.

Son olarak Kürdistan Bölge Hükümeti, merkezi hükümet yabancı petrol şirketlerine ödemeleri yapmadığı için Nisan başında petrol ihracatını durdurduklarını açıkladı. Açıklamada, üretici şirketlerle yapılan istişare ardından, bakanın yeni bir emre kadar ihracatı durdurduğu bildirilirken, “10 aydan beridir hiçbir ödeme yapılmadı ve federal makamlar ödeme konusunda hiçbir niyet ortaya koymadılar” diye belirtildi. Kürt hükümeti Bağdat’ın borcunun 1,5 milyar dolara yükseldiğini ifade ederken, en son ödemenin Mayıs 2011’de yapıldığı bildiriliyor. (anf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89