• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

AYM’den HDP kararı: Hazine yardımı hesabına geçici bloke konuldu

AYM’den HDP kararı: Hazine yardımı hesabına geçici bloke konuldu
​Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemli davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına ‘tedbiren’ bloke konulması talebini kabul etti.

Kararın ardından sosyal medyada “#GaspVar” etiketiyle kampanya başlatan HDP, “Hazine yardımı bulunan hesaplarımıza bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır” açıklaması yaptı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini bugün görüştü.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP’nin Hazine yardımı hesabına geçici bloke konulmasına karar verdi.

Kararın 7 üyeye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alındığı öğrenildi.

Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebiyle ilgili gerekçelerini partiye gönderme kararı aldı.

Partinin buna ilişkin cevabının ardından Hazine yardımlarına bloke konulmasına ilişkin karar, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından tekrar ele alınacak.

Heyet, gelecek cevabın ardından kararın kaldırılmasına veya tedbir hükmünün devamına karar verebilecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun kısa kararının da gün içinde yazılması bekleniyor.

AYM daha önce reddetmişti

Daha önce söz konusu talebi herhangi bir gerekçe sunulmaması nedeniyle reddeden Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in 19 Aralık 2022’de talebini yinelemesi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan taleple ilgili somut gerekçelerin gönderilmesini istemişti.

Başsavcılığın, HDP’nin Hazine yardımına bloke konulması talebine ilişkin gerekçelerini 4 Ocak’ta AYM’ye göndermişti. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da daha önce 6 Ocak’ta görüşme kararı aldığı talebin, 5 Ocak’ta ele alınmasını kararlaştırmıştı.

İlgili mevzuata göre Hazine yardımları, yılın ilk 10 günü içinde siyasi partilerin hesaplarına yatıyor.

Söz konusu karar öncesi Gazete Karınca’ya konuşan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Levent Köker, “Uygulanacak cezanın peşinen tahsil edilmesi isteniyor” diye tepki gösterirken, İstanbul Barosu’nun eski Başkanı Turgut Kazan söz konusu talebi “seçim hilesi” olarak değerlendirmişti.

HDP: Gasp var

AYM’nin söz konusu kararına ilişkin HDP’nin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada “Hazine yardımı bulunan hesaplarımıza bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır. Adil, demokratik bir seçim sürecini engellemeye ve seçmen iradesini yok saymaya dönük olan bu karar ne iktidarın kaybetmesine engel olur, ne bizim daha büyük kazanmamıza!” ifadeleri kullanıldı.

HDP, bu açıklamasıyla birlikte sosyal medyada “#GaspVar” etiketiyle kampanya başlattı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89