• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Avni Özgürel: Karayılan çok yıprandı...

Avni Özgürel: Karayılan çok yıprandı...
Gazeteci yazar Avni Özgürel PKK'nin tepe yönetimindeki değişikliği Radikal gazetesine değerlendirdi.

Avni Özgürel, KCK Konsey Başkanlığına Murat Karayılan yerine Cemil Bayık ve Bese Hozat gelmesinin barış sürecini olumlu etkileyeceğini savundu

PKK 'nin en son yapılan genel kurul toplantısında KCK sistemini değiştiren kararlarlar akındı. Eş başkanlık sisteminin getirildiği kurulda Abdullah Öcalan yeniden KCK genel başkanı seçilirken, KCK Konsey Başkanlığına Murat Karayılan yerine Cemil Bayık ile Bese Hozat geldi. Oslo sürecinden beri Murat Karayılan’ın çok yıprandığını söyleyen Gazeteci-yazar Avni Özgürel, Cemil Bayık’ın KCK Konsey Başkanlığına getirilmesinin barış sürecini olumlu etkileyeceğini söyledi.

İşte gazeteci yazar-Avni Özgürel’in değerlendirmesi;

‘DEĞİŞİM TALEBİ KARAYILAN’DAN GELMİŞ OLABİLİR’

Karayılan, Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinden itibaren örgütün ve barış sürecinin sorumluluğunu üstlenmiş bir insan. Aslında bana göre Karayılan barış sürecini çok başarılı idare etti. Ancak Karayılan bu süreçte Kürt tabanı tarafından eleştirilirken, aynı zamanda Abdullah Öcalan nezdinde yaşanan sıkıntıları da göğüslemek zorunda kaldı. Ben de dahil bir takım gazeteciler çözüm süreciyle Kandil’e gidip Karayılan’la görüştü. Görüşmeler sırasında Karayılan ile ilgili bir takım polemikler yaşandı. Dolayısıyla Karayılan’ın Oslo sürecinden bu yana başlayan barış sürecinde çok yıprandığını gördüm. Dolayısıyla böyle bir düzenlenmenin Karayılan’ın kendi isteği doğrultusunda yapıldığını düşünüyorum.

‘DEĞİŞİM BEKLENİYORDU’

Bir başka mesele ise eş başkanlık sistemi ile yönetim değişikliği. KCK’nın Konsey Başkanlığı her zaman eşitler arasında birincilik yöntemini benimser. Karayılan’ın oturduğu koltuğa baktığınızda Karayılan diğer kişilere göre daha fazla ön planda gözükebilir ancak Karayılan ile Cemil Bayık arasında bir fark yok aslında. Dolayısıyla Cemil Bayık örgüt üzerinde ne kadar etkiliyse Murat Karayılan da aynı derecede etkilidir. Bese Hozat ile Cemil Bayık bu güne kadar yapılan bütün görüşmelerde vardı. Dolayısıyla bu günkü değişiklik PKK’da ortaya çıkan fiili değişikliğin kesinleşmesidir.

‘DEĞİŞİM ÇÖZÜM SÜRECİNİ OLUMLU ETKİLER’

“Çözüm sürencin kilit taşları Abdullah Öcalan ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dır. Abdullah Öcalan’da herhangi bir irade değişiklik olmadığı sürece barış sürecinde de bir sapma olmaz. Diyarbakır Nevroz’unda okunan, ‘İraden irademizdir’ bildirisinin arkasında Cemil Bayık’ın da imzası vardı. Dolayısıyla barış sürecinin bu tarz bir değişiklikle tehlikeye gireceğini düşünmüyorum. Bazı kesimler öteden beri Cemil Bayık’ı ‘şahin’ olarak adlandırıyor. Böyle bir değişiklik belki o kesim üzerinde olumsuzluk yaratabilir. Ancak şunu da unutmamak lazım. Sürece endişeyle yaklaşan ve sürece tereddütle bakan bazı Kürt grupları vardı. Cemil Bayık, Murat, Karayılan’a göre bu tarz gruplar üzerinde daha etkili. Bence Cemil Bayık’ın gelmesi barış sürecini daha da güçlenecektir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89