• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 9 °C

Ateş utandı yakanlar utanmadı...

Ateş utandı yakanlar utanmadı...
Sivas Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993 tarihinde katledilen 33 aydın, katledilişlerinin 20'nci yılında anıldı.

Sivas Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993 tarihinde katledilen 33 aydını, katledilişlerinin 20'nci yılında anmak amacıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından organize edilen, 67 kurum temsilcisinin de destek verdiği anmada on binler, Seyrantepe Cemevi'nden Madımak Oteli'ne yürüdü.

46372

"Madımak hala yanıyor! Zamanaşımı kararını tanımıyoruz!"
pankartının taşındığı yürüyüşte en önde yitirilen 33 aydının ailesi yer aldı. "İnsanlık suçunda zamanaşımı olmaz" sloganları atan on binler adına, katliamda yaşamını yitiren aydınların aileleri ve milletvekilleri otele karanfiller bıraktı.

Ortak mücadele çağrısı

Madımak'ın önünde biraraya gelen kitleye ilk konuşmayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül yaptı. Bülbül, Sivas katliamının tüm insanlığa, adalete ve özgürlüklere karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirtti. " 'Madımak Utanç Müzesi' olsun diyen tüm canlar buradalar. Bize şekil vermeye kalkan AKP iktidarına Madımak'ta katledilen 33 canımız adına Türkiye devrimci hareketine sahip çıkıyoruz. Burada Denizleri, İbrahimleri, Mahirleri de anıyoruz. Alevi toplumu sahipsiz değil" dedi. Bülbül, "Madımak Utanç Müzesi olacak. Hiç kimse şunu unutmasın bu dava mahşere kalmayacak. Bu davanın hakimi de savcısı da sizsiniz" diyerek, katliam sorumlularını lanetledi. Ortak mücadele çağrısı yapan Bülbül, Lice'de, Gezi direnişinde ve Roboski'de yaşanan katliamlara işaret etti. Bülbül, ayrıca AKP'nin yeni "Alevi açılımı"nı eleştirerek, bu zihniyetten bir şey beklemediklerini dile getirdi.

46373

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel ise, katliamları tanımlamak için Alevi olmaya gerek olmadığını ifade ederek, bu coğrafyada yapılan bütün katliamların sonuçlarının tüm halklar için ağır olduğunu söyledi. Özel, "Yavuz Sultan Selim ismi değiştirilinceye kadar bir pazarlık içinde asla olmayacağız. Başbakan bizimle pazarlığa girişiyor. Önümüzdeki süreçlerde Taksim ile birlikte üçüncü köprü ile birlikte çalışmalarımız ve eylemliliklerimiz devam edecektir" dedi.

'Gözyaşının rengi yok'

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de bugün Yezit zihniyetinin yine işbaşında olduğunu belirterek, istek ve taleplerinin gerçekleşmesi için Muaviye soylu bütün iktidarların sonunun geleceğini kaydetti. Öker, "İnsanlık düşmanı AKP iktidarını alaşağı etmek için demokrasiden yana herkes birlikte mücadele edelim. Gezi ile başlayan direnişi saygıyla selamlıyorum" dedi. Yarın Çorum'a gideceklerini ifade eden Öker, "Acının, gözyaşının rengi yok. Biz orada da zalimler karşısında hep birlikte olacağız" dedi.

'20 yıldır anaların ciğeri yanıyor'

Sivas'ta yakılan 33 yurttaşın aileleri adına konuşan Avukat Şenal Saruhan, "20 yıldır anaların ciğeri yanıyor. Şimdi bizim ciğerimizi yakanlar Kürtlük-Türklük, Alevilik-Sünnilik davasında değiller. Mesele ezenler ve ezilenlerdir. İktidarlar üzerimize geliyor. Kardeşliği getirecek olan, demokrasiyi sağlayacak olan bizleriz. Şimdi bütün analar adına 20 yıldır yanımızda olduğunuz için size teşekkür ederim. Birbirimize güvenerek, birbirimize inanarak demokrasi yürüyüşüne devam edelim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından anma sona ererken, kitle tekrardan cemevine doğru yürüyüşe geçti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89