• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 9 °C

Atalay: Diyarbakır mitingine beklenti yüklemeyin

Atalay: Diyarbakır mitingine beklenti yüklemeyin
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AK Parti'nin Diyarbakır mitingine biraz fazla beklenti yüklendiğini, bunun doğru olmadığını belirtti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bir televizyon kanalında referanduma yönelik soruları cevaplandırdı.

Bakan Atalay, AK Parti'nin Diyarbakır'da yapılacak mitingine katılacağını söyledi. ''Diyarbakır mitinginden nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?'' şeklindeki soru üzerine de Atalay, şöyle konuştu;

''Biraz fazla beklenti oraya yüklendi, doğru değil. Orada tabii bazı mesajlar verecektir Başbakanımız ama çok olağanüstü beklentiyi yükseltmemek lazım. Bu, Ağustos 2005'teki gibi Başbakanımızın gidişi gibi bir gidiş değil. Biz bir halk oylaması sürecindeyiz, bir oylama arefesindeyiz.

Burada yapılacak konuşma ve verilecek mesajları da bir anlamda o oylamanın öncesi olarak düşünmek lazım. Bütün Türkiye'yi düşünerek o beklentileri ortaya sürmek lazım, diye düşünüyorum. Yüksek bir beklenti olmamalı.''

Terörle mücadeleye bütün partilerin siyaset üstü bakmasının, çözümün en önemli yolu olduğunu ifade eden Atalay, ''Türkiye'de maalesef o olmadı. Giderek oraya gelecekler. MHP'yi zor görüyorum çünkü MHP bu sorun biterse kendisi de biteceği için...

Başka konularda onun fikri düşüncesi, fazla tezleri yok. MHP yönetimini kast ediyorum, MHP'li vatandaşlarımızı burada tenzih ediyorum. CHP'nin giderek bu sorunun çözümü için el birliği yapmaya geleceğine inanıyorum'' dedi.

Referanduma yönelik bir soruya karşılık Atalay, muhalefet partilerinin ''hayır'' dediklerini anımsatarak, ''Hepsinin tabanında buna 'evet' verecek büyük bir kitle var, bunu biliyoruz'' diye konuştu.

‘YSK BİLE SEÇİM HAVASINDA’

Bunun bir genel seçim olmadığını ancak bir seçim gibi algılandığını ifade eden Atalay, ''Yüksek Seçim Kurulu bile o havadan çıkamadı bana göre. Aynen seçim hükümlerini uyguluyor burada. Halbuki bu bir halk oylaması. Seçim yasaklarıyla ilgili hususlar uygulanmaması lazım ama bizde bu konuda ileri bir yasal düzenleme de olmamış. YSK, bu çalışmaları yürütürken Seçim Kanunu'ndaki seçim mevzuatıyla ilgili hususları uygulamış oluyor. Halk oylaması bu manada da bizde gelişmemiş'' dedi.

Atalay, ''Boykot çağrıları seçim güvenliği açısından önem taşıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğudaki vatandaşların gönül rahatlığıyla sandığa gidebilmeleri için alınan önlemler var mı?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:

''Ülkemiz genelinde Hükümet ve İçişleri Bakanlığı olarak bu sürecin güvenlik içinde yürümesi konusunda her tedbiri aldık. Bu her bölgemiz için böyle ama güneydoğuda boykotla ilgili söylemler olduğu için orada özel olarak vatandaşı kimse etki altında bırakmasın yönünde tedbirlerimiz var. O gün özellikle sokağıyla, caddesiyle, köşe başlarıyla oy kullanılacak binanın çevresiyle her tedbir ince, bütün detaylarıyla alınıyor. Hiçbir vatandaşımız endişeye kapılmasın.''

EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİN DEĞİL’

Anayasa değişikliği ile millet iradesinin önündeki vesayetin ortadan kalkacağını dile getiren Atalay, ''Terör kesiminden gelen açıklamalar bile muhalefete destek olarak geldi. Buz bunları bilinçli açıklamalar olarak görüyoruz. Şu anda halk oylamasının aleyhinde açıklamalar olarak görüyoruz'' dedi.

''Biz de 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyoruz. Bu Meclis'in duvarlarında yazılı. Ama herkes de biliyor, egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil. Bizim en önemli çabamız, gerçekten milletin iradesini söz sahibi yapmak... Muhalefet, onlar bu vesayet mekanizmasının kalkmasını istemiyorlar, onlar milletten korkuyorlar. Bu vesayet mekanizmaları hele CHP'nin arka bahçesi olmuş. Onlar millete gitmek yerine, oralara gitmeyi tercih ediyorlar.''

''Düzenleme ile HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'ın tekelinden çıkarılacağını'' belirten Atalay, böylece HSYK üyelerini hakim ve savcıların seçeceğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89