• BIST 9548.09
  • Altın 2499.47
  • Dolar 32.4922
  • Euro 34.5731
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

Asker altı yıl daha Kuzey Irak’ta

Asker altı yıl daha Kuzey Irak’ta
Barzani, Ankara ziyaretinde “Türkiye ile Kürt Bölgesi’nin güvenliği birbirine bağlı” dedi. Kuzey Irak’ta konuşlu Türk birliklerinin süresi altı yıl daha uzatıldı.

Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Ankara ziyaretinde öncelikli gündem güvenlikti. Barzani’nin ilk mesajı “Türkiye ile Kürt Bölgesi’nin güvenliği birbirine bağlı” oldu. Görüşmelerde 1996’dan beri K. Irak’ta konuşlu bulunan Türk askeri birliklerinin durumu masaya yatırıldı. Talep üzerine birliklerin altı yıl daha K. Irak’ta kalması konusunda prensip anlaşmasına varıldı. İkinci önemli konu ise PKK’nın K. Irak’taki hareketliliğini kısıtlamak için yeni bir üs talebi idi. Örgütün stratejik üstlenme alanları olan Hakurk, Zap ve Kandil dağı arasındaki geçişleri önlemek için Türkiye, Çiyaye Sipi adı verilen bölgede yeni bir üs kurmayı talep etti. Barzani’nin yeşil ışık yaktığı belirtiliyor. Ayrıca Çukurca saldırısından sonra Türkiye’nin, örgütün K. Irak’taki iletişimini kontrol altına almak için Çaykurna bölgesine yerleştirdiği istihbarat üssüyle ilgili çalışmaların da tamamlandığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Mesud Barzani’nin Ankara ziyaretinin perde arkasına Taraf ulaştı. Edinilen bilgiye göre Barzani, görüşmelerde askerî seçenekler hariç Türkiye’ye destek olabileceğini, PKK’ya yönelik operasyonların çözüm olmadığını ve sorunun siyasi yollardan çözümünün sağlanması gerektiğini aktardı. Barzani, diyalog sürecinde MİT-PKK arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasına arabuluculuk yapabileceğini belirtti.

Dokuz bölgede geçişler kolaylaşacak

Barzani ziyaretinde öncelikli konu güvenlik oldu. Türkiye, Kürt yönetiminden, Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının interpol denetimine açılmasını istedi. Havalimanlarının denetiminin, PKK’lıların Avrupa ile fiziki ilişkilerini keseceği düşünülüyor. Görüşmelerde 1996’dan beri K. Irak’ta bulunan Türk askeri birliklerinin durumu da masaya yatırıldı. Talep üzerine birliklerin altı yıl daha K. Irak’ta kalması konusunda prensip anlaşmasına varıldı. Barzani, PKK’nın K. Irak’taki hareketliliğini kısıtlamak için Hakurk, Zap ve Kandil dağı arasındaki geçişleri önlemek için Çiyaye Sipi adı verilen bölgede yeni bir üs kurma talebine yeşil ışık yaktı. Ayrıca Türk askerî birliklerinin sıcak takip amaçlı operasyonlar yapması durumunda dokuz bölgede geçişlerin kolaylaştırılması için fiziki koşulların oluşturulması kararlaştırıldı.

Kürt istihbaratı Parastin destek verecek

Öte yandan PKK’dan ayrılan, 1999’dan bu yana KDP ve KYB’nin kontrolündeki bölgelerde siyasi oturum izni alan 3 bin 872 kişinin kimlik ve ikâmet bilgileri güncellenerek Türkiye’ye verilecek. Irak merkezi ve Kürt yönetiminin yapımına başladığı sınır güvenlik karakollarının 17 tanesi acil olarak bitirilecek. Anlık istihbarat ve üçlü mekanizma ofisinin Erbil ve Süleymaniye’deki merkez bürolarının fiziki koşulları güçlendirilecek. Ve anlık istihbarat konusunda Kürt yönetimi istihbarat kurumu Parastin ve Zenyari’den de destek beklenecek. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89