• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Arap dünyasında isyan dalgası büyüyor

Arap dünyasında isyan dalgası büyüyor
Arap ükelerinde dün isyan dalgası daha da büyürken, hükümetlerin uyguladığı devlet terörü sonucu onlarca kişi hayatını kaybetti.

Libya’nın Bingazi kentinde geçen haftaki bir gösteride ölenler için dün düzenlenen cenaze törenine askerlerin ateş açması sonucu en az 15 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Muhalefet, geçen haftadan beri yaklaşık 100 kişinin öldüğünü belirtirken, gösterilerin ülkenin batısına da yayılmaya başladığı bildirildi. Misurata kentinde dün devlet terörüne karşı düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. Kentin birçok bölgesinde gösterileri bastırmak üzere binlerce polis ve asker konuşlandırılırken, internet sansürü de sürüyor. Yabancı gazetecilerin ülkeye girişlerine de birçok sınırlama getirildi.

Devlet televizyonunda ise hükümet karşıtı protestolar yerine Devlet Başkanı Muammer Kaddafi yanlılarının gösterileriyle ilgili haberlere yer veriliyor. Kaddafi’nin isyanın büyüdüğü bölgelerde kendisine destek sağlamak için aşiret liderleriyle görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Bahreyn

Başkent Manama’da göstericiler, askerlerin geri çekilmesinin ardından son günlerde şiddetli çatışmalara sahne olan Pearl semtine akın etti. Askerlerin yerine bölgede konuşlandırılan polisin gaz bombası ve plastik mermilerle göstericilere saldırması sonucu en az 80 kişi yaralandı. Çatışmaların ardından polislerin geri çekilmesiyle bölgede göstericilerin protestolara devam ettiği belirtiliyor. Hükümetin göstericilerle masaya oturmak istediği ve bu nedenle bölgeden asker çektiği ifade edilirken, muhalefet önceki gün ordu sokaklardan çekilinceye kadar hükümetle masaya oturmayacağını açıklamıştı. Bölgedeki kaynaklara göre, ülkede hükümet karşıtı tepki olarak başlayan gösteriler, giderek El Halife ailesinin krallığına karşı isyana dönüşüyor. Bahreyn İşçileri Sendikası da bugün için grev çağrısı yaptı.

Cezayir

Algiers’de polis, gösteri düzenlemek isteyen gruba saldırdı. Cezayir Demokratik Değişim Hareketi tarafından düzenlenen gösteride üç kişi gözaltına alındı. Geçen hafta 20 binden fazla kişinin katıldığı mitingin ardından ülken çeşitli bölgelerinde gösteriler sürerken, polis sayısı da arttırıldı.

Yemen

Beş kişinin öldüğü önceki günkü gösterilerin ardından ABD’nin desteklediği Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih karşıtlarının dün düzenlediği gösteriye hükümet yanlılarının saldırması sonucu beş kişi yaralandı. Gösteride, resmi kayıtlara göre protestoların yoğunlaştığı son on günde ilk defa silah kullanıldığı bildirildi. Başkent Aden’de yerel yönetime bağlı bir bölge konseyi, asker ve polislerin halka gerçek mermilerle saldırmasını protesto etmek amacıyla istifa etti. (soL)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89