• BIST 9645.02
  • Altın 2415.004
  • Dolar 32.5587
  • Euro 34.675
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 2 °C

'Apo’yu İstanbul’da ev hapsine alın'

'Apo’yu İstanbul’da ev hapsine alın'
Talabani, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinrlioğlu ile yaptığı görüşmede Abdullah Öcalan ile ilgili ev hapsi talebinde bulunduğunu belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinrlioğlu ile yaptığı görüşmede Abdullah Öcalan ile ilgili ev hapsi talebinde bulunduğunu belirterek, “Ben Türk kardeşlerime düşüncelerimi iletmiştim. Türkiye’yi seven bir dost olarak, Türkiye’nin huzuru ve özgürlüğü için Abdullah Öcalan’la diyalog kurmalarını istedim. Apo zindandadır ve diyalog kurmak istiyor. Türklerin ve Kürtlerin onunla diyalogda çıkarı vardır. O adada tutulması yerine, başka bir yerde, İstanbul’da, Ankara’da ya da başka bir şehirde ev hapsine alınmalıdır” dedi.

Bağdat’ta geçtiğimiz hafta önce BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ardından Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyeti kabul eden Irak Cumhurbaşkanı Talabani, İMC TV’den Ayşegül Doğan’ın sorularını yanıtladı.

Görüşmelerde, Türkiye-Irak ilişkileri, Suriye’nin durumu ve Kandil konusunun ele alındığını belirten Talabani, “Ortak talebimiz Türkiye ile Irak arasındaki dostluğun güçlenmesi ve devam etmesidir. Irak ve Türkiye arasında mevcut stratejik anlaşmaların kalıcı hale getirilmesi ve ilerlemesidir. Suriye’deki karışık durumun sona ermesi, barış ve kardeşliğin sağlanmasıdır” dedi.

Talabani, Kandil’e yönelik bir operasyon olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, “İnşallah olmaz” diyerek, Mesut Barzani ile Türk yetkililer arasında da konunun görüşüldüğünü ifade etti.

BDP’ye boykot eleştirisi

PKK’nın artık silahlı mücadeleden vazgeçmesi gerektiğini belirten Talabani, şunları söyledi: “Artık silahlı mücadelenin zamanı değildir. Bu gün parlamenter mücadele dönemidir. Bugün iletişim zamanı ve kitlesel mücadele dönemidir. Diplomatik mücadele dönemidir. Türkiye’de bir seçim oldu ve 36 Kürt parlamenter seçildi. Bize göre Kürt parlamenterlerin Meclis’e gidip orda sorunların çözümünü ve Kürt halkının haklarını savunmaları gerekir. Bugün Türkiye’de parlamenter mücadelenin yolu açıktır. Bunlar boykotla değil, diyalogla sağlanabilir. Kürtlerin bundan istifade etmesi gerekir. Savaş netice vermiyor. Ne dağdakiler savaşarak istediklerini elde edebilir, ne de Türk hükümeti savaşarak onları dağdan çıkarabilir ve yok edebilir. Bundan dolayı yol diyalog, barış ve ateşkes yoludur. Savaşmama yoludur.”

‘Ev hapsi talebimi söyledim’

Talabani, Sinrlioğlu ile görüşmesinde Öcalan’ın ev hapsine çıkarılması yönünde taleplerini ilettiğin belirterek, bu konuda şyöyle konuştu: “Türkiye’yi seven bir dost olarak, Türkiye’nin huzuru ve özgürlüğü için Abdullah Öcalan’la diyalog kurmalarını istedim. Apo zindandadır ve diyalog kurmak istiyor. Türklerin ve Kürtlerin onunla diyalogda çıkarı vardır. O adada tutulması yerine, başka bir yerde, İstanbul’da, Ankara’da ya da başka bir şehirde ev hapsine alınmalıdır. Bu şartlarda Türkiye ile daha sağlıklı diyalog kurarak müzakere yürütebilir, barış ve ateşkes için de dağdakiler üzerinde daha etkili olabilir. Ben bu meseleyi Feridun kardeşime söylemedim.”

‘Hükümet büyük açılımlar yaptı’

AKP döneminde Kürt meselesinde büyük adımlar atıldığını söyleyen Talabani, “AK Parti iktidara geldiğinden beri Kürtçe ve Kürt dili için bazı açılımlar yaptı. Cezaevlerinde Kürtçe konuşulabilyor. Türkiye’de TRT ŞEŞ var. Kürtler televizyonlarda Kürtçe konuşabiliyor, çeşitli yerlerde dil ve başka konularla ilgili farklı ülkelerde yaşayan Kürtler’in de katıldığı toplantılar, konferanslar düzenlenebiliyor. Bunlar kötü şeyler değil Türkiye Kürtlerinin bunları takdir etmesi gerekir” diye konuştu.

‘PKK savaşı durdurmalı’

PKK’nın ateşkes yapması gerektiğini ifade eden Talabani, şöyle konuştu: “Her şeyden önce dağdakiler savaşı durdurmalı. Ateşkes ilan etmeli. Savaşmayacaklarını duyurmalılar ve parlamenter mücadelenin önünü açmalılar. Onlar ateşkes ilan ettikten sonra Türk hükümeti de bu ateşkesi tanımalı ve ‘biz de ateşkes yapıyoruz’ demeli.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89