• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Apo: Benim hâlâ umudum var

Apo: Benim hâlâ umudum var
PKK’nın eylemsizlik kararını sona erdirmesinin ardından gözlerin çevrildiği İmralı “Devletle diyalog halen sürüyor. Hükümeti Newroz’a kadar bekleyeceğiz” dedi

PKK’nın eylemsizlik kararını sona erdiren açıklamasını değerlendiren Abdullah Öcalan, sürecin devam ettiğini belirterek, “Ben çözümden yana umutlarımı yitirmiş değilim. Devlet ile görüşmelerim, diyalog süreci devam ediyor. Newroz’a kadar hükümetin tavrını bekleyeceğiz. Gerillaya özel olarak çağrım, bu süreçte çatışmalara girmekten mümkün olduğunca kaçınsınlar” dedi.

İmralı’da iki hafta aradan sonra avukatlarıyla görüşen Öcalan, PKK’nın eylemsizlik kararını değerlendirdi. Öcalan’ın Fırat Haber Ajansı’nda yayımlanan açıklaması özetle şöyle:

Newroz’a kadar izleyeceğiz

Eylemsizlik kararından haberim var. Önümüzde 8 Mart ve 21 Mart Newroz var. O zamana kadar hükümetin tavrını izleyeceğiz. Çözümden yana olanlar ve demokratik çözümü isteyenler biraraya gelerek çözüm önerilerini geliştirsinler. Türkiye kamuoyuna şunu söylemek istiyorum. Gençlerin kanının dökülmesine artık izin vermeyelim. Demokratik çözüm sürecinde yer almalıdırlar, AKP’yi de çözüme zorlamalıdırlar.Bu arada bölgedeki sivil toplum örgütleri hepsi DTK toplantısında bir araya gelir. Buna Hak-Par, Şerafettin Elçiler de dahil olabilirler. Onlar da çözüm yönünde taleplerini ortaya koyabilirler. Bunlar çözüme dönük taleplerini hem hükümete hem de KCK’ye aynı zamanda iletsinler. Baksınlar PKK ve hükümetin bu taleplere karşılığı nasıl olacak? Eğer PKK bu taleplere olumsuz yaklaşırsa o zaman PKK’yi mahkûm ederler. Ama hükümetin tavrı önemli olacak. Eğer hükümet-AKP bu taleplere olumsuz yaklaşırsa o zaman sürekli PKK’ye yüklenmekten vazgeçmeleri gerekir.

PKK’nın eylemsizlik kararı

Gerillaya özel olarak çağrım, bu süreçte çatışmalara girmekten mümkün olduğunca kaçınsınlar. Güvenlik boyutunda ise kendi öz-savunmalarını yapsınlar, kendilerini en iyi şekilde korusunlar. Gerilladan bu süreçte demokratik çözüme destek vermelerini bekliyorum. Gerilla kendilerine saldırı yapılmadıkça üstlerine gidilmedikçe herhangi bir saldırıya geçmemeleri ama inisiyatifi daima ellerinde bulundurmaları gerekir.

CHP daha olumlu

Ben çözümden yana umutlarımı yitirmiş değilim hâlâ umutlarım var. Çözüm gelişiyor ve derinleşiyor. 21 Mart Newroz’a kadar devlette birtakım değişiklikler ve bazı pratik gelişmeler olabilir. Bu noktada şunun da bilinmesini istiyorum. CHP’nin şu anki pozisyonunu AKP’den daha olumlu buluyorum. CHP’nin bu pozisyona geçmesinde halkın haklı talepleri ve baskısı etkili olmuştur. AKP de bu şekilde halkın baskısıyla çözüm yönünde değişime zorlanmalıdır. Şu haliyle CHP’yi AKP’nin daha ilerisinde görüyorum.

Şivan kendini kullandırtmasın

AKP son zamanlarda Şivan Perwer ve Kemal Burkay ile görüşüyor, onları Türkiye’ye getirmeye çalışıyor. Burkay öyle televizyonda bizi eleştireceğine samimiyse gelip demokratik siyaset içinde yer alıp mücadeleye katkı sunsunlar. AKP bunları Türkiye’ye getirerek bunlar üzerinden rant sağlamaya çalışıyor. Şimdi bu Burkay’ın, Şivan’ın bir kitlesi mi var? Peki Türkiye’dekiler Kürt değil mi? Onlarla niye diyalog geliştirmiyorsun? Mesela Ahmet Türk ile niye görüşmüyorsun? Milyonlarca Kürdü temsil ediyor. Şivan’a söylüyorum, gelsin demokratik çözüm sürecinde yer alsın, kendisini kullandırtmasın. Şayet AKP ile hareket edeceklerse onların halk nezdinde beş paralık kıymeti kalmaz.

Umutluyum, diyalog sürüyor

Devlet ile görüşmelerim, diyalog süreci devam ediyor. Bu görüşmelerden hâlâ umutluyum. 21 Mart’a kadar herhangi bir olumsuzluğun olmaması gerekir. Bazı gelişmelerin olabileceğini düşünüyorum. 21 Mart’tan hazirana kadar da bu durum devam edebilir. Kürt sorununun çözümü için demokratik anayasal çözümü geliştirmek istiyoruz. Bunun için burada yoğun çalışıyorum.

BDP’ye ittifak çağrısı

BDP yüzde on seçim barajını aşmak için ittifaklar geliştirebilir. Sol partilerle, demokrasi güçleriyle, azınlıklarla, sendikalarla, çevreci gruplarla, yeşillerle ortak bir demokratik blok oluşturulabilir. Ezilenler, sistemden şikâyetçi olan muhalif güçler ve Kürtler bu blokta yer almalıdır. Böyle bir blokun hazırlıkları önceden iyi yapılmış olsaydı belki bu baraj zorlanabilirdi ama geç kalınmış. Seçimlere bağımsız adaylarla girilecek gibi görülüyor. Ama yine de bu konuda aceleci davranmaya gerek yok. Her ihtimal düşünülerek son zamanlara kadar da bu ittifak ihtimalleri göz önünde bulundurulmalıdır.Devamını Gör

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89