• BIST 9879.45
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

AP Başkanı'ndan Erdoğan'a eleştiri

AP Başkanı'ndan Erdoğan'a eleştiri
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazan Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, “Özgürce seçilmiş Alman parlamenterlerin verdiği kararlar nedeniyle, şahsınızın sözlü saldırı ve suçlamalarına dair haberleri büyük bir endişe ile öğrenmiş bulunuyorum” dedi.

DHA'nın Spiegel Online’dan aktardığı habere göre, Erdoğan’a mektup yazan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, tasarıya “evet” diyen milletvekillerine yönelik eleştirilerden vazgeçmesini istedi. Cumhurbaşkanı'nın söylemlerini “tabuların aşılması” olarak nitelendiren Schulz, politik bir konuda kendi yetkileri çerçevesinde pozisyon alan parlamenterlerin teröristlerle yan yana getirilemeyeceğini söyledi. Böyle bir tutumu ‘şiddetle kınadı’.

Derginin bugün gönderildiğini ifade ettiği mektupta Schulz şu ifadelere yer veriyor:

”Özgürce seçilmiş Alman parlamenterlerin verdiği kararlar nedeniyle, şahsınızın sözlü saldırı ve suçlamalarına dair haberleri büyük bir endişe ile öğrenmiş bulunuyorum. Çok uluslu, çok ırklı ve çok dinli bir parlamentonun başkanı olarak şunu belirtmek isterim: Parlamenterlerin özgürce görevlerini yerine getirmeleri, bizim Avrupa demokrasilerinin temel unsurudur.”

Erdoğan’dan ‘kan testi’ çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanıyan oylamada 'evet' oyu veren Türk asıllı vekiller için şu ifadeleri kullanmıştı:

"Oradan çıkıyor bir ukala bir şey hazırlıyor, Alman parlamentosuna sunuyor. Güya 'Türk'. Ne Türk'ü?. Bunların kanının laboratuvar testinden geçmesi lazım.

Dert ne? Almanya'daki Türklerin evlatlarına yalan bir tarihi öğretmenin adımlarını atıyorlar. Peki burada bu skandal olayın başını çeken kim? Kökeni -ili söylemeyeceğim o ilden olanlar yanımda karşımda duruyorlar, üzülürler ve onlar da tabii buradan gerekenleri söylüyorlar- kökeni itibarıyla buralı. Ama ben ona bir defa Türk diyemem. Niye? Çünkü bu milletin kanının damarlarında olduğu insan, kalkıp da bu milleti sözde Ermeni soykırımıyla suçlayamaz. Biz, bütün arşivlerimizi açtığımız halde bunu yapamaz."

Merkel ‘anlaşılmaz’ dedi

Türkiye’nin tepkilerine yanıt veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, “İstisnasız olarak Almanya’daki parlamentonun alt kanadındaki tüm üyeler, özgür bir şekilde seçilir. Türk tarafının suçlamaları ve açıklamaları anlaşılmaz” demişti.

Maslahatgüzar çağırıldı

Almanya, soykırım tasarısına evet oyu veren milletvekillerine ve tasarının kabulüne yönelik Türkiye tarafından dile getirilen eleştirileri görüşmek üzere Türkiye'nin Berlin maslahatgüzarı Ufuk Gezer'i görüşmeye çağırmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89