• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Ankara’nın operasyon hazırlığı sürüyor, kim ne diyor?

Ankara’nın operasyon hazırlığı sürüyor, kim ne diyor?
ABD’nin çekilme kararı sonrası Türkiye 'Fırat’ın doğusuna yönelik askeri operasyon için hazırlıklarını sürdürüyor.

TSK’ye ait zırhlı araçlar sınıra konuşlandırılırken, Ankara’ya sınır dışı harekat düzenleme yetkisi veren tezkere Meclis’ten geçmiş durumda. Türkiye’nin hedefindeki Demokratik Suriye Güçleri de hazırlık içinde. İşte o gelişmeler....


11:00 | Rojava'da ‘seferberlik’ ilan edildi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türkiye’nin bölgeye yönelik olası operasyonuna karşı seferberlik ilan ettiğini duyurdu.


10:57 | Moskova: Şam ve Kürtler arasındaki diyaloğa katkı sunarız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Rojava'ya yönelik planladığı operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, Şam yönetimi ile Kürt güçlerine diyalog çağrısı yaptığını söyledi.

Diyaloğun başlaması için katkıda bulunacaklarını ifade eden Lavrov, “Bizim tavrımız kesinlikle Suriye’nin bu bölgesindeki sorunların, Şam ve buralarda yaşayan Kürtlerin temsilcileri arasında diyalog yoluyla çözülmesinden yana” diye konuştu.

Bölgede istikrar ve sürdürülebilirliğin sağlanması için tek yolun diyalog olduğunu savunan Lavrov, “Dün Şam yetkilileri ve Kürt temsilcilerden bu tür bir diyaloğa hazır olduklarını duyduk. Biz diyaloğun başlamasına maksimum düzeyde katkıda bulunmaya hazırız. Diğer başlıca aktörlerin de bunu desteklemesini umuyoruz” dedi.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, dün yaptığı açıklamada Kürt güçlere seslenerek rejimin yanında durma çağrısı yapmış ve “uçuruma dalmak yerine Suriye hükümetinin yanına dönmelerini” söylemişti.

Şam yönetiminden gelen bu açıklamalar öncesi ise Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, ABD’nin kararının Kürtlerin hayatlarına mal olacağını belirtmiş ve olası bir saldırı karşısında Şam yönetimi lideri Beşar Esad ile ittifak yapabileceklerini belirtmişti.


10:20 | Britanya basını: Operasyon IŞİD’i yeniden canlandırma riski taşıyor

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu'na operasyon hazırlığı dünya basının gündemindeki yerini koruyor.

Britanya basınında da olası operasyonunun tehlikelerine dikkat çekiliyor.

Times gazetesi, IŞİD’lilerin tutulduğu kampların güvenliğini sağlayan bazı Kürt güçlerin, buraları terk ederek sınır bölgesine konuşlanmaya başladığını aktarıyor.

Gazete, Kürt güçlerin sınır bölgelerine konuşlanmasıyla, kamplardaki IŞİD mensuplarının kaçma ihtimalini artırdığına dikkat çekiyor.

Demokratik Suriye Güçleri komutanlarından Mazlum Abdi de IŞİD’lilerin tutulduğu kamplarının güvenliğini sağlamanın artık kendileri için ikinci öncelik haline geldiğini söylemişti.

BBC Türkçe’nin derlemesine göre Daily Telegraph da “Kürtlere ihanet etmek IŞİD’i yeniden canlandırma riski taşıyor” diyor.

Söz konusu kamplarda Britanya’dan gitmiş olan birkaç yüz ‘IŞİD sempatizanı’nın da olduğunu hatırlatan gazetenin yazarlarından Con Coughlin, en iyi seçeneğin Kürtlerin bu IŞİD’lileri kamplarda tutmaya devam ederken, dış dünyanın da onlarla verilecek mücadelenin yollarını bulmaya çalışmak olduğunu yazıyor.

Yazı Coughlin’in “Aksi halde bunlar serbest kalabilir ve yeniden IŞİD’e katılabilir. Bu da IŞİD’e karşı mücadele etmiş herkese yapılmış bir ihanet olur” cümlesiyle sona eriyor.


10:05 | Graham’dan Ankara’ya ‘kırmızı çizgi’ uyarısı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgeden çekilme kararına tepkisini bugün de sürdüren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter üzerinden “#StandWithTheKurds” (Kürtlerle birlikteyim) etiketiyle yeni paylaşımlar yaptı.

Ankara’ya seslenen Graham, “Kuzey Suriye’ye girmek için yeşil ışık almadınız. Kongre’de size karşı iki partili devasa bir muhalefet var ve bu geçmemeniz gereken bir kırmızı çizgi” mesajını paylaştı.

Trump’ın en önemli destekçilerinden biri olarak bilinen Cumhuriyetçi Senatör, olası bir operasyonunun ABD ile Türkiye arasında “zaten kırılgan olan ilişkileri tamamen yok edeceğini” de sözlerine ekledi.

Graham, dün yaptığı açıklamada ise “Türkiye Kuzey Suriye’ye girerse, bunu cehennemden – Kongre’den – gelen yaptırımlar takip edecektir. Kapsamlı, derin ve yıkıcı yaptırımlar” demişti.


09:50 | Federal Kürdistan: Türkiye tek taraflı adımlardan uzak durmalı

Türkiye’nin olası askeri operasyonuna dair açıklama yapan Kürdistan yönetimi, tek taraflı adımlardan uzak durulmasını istedi.

Yapılan yazılı açıklamada olası operasyondan derin endişe duyulduğu belirtilerek, “Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak, terör karşıtı mücadele uluslararası koalisyonun bir parçası olan Türkiye’den, IŞİD’e karşı savaşı olumsuz etkileyecek ve tutuklu teröristlerin kontrolden çıkmasını sağlayacak tek taraflı adımlardan uzak durmasını istiyoruz” denildi.

Tüm taraflara çağrı yapılan açıklamada, “Yeni bir göç dalgasını engellemek aynı zamanda uluslararası toplumun da bir görevidir. Hükümet olarak durumu yakından takip ediyor ve birçok kanaldan konu üzerinde çalışıyoruz” ifadeleri de kullanıldı.


09:25 | DSG’den ‘askeri hareketlilik’ açıklaması, Koalisyon’a çağrı

Türkiye’nin sınırdaki askeri hareketliliğine ilişkin açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri, “Sınır hattındaki tüm göstergeler, saha bilgileri ve Türk devletinin yoğun askeri sevkiyatları, bölgenin Türk devleti ile ona bağlı çete gruplarının yoğun saldırısına maruz kalacağını gösteriyor” dedi.

Açıklamanın devamında askeri operasyon nedeniyle binlerce sivilin yaşamını yitirebileceği uyarısında bulunuldu.

“Çünkü sınır hattı sivillerle doludur. Bu esasla, uluslararası topluma ve beraber başarılara imza attığımız Uluslararası Koalisyon’a sorumluluklarını yerine getirme ve bir muhtemel bir insani krizin önüne geçme çağrısı yapıyoruz.”


09:17 | Rakka’da IŞİD saldırısı

Türkiye’nin Rojava'ya yönelik operasyon hazırlığı sürerken, harekete geçen IŞİD ise Rakka’da saldırıya geçti.

Bölgeden yayın yapan haber ajansı ANHA, IŞİD’in gece saat 02:00 sıralarında Rakka’nın Basil Mahallesi’nde bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) güvenlik noktalarına saldırdığını aktardı.

DSG ile IŞİD’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı da bildirilirken, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’a ait savaş uçakları IŞİD’in bulunduğu noktaları bombaladı.

Kentteki çatışmaların belli aralıklarla sabah saatlerine kadar sürdüğü öğrenildi.


09:02 | Siyaset bilimci Arakon: Suriye Türkiye’nin Vietnam’ı olabilir

ABD’de yaşayan siyaset bilimci Doç. Dr. Maya Arakon, Türkiye’nin Rojava'ya yönelik olası operasyonunu değerlendirdi.

VOA Türkçe’ye konuşan Arakon Fırat’ın doğusuna Türkiye’nin askeri bir operasyon düzenleme kararının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın kendi iç seçmenlerine mesaj amaçlı popülist kararlar olduğunu öne sürdü.

Trump ve Erdoğan tarafından alınan karşılıklı kararlarla ilgi büyük soru işaretleri olduğunu savunan Arakon, “Türkiye’nin nereye kadar gireceğini bilmiyoruz. Trump, Türkiye’yi ‘sınırlar aşılırsa’ diye tehdit etti ama bu sınırların ne olduğunu bilmiyoruz. İki başkanın arasında geçen pazarlıkta nelerin konuşulduğunu bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Arakon ayrıca, “Amerika’nın Vietnam’da yaşadıklarını Türkiye’de Suriye’de yaşayabilir. Suriye Türkiye’nin Vietnam’ı olabilir. Açıkçası Türkiye Suriye’de bir batağa saplanabilir diye endişeleniyorum” dedi ve ekledi: “Rusya nerde duracak? İsrail ve İran ne yapacak? Türkiye başına buyruk davranamaz çünkü tek aktör değil.”


08:52 | Cumhurbaşkanlığı: TSK, sınırı yakın zamanda Özgür Suriye Ordusu ile birlikte geçecek

Türkiye’nin Rojava'ya yönelik olası operasyonu öncesi sınıra yığınak sürerken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan yeni bir açıklama geldi.

Fahrettin Altun, Twitter üzerinde paylaştığı mesajında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye-Suriye sınırını Özgür Suriye Ordusu ile birlikte kısa süre içinde geçeceğini yazdı.

İngilizce paylaşımlarda bulunan Altun “YPG militanlarının iki seçeneği var: Ya hemen saf değiştirebilirler ya da IŞİD’le mücadele çabalarımızı sekteye uğratmalarına engel oluruz” diye yazdı.

Altun, bu mesajların altına ise Washington Post gazetesi için kaleme aldığı görüş yazısını da ekledi. Makalede uluslararası toplumdan Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye için ortaya koyduğu plana destek vermesi isteniyor.

Türkiye sınıra son günlerde sevkiyatı arttırmış, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da ABD askerlerinin Türkiye’nin olası operasyon bölgesi dışına çekildiğini açıklamıştı.


08:40 | Yaklaşık 200 araçlık askeri konvoy Akçakale’ye ulaştı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Rojava'ya yönelik planladığı operasyon kapsamında yola çıkan yaklaşık 200 araçlık askeri konvoy, dün gece saatlerinde Urfa’nın Akçakale ilçesine ulaştı.

VOA Türkçe’nin aktardığına göre içerisinde tank, zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), akrep, kirpi, top ve çok sayıda askeri personelin de bulunduğu yaklaşık 200 araçlık konvoy geçtiğimiz yıl boşaltılan Akçakale Geçici Barınma merkezine girdi.

Önceden ilçeye sevk edilen askeri konvoyda bulunan zırhlı araçlar da Akçakale çevresindeki Öncül, Ekinyazı ve Tatlıcak mahallesi kırsalına sevk edildi.

Mezopotamya Ajansı, Gire Spi’nin (Tel Abyad) karşısında olan Akçakale’ye Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) da konuşlandırıldığını abonelerine servis etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89