• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Ankara Kulisi'nde Kürt açılımı tartışıldı

Ankara Kulisi'nde Kürt açılımı tartışıldı
Ankara Kulusi programında Kürt açılımı 3 farklı konukla ele alındı, gelinen son nokta değerlendirildi.

Ankara Kulusi programında Kürt açılımı 3 farklı konukla ele alındı, gelinen son nokta değerlendirildi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti etnik kimlikleri siyasallaştırmakla suçlarken, DTP Milletvekili Sırrı Sakık, çözüm için Anayasa'da değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Programın terör uzmanı konuğu Profesör Dr. Ümit Özdağ ise Kürt sorununun PKK ile müzakere edilmeden çözülemeyeceğini savundu.

Murat Yetkin ve Fikret Bila'nın sunduğu Ankara Kulisi programı'nda Kürt sorunu ele alındı.

Programda CHP'yi temsil eden isim CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu'ydu. Kılıçdaroğlu, siyasal ayrılığın ilk kez bugünkü kadar yoğun telaffuz edildiğini savundu, hükümeti etnik kimlikleri siyasallaştırmakla suçladı.

KIlıçdaroğlu, "Neden insanların beklentilerini bu kadar siyasallaştırıyorsunuz? Türkiye'de ilk kez siyasal ayrılık bu kadar geniş halk kitlelerinde yankı bulmuştur. Etnik kimliğin siyasallaşması. Bu söylem ve izlenen yöntem kimliklerin siyasallaşmasına ortam hazırlamıştır. Bunu AK Parti yapmıştır. Siz bütün etnik kimlikleri siyasallaştırırsanız, kardeşliği kurtaramazsınız" dedi.

Kılıçdaroğlu, hükümetin dış baskılarla adımlar attığını da öne sürdü.

CHP'li Kılıçdaroğlu, "Bakan sadece TRT ŞEŞ dedi. Başka birşey yok. Hükümetin attığı adım yok. Neden şimdi atıyor? Dış dinamiklerin baskısı altında. Gerçekçi olmak lazım. Çözümler dış dinamiklerin baskısı altında gerçekleştiriliyorsa bu doğru değil. Çözümleri kendi içimizde yapmak zorundayı" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, süreçte kurumlararası mutabakatın sağlanmadığını da belirtti.

DTP: "Güven bunalımı var"

DTP Milletvekili Sırrı Sakık ise Kürtlerde ve Türklerde güven bunalımı olduğunu söyledi. Sakık, "süreç belli kesimleri değil, herkesi mutlu etmeli" dedi, çözüm için anayasa değişikliğini işaret etti.

Sakık, "Eğer gerçekten sorunu çözeceksek,Türkiye'nin demokratikleşmesini ve özgürleşmesini sağlayacaksak, muhatapları dahil etmeden çözemeyiz. Bir anayasal değişiklik yoksa, boş bir proje olur bu. Belli milliyetçi akımları tatmin eden bir proje görüntüsü var ortada. Biz belli kesimleri mutlu eden projeler değil, Türk toplumunu mutlu eden projeler çıkarmalıyız. Bu proje AK Parti'nin projesi olmamalı. Bu projeyi birlikte yaratmalıyız" dedi.

Anayasa değişikliğinin şart olduğunu öne süren bir diğer isim de terör uzmanı Prof. Dr. Ümit Özdağ oldu. Özdağ, "Türkiye, terörle müzakere yöntemini seçti" şeklinde konuştu.

Özdağ, "İki yöntem var. Ya terörle mücadele edersiniz, terör örgütünü yok edersiniz ya da tahammül edilir seviyeye getirirsiniz. Diğeri müzakere yöntemi. Türkiye ikinci yöntemi seçmişe benziyor. Müzakere devam ederken, mücadeleye de devam edilir. Ama belirleyici olan mücadele değil, müzakeredir. Bu da iki türlü, ya doğrudan ya dolaylı. Türkiye'de bu sürece girildi" dedi.

Ümit Özdağ, hesap edilmeyen faktörün Abdullah Öcalan olduğunu ifade etti.

Özdağ, "Öcalan, Karayılan'ı da geriye iterek, muhatap benim dedi. Müzakere benimle yapılacak dedi. Bu çok zor. AK Parti bunu yapamaz" ifadesini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89