• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 9 °C

Anayasa paketi ile ilgili askerin 3 talebi

Anayasa paketi ile ilgili askerin 3 talebi
TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen Anayasa Paketi'nde TSK'nın istekleri doğrultusunda bir dizi rötuş yapılacağı iddia edildi.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülen Anayasa Paketi'nde TSK'nın istekleri doğrultusunda bir dizi rötuş yapılacağı iddia edildi. Paketi inceleyen Genelkurmay'ın bu konudaki taleplerini hükümete ilettiği belirtildi.

Hürriyet gazetesinin iddiasına göre, Anayasa Paketi’nde TSK’nın istekleri doğrultusunda üç düzenleme yapılacak. Askerin sivil mahkemede yargılanmasına imkân sağlayan maddedeki, “askeri mahal” tanımı genişletilecek. TSK’nın yurtdışındaki görev yerlerinde işlenen suçlarla ilgili durumu netleştirilecek. Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılmasına ilişkin madde de değişecek.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen Anayasa Paketi’nde TSK’nın istekleri doğrultusunda bir dizi rötuş yapılacağı iddia edildi. Askerlerin sivil mahkemede yargılanmasına imkân sağlayan maddede yer alan, “Suçun işlendiği askeri mahal” tanımı genişletilecek.

Korgeneralin sessiz ziyareti

Ak Parti’nin Anayasa Paketi’ni inceleyen Genelkurmay Başkanlığı, bu konudaki taleplerini iki kez hükümete iletti. İlk temas, bir korgeneralin Anayasa taslağının hazırlanması sırasında Meclis’e yaptığı sessiz ziyaretle gerçekleşti. O ziyaretteki taleplerin sadece bir kısmı pakete yansıdı. Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı teklifin açıklanmasının ardından bu kez taleplerini yazılı olarak iletti.

Askeri mahal tanımı

Gazetenin iddiasına göre, bu itirazlar çerçevesinde pakette bugün üç düzenleme yapılacak. Askeri yargının görev alanı açısından “askeri mahal” tanımı genişletilecek. TSK’nın özellikle yurtdışındaki görev yerlerinde ve askeri suçlar ile gemi gibi sabit olmayan mekanlarda işlenen suçlarla ilgili görevi netleştirilecek. Paketin Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılmasına ilişkin maddesi de değişecek. Bu maddeyle kadro yetersizliği nedeniyle emekli edilenlere yargı yolu kapatılacak.

YÖK’e de aynı kıstas

Bir başka düzenleme ise Anayasa Mahkeme’sine atanacak üyeler konusunda yapılacak. Mevcut düzenlemede, Yargıtay ve Danıştay’ın Anayasa Mahkemesi’ne seçeceği üyeler için her yüksek yargı mensubu ancak bir adaya oy verebiliyor. Yapılacak yeni düzenleme ile YÖK’den gelecek üyeler için de aynı sistem geçerli olacak. Buna göre, her YÖK üyesi de Anayasa Mahkemesi’ne gönderilecek üyeler için ancak bir adaya oy verebilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89