• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 6 °C

Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilk tepkiler

Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilk tepkiler
Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararının ardından gelen ilk tepkiler şöyle:

Ahmet Türk (DTP Genel Başkanı): Türkiye sancılı bir süreci yaşıyor. Demokratik siyasetin önünü kapamak umutsuzluğu derinleştirir. Türkiye'nin barışı yakalayacağını umuyoruz. Bizim amacımız bu sancılı sürecin kısa sürmesi. Tükiye parti kapatarak sorun çözemez, Türkiye sorunlarını ortak akılla çözebilir. Benim yada 37 arkadaşımın yasaklanmış olması, demokratik mücadelemizin biteceği anlamına gelmez. Detaylı açıklama yarın partimizce yapılacak.

DİĞER MİLLETVEKİLLERİNİN İSTİFASI

Ahmet Türk'e diğer 19 milletvekilinin istifa edip etmeyeceği soruldu. Türk, 'Arkadaşlarımız gerekli dilekçelerini en kısa sürede vereceklerdir' diye cevap verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Parti olarak siyasi partilerin kapatılması anlayışına karşıyız ama mahkemenin verdiği kararara herkes saygı duymalı. Partileri sadece halk kapatabilmeli.

Dengir Mir Mehmet Fırat (AK Parti): Anayasa mahkemeleri, sadece hukuku değil, şartları da göz önüne alan kararlar almalıdır. Ne yazaık ki Bizim Anayasa Mahkememiz, genişletici değil, daraltıcı yorumlarla karar veriyor. Türkiye, bir an önce Venedik kriterlerini yakalamalıdır.

Cünet Ülsever (Gazeteci): Emine Ayna dururken Aysel Tuğluk'un siyasi yasaklı olması ilginç. Bizim bilmediğimiz ya da hatırlayamadığımız gerekçeler olabilir. Kararı, getireceği siyasi sonuçlar olarak değerlendirelim. Kararın oybirliği ile alınması üzerinde durulması gerektiği inancındayım.

Mustafa Karaalioğlu (Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): DTP, malesef, kapatılmasını gerektirecek tüm hataları yaptı. son düzlükteki yumuşama. Bu karar PKK ve Kandil'i daha da azdıracaktır. Sokak olayları artacaktır. adımları da işe yaramamış görünüyor

Enver Sezgin (Yazar): Bu karar, şiddet eylemlerini artırır. 19 DTP'linin TBMM'de kalması gerekir, istifaları şiddet yanlılarının ekmeğine yağ sürecektir.

Levent Köker (Anayasa Hukuku Uzmanı): Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesinin DTP'yi 'bölücülüğün odağı' olarak değerlendirmesi önemli. AK Parti kararından bu yana hiç bir değişikliğin yada düzenlemenin yapılmadığına da işaret etmek gerekiyor.

Taha Akyol (Yazar): Karar hukuka uygun ve karar yerinde, ancak siyasal açıdan baktığımızda, DTP'nin yerini şiddetin mi dolduracağını zaman gösterecek. Doğu ve Güneydoğudaki sivill toplum kuruluşlarının 19 DTP milletvekillerinin istifa etmelerini engellemek adına onlara baskı yapmaları gerekmektedir.

Haşim Haşimi (Eski milletvekili): "Ben karşıyım partilerin kapatılmasına. Anlamı yok, manası da yok. Türkiye'de de siyasi parti kapatma girişimi son bulmalı. Gereksiz ve yanlış buluyorum. DTP'nin siyasi zeminde kalması çok önemli. Böyle bir tercihte bulunursa uzun dönemde bu onlara yarar. Sert açıklamalar süreci sıkıntıya sokar. Siyaset zeminini terketmemelidirler."

Mehmet Saraç (Cumhuriyet gazetesi yazarı): "PKK Batı'ya doğru yayılmak için harekete geçecektir. Kürt hareketi Ahmet Türk gibi ılımlı bir lider bulabilecek midir? DTP kanadı daha şahin bir çabanın içine girecektir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89