• BIST 9524.59
  • Altın 2522.494
  • Dolar 32.5613
  • Euro 34.6657
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Anayasa Mahkemesi’nden Demirtaş için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi’nden Demirtaş için hak ihlali kararı
Anayasa Mahkemesi, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin makul süreyi aştığına, bu nedenle kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine karar verdi.

Demirtaş’a 50 bin liralık tazminat ödenecek. Avukatları, “6-8 Ekim olayları nedeniyle tutuklu kaldı ve bu kararla da ihlal tespit edildi; ikinci tutuklama aynı sebebe dayandığından derhal buna son verilmelidir” diyerek Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin önceki dönem eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş ve eski CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği”ne hükmetti. Mahkeme, Demirtaş’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM, tutukluluğun makul süreyi aşması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğu sonucuna vardı.

Mahkeme, kararın örneklerini bilgi için Adalet Bakanlığı ve Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman konuya ilişkin sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı:

“AYM, Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen tutukluluğu ile ilgili, makul sürenin aşıldığını, tedbirin ölçülü olmadığını ve tutuk devam kararlarının gerekçeli olmadığını tespit ederek ihlal kararı vermiştir. Bu kararın önemi, 20 Eylül 2019 tarihinde verilen ve hala devam eden ikici tutukluluğa etkisi olacaktır.

“AYM, bu karar ile 6-8 Ekim olayları nedeniyle Demirtaş’ın 4 Kasım 2016 ile 2 Eylül 2019 tarihleri arasındaki tutukluluğunu makul bulmayıp ihlal kararı verdiğinden ve ikinci tutuklaması da aynı sebebe dayandığından bu ikinci kararın bir geçerliliği kalmamıştır.

“Kısaca Demirtaş, 6-8 Ekim olayları nedeniyle tutuklu kaldı ve bu kararla da ihlal tespit edildi; ikinci tutuklama aynı sebebe dayandığından derhal buna son verilmelidir.”

Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Molu, “İkinci tutukluluk, ilk tutukluluğun devamı olduğu için bu karar itibarıyla Demirtaş’ın serbest bırakılması gerek” dedi.

Hukukçu Kerem Altıparmak ise AYM kararındaki AİHM etkisine dikkat çekti. Altıparmak, “AİHM kararının eli kulağında. Şimdi bir de bu AYM kararını yollayıp, bakın bu kararı da dikkate alın deyip yine vakit kazanmaya çalışılacak. Bu taktik işler mi? Umarım işlemez. Bekleyip, görelim” dedi.

2016 yılından beri cezaevinde

“Örgüt propagandası” suçlamasıyla 2018 yılında bir başka davada 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Demirtaş’ın karara rağmen tahliye olması beklenmiyor.

Demirtaş, 4 Kasım 2016’da, dönemin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve partisinden dokuz milletvekiliyle birlikte, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak ve örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla gözaltına alınmıştı.

Hakkında çeşitli davalar açılan Demirtaş, o tarihten bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89