• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 3 °C

Amude olaylarında ölenlerin sayısı dokuza yükseldi

Amude olaylarında ölenlerin sayısı dokuza yükseldi
Rûdaw sitesinde yer alan bir haberde, dün akşam Amude’de çıkan olaylarda ölenlerin sayısının dokuza yükseldiği yer aldı.

Bilindiği gibi dün akşam PYD’ye bağlı silahlı güçler (YPG) ile göstericiler arasında çıkan çatışmada otuzdan fazla kişi yaralanmıştı.

Ölenlerin arasında 10 yaşındaki bir çocuk ile bir YPG’linin de bulunduğu bildiriliyor. 

'Amerikanın Sesi' sitesinde yer alan ve muhaliflerin internete koyduğu belirtilen videoda, PYD milislerinin beyaz kamyonlardan kalabalığa ateş açtığı iddia ediliyor. Yine aynı kişiler, eylemlerin PYD’nin bölgedeki kontrolunu protesto etmek amacıyla başladığını bildiriyor. 

PYD ise, rakip bir grubun saldırısına uğradığını iddia ediyor. İşte o görüntüler...

El-Parti Qamışlo Temsilcisi tutuklandı 

Amude’den sonra Qamişlo’da bazı parti binalarının yakıldığı belirtildi. Rudaw’ın Qamışlo muhabiri, Kürd Demokrat Partisi (El-Parti) Qamişlo Temsilcisi Sener Sedun’un da PYD’ye bağlı güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını bildirdi. 

Öte yandan Kürd Yüksek Konseyi-DBK Qamışlo Güvenlik Komitesi Üyesi Welat Murad, bu kentin Entriye mahallesinde yapılan gösterinin güvenlik güçleri tarafından havaya ateş edilerek dağıtıldığını, Hogir, Dilo ve Ebu Hasan adlı kişilerin gözaltına alındığını söyledi. 

Ayrıca Roni adlı kadın derneğinin yakıldığı da gelen haberler arasında. 

PAK Genel Sekreteri Mustafa Cuma: Rojava’da durum daha karıştı 

Kürd Özgürlük Partisi Genel Sekreteri Mustafa Cuma Qamışlo ve Amude’de yaşanan olaylardan PYD’yi sorumlu tutarak Suriye Kürd Ulusal Meclisi (ENSK) ile Batı Kürdistan Halk Meclisi (EGRK)’nin sorunu görüşmek üzere Hewlêr’de toplanmasını istedi.

Bugün Rûdaw televizyonunda yayınlanan Haber Bülteni programına katılan Mustafa Cuma, olaylardan PYD’yi sorumlu tutarak, “yaşananlardan sonra Rojava’da durum daha karmaşık hale geldi” dedi. Cuma ENSK ve ENSK’ye çağrıda bulunarak sorunu çözmek amacıyla Hewlêr’de bir araya gelinmesini talep etti.

Salih Muslim: Amude olayları bize yönelik bir komplodur 

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim Amude olaylarının kendilerine yönelik bir komplo olduğunu söyledi ve komplocuların açığa çıkartılması için Kürd örgütlerinin birlikte çaba sarfetmelerini istedi. 

Rudaw televizyonunun Haber Bülteni programına katılan Müslim, olayları kınayarak “eğer bir eksiklik varsa, Kürd örgütleri biraraya gelerek olayların sorumlularını açığa çıkartıp hesap sormalıdır” dedi. 

Amude olaylarının başlangıcına ilişkin olarak, “Amude’de YPG güçleri yok. Bir YPG timi Amude’den Qamışloya giderken pusuya düşürüldü ve bir YPG savaşcısı hayatını kaybetti” dedi. Amude’de 27 Haziran gecesi çıkan olaylarda ölenlerin gösterici olmadığını söyleyen Müslim, “pusu sırasında çıkan çatışmada 3 silahlı kişi öldürüldü” dedi. 

Ölen bir kadına ilişkin bilgisi olmadığını söyleyen Müslim, Amude olayının açığa kavuşturulmaması halinde benzeri olayların devam edeceğini dile getirdi. 

El-Parti Qamışlo temsilcisinin tutuklanmasından da haberi olmadığını belirten Müslim, Mela Mustafa Barzani’nin resminin yakılmasına ilişkin olarak şöyle dedi: “Barzani Kürd halkının babasıdır, Kürdlerin kutsallarından biridir. Kimse onun resmini indirip yakamaz. Bu, karışıklık çıkarmak amcıyla hazırlanmış bir oyundur.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89