• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 16 °C

Amerikan'ın gizli hapishaneleri

Amerikan'ın gizli hapishaneleri
Amerika'nın dünyanın çeşitli yerlerinde yüzlerce masum insanı işkenceden geçirerek tuttuğu gizli hapishaneler deşifre oldu.

İşte tutukluların haksız yere ve yasal haklarından mahrum olarak kaldıkları hapishanelerin bir kısmı:

Ebu Gureyb: Bu kötü şöhretli hapishane Bağdat’a 20 mil mesafede bulunan Ebu Gureyb şehrinde yer alıyor.

Ariana Oteli: CIA görevlileri, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki başkanlık sarayının yanında yer alan Ariana Oteli’ni 2001 yılından beri işgal altında tutuyor.

Bagram Hava üssü: Demokrasi ve özgürlük adına yapılan işgallerde ele geçirdikleri esirleri nakletmek için kullandıkları hava üssü, şimdilerde bir çok tutuklunun yıllarca yasal haklarından mahrum olarak tutuldukları bir zindan haline geldi.

Bukka Kampı: Irak’taki Kuveyt sınırında geçici olarak kurulan esir kampı ismini kadın bir askerin esirleri nasıl vurup, öldürdüklerini kamuoyuna açıklamasıyla duyurmuştu.

Maraba Kampı (Camp Cropper): Bağdat Uluslararası Havaalanı’nın yanında yer alan bu yüksek güvenlikli hapishane Amerikan ordusu tarafından yönetiliyor.

Diego Garcia: Britanya ve Hindistan’ın okyanus sınırları içerisinde yer alan Diego Garcia yasal olmayan suçlamalarla göz altına alınan Mustafa Setmaryan Nazır ve Muhammed Said İkbal Mağni gibi esirlerin tutulduğu yer.

Kartal Üssü: Bosna’da yer alan Kartal Üssü’nde 2001’den bu yana aralarında Nihat Karsiç ve Almin Hardaus’un da bulunduğu sekiz esir tutuluyor.

ISI Birimi: Pakistan İstihbaratı tarafından kontrol edilen ISI birimine FBI ajanlarının girişi serbest. Yani buradaki esirler FBI tacizlerine maruz bırakılmakta.

Lazogley Devlet Güvenlik İstihbarat Bölgesel Karargahı: Mısır İçişleri Bakanlığı binasının altında yer alan bu birimde 2002 yılının Temmuz ayında Ahmed el Maati haftalar boyunca göz altında tutulmuştu.

Muhaberat el-Ama Karargahı: Burada yapılan işkenceler öylesine profesyoneldi ki, esirleri sorgulayan işkencecilerin bu konuda master yaptıkları düşünülüyordu.

Mulhak Mezrası: Tora Hapishane Kompleksi’nin bir parçası olan bu mezrada Ahmed Agiza ve Muhammed el-Zari sürekli elektrik şokuna ve türlü türlü işkencelere maruz kaldıklarını belirtmişti.

Filistin Şubesi: Suriye Askeri İstihbaratı tarafından yönetilen ama gerçekte Amerika’nın kullandığı bu hapishane vahşi sorgulama yöntemleriyle ünlü.

Pol-e Charki: Çok büyük olan bu Afgan hapishanesinde Amerika tarafından finanse edilen Afgan Ulusal Savunma Servisi’nin yüksek güvenlikli kanadı var.

Szymany Havaalanı: Sovyet döneminden kalma bir askeri kışla olan Szymany CIA’in Polonya’daki en büyük hapishanesi. Szymany ayrıca CIA’in Avrupa’daki sorgulamaları için merkez üssü olarak kabul ediliyor.

Temara: Fas’taki Sınır Muhafaza Yönetimi’nin karargahında yer alan Temara Fas gizli polisinin Binyam Muhammed’e 18 ay boyunca işkence ettiği yer.

Karanlık Hapishane: Afganistan’ın en kötü şöhretli olan bu hapishanesinde esirler karanlıkta zincirlere bağlanıyor ve kendilerine haftalarca heavy metal müzik dinlettiriliyor.

Tuz Çukuru: Kabil’in kuzeyinde bulunan sanayi bölgesinin dışındaki eski bir tuğla fabrikasında yer alan Tuz Çukuru birçokları tarafından CIA’in Afganistan’daki en büyük hapishanesi olarak biliniyor.

Tora Hapishane Kompleksi: Bu kompleksin içinde İstikbal Tora hapishanesi, Mezra Tora hapishanesi ve ek binası Mulhak Mezrası, Leman Tora hapishanesi ve hastanesi ile yüksek güvenlikli Akrep hapishanesi var.

USS Bataan: USS Bataan Amerikan hükümetinin en önde gelen adı kötüye çıkmış ‘yüzen hapishaneleri’nden biridir. Bu ‘yüzen hapishaneler’ Başkan Clinton döneminden beri terör şüphelisi adı altında esirleri tutmak için kullanılıyor.

USS Peleliu: USS Peleliu, USS Bataan’a transfer edilmeden önce sekiz civarında esiri tutmak için kullanıldı.

Kaynak: reprieve.org

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89