• BIST 9645.02
  • Altın 2405.728
  • Dolar 32.594
  • Euro 34.7796
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 6 °C

Amerikalı politikacı: Kürtler petrol satmakla doğru bir karar aldı

Amerikalı politikacı: Kürtler petrol satmakla doğru bir karar aldı
Amerikalı politikacı Steve Stockman, ülkesinin Almanya gibi Kürtler’e ağır silah vermesi gerektiğini belirtti.

Cumhuriyetçi Parti Teksas Eyaleti Kongre Üyesi Stockman, Amerika’nın Kürtler’in teröre karşı kendini müdafaa edebileceğinden emin olması gerektiğini ifade ederek, “Kürtler bölgede bulunan herkesten daha güçlü bir şekilde kendilerini gösterdiler, onların teröre karşı savaşmak istedikleri görülüyor” dedi.

Steve Stockman, Bağdat’ın Erbil üzerindeki bütün yolları kapatması üzerine Kürtler’in kendi petrolünü satmakla doğru bir karar aldığını ifade etti.

IŞİD’le mücadele eden Kürdistan’a yapılan yardımları yerinde incelemek için Erbil’e gelen Stockman, sürece ilişkin soruları yanıtladı. 

IŞİD’e karşı büyük bir savaş içinde olan Kürtler bütün dünya adına bu savaşı üstlendiklerini ifade ediyor.  ABD Kürtler’e nasıl bakıyor?

Kürtler bölgede bulunan herkesten daha güçlü bir şekilde kendilerini gösterdiler. Onların teröre karşı savaşmak istedikleri görülüyor. Kürtler ve Amerikalılar eskiye dayanan ilişkilerini daha da güçlendirebilir. Ben de IŞİD’e karşı savaşta Kürdistan’ın desteklemesi için herkesi teşvik ediyorum.

Bu savaştan sonra Amerika’nın Kürtler’e bakışında bir değişiklik oldu mu?

Biz Kürtler’in cesurca Kürdistan topraklarının yanı sıra halkın hayatı ve kültürünü koruduğuna inanıyoruz.  Burada bize düşen rol, Kürtler’e zulüm yapılması ve IŞİD gibi terörist örgütlerin bölgelerine el uzatmasına izin vermemektir. Kürdistan’ı korumak için Kürtler’le müttefik olmamızdan mutluluk duyuyoruz.

IŞİD hem Irak’la hem de Kürdistan’la savaşıyor. Amerika için Kürdistan ile Irak arasında bir fark var mı? 

Kürtler IŞİD’in ilerlemesini engellediler. Bundan dolayı Kürtler’e olan desteğimizi arttırmalıyız. Ben Kürtler’in elinde kendilerini savunmak için gerekli silahların kalmamasından endişe duyarım. Kürtler’in kendilerini müdafaa edebileceğinden emin olmamız lazım.

Irak Ordusu, IŞİD’de karşı peşmerge kadar savaşabilir mi? 

Biz Kürtler’in bu ağır savaşta gerekli silaha sahip olduğundan emin olmak için buradayız. Bence Amerikalılar Kürtler’e daha fazla önem vermeyip Almanlar gibi doğrudan yardım etmezse büyük bir yanlış yapar. Umarım Amerika, Almanya’nın Kürtler’e yönelik attığı adımları tekrarlayacaktır. Kürtler’in Bağdat üzerinden dolaylı bir şekilde yardım alacak vakti yok. Şu an içine düştüğü krizin çözümü ve kendini müdafaa edebilmesi için Kürtler’in doğrudan yardıma ihtiyacı var.

Barzani, Kürtler’in eline ulaşan silahların hafif ve taklidi silahlar olduğunu ifade etti. Amerika önümüzdeki süreçte askeri yardımlar açısından ne yapacak?

Biz silahları incelemek için Kürdistan’a geldik. IŞİD Irak Ordusu’ndan ele geçirdiği ileri Amerikan silahlarına sahip olduğu için, ABD’li milletvekillerinin büyük bir bölümü Kürtler’e ağır silah verilmesi konusunda hem fikir.

Amerika önümüzdeki süreçte Kürdistan Bölgesi’ne daha fazla askeri yardımda bulunacak mı?

Ben ABD Başkanı değilim. Sadece bir milletvekiliyim ve söylediklerim şahsi görüşümdür. Ben Kürtler’e modern silahların verilmesini umut ediyorum. Eğer düşmanın ağır silahlara sahipse, senin daha ağır silahların olmalı. Şu an IŞİD’in Bağdat Hükümeti’nden kalan silahları daha ağır. Bu nedenle en azından Kürtler’e aynı silahların verilmesi konusunda ısrarımız sürüyor. Bence Kürtler’e ağır silahlar verilmeli.

Kürdistan Parlamentosu Kobani’ye ağır silahlar eşliğinde peşmerge göndermeye karar verdi. Amerika buna nasıl bakıyor?

Kobani’ye peşmerge göndermek doğru bir karar, ben buna sevindim. Ama önemli olan Amerika’nın da Almanya gibi Kürtlere daha fazla silah vermesidir. Türkiye de Kobani’ye yardım yolunu daha fazla açmalıydı.

Irak Hükümeti 10 aydır bütçe payı ve memur maaşlarını vermeyerek Kürdistan Bölgesi’ne ambargo uyguluyor. Bu doğru mu?

Bildiğim kadarıyla Kürtler için bazı şartlar belirlenmiş. Eğer bütçe gönderilmezse Kürtler’in askeri ihtiyaçlarını karşılamak için petrol satması lazım. Bağdat her iki kapıyı kapatmış durumda. Hem bütçeyi vermiyor hem de petrolü satmasına izin vermiyor. Kürdistan memur ve güvenlik güçlerinin maaşını verebilmesi için daha fazla Bağdat’ı beklemeden petrol satabilir.

ABD Kürdistan’ın petrol satışını destekliyor mu?

Bizde de sizin gibi demokrasi var. Böyle bir iş için Kongre, Beyaz Saray ve Başkan’ın onayını almak lazım. Yakın bir gelecekte Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’nin petrol satışını destekleyeceğini umuyoruz. Bağdat, Kürdistan Bölgesi’nin bütçesini göndermenin ve onu korumanın kendi yararına olduğunu anlamalı. Kürdistan’ın piyasa fiyatıyla petrolünü satarak kendi giderini karşılamalı. Bence bu doğru bir karardır yanlış bir yönü yoktur.

ABD Bağımız Kürt devletini destekliyor mu?

Ben gönülden Kürt olduğumu hissediyorum. Bence bağımsızlık kendine güvenmekle ilgili bir şeydir. Şu an Kürdistan kısmen bağımsız, ilerde dışarıyla ilişkilerini daha da güçlendirebilir. Bu Amerika’da da böyledir. Örneğin ben Teksas’ta yaşıyorum. Luisana da yaşayan biriyle her ikimizin bir devlet içinde farklı iki bölgenin insanı olduğumuzu hissedebiliriz. İnsanlar Irak’ta da bir devletin çerçevesinde, kendi bölgesinde sahip olabilir.

Kürdistan, Irak’ın yardımı olmadan IŞİD’e karşı savaşıyor ve kendi petrolüne sahip. Sizce devlet ilan etmek için doğur bir zaman mı?

Kendi petrolünü üretip satmak bağımsızlığın ilk adımıdır. Yani ekonomik alt yapının inşası için doğal kaynaklarınızı kontrol etmeniz lazım. Bunda sonra her şey zamanında yapılacak.

John Mecken, Bağdat’in IŞİD’in eline geçmesi ihtimalinin yüksek oluğunu ifade etmişti. Gerçekten bu ihtimal yüksek mi?

John Mecken yüzde yüz doğru söylüyor. Bir yönüyle Kürdistan bağımsız bir hükümet olmalıydı, çünkü Bağdat mezhepçi bir politika izliyor. Bağdat bütün Iraklılar’ın başkenti olacağına, mezhepçi politikasına devam ediyor.

Irak’ta İran’ın rolü nasıl işliyor? Bağdat’a uygulananların kararının Tahran’da alındığı ifade ediliyor.

İran’ın Irak’ı ele geçirmesi yeni bir olay değil, 2003 sonrası bu başladı ve devam ediyor. İranlı General, Kasım Süleymani’nin fotoğrafını hepimiz gördük bu yeni bir şey değil ki. (Rudaw)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89