• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 2 °C

Amerikalı Müslümanlar yine diken üstünde

Amerikalı Müslümanlar yine diken üstünde
Amerikalı Müslüman psikiyatrist binbaşı Nidal Hasan'ın açtığı yaylım ateşi sonucu ölenlerin sayısı 13'e yükselirken Amerika, olayın şoku içerisinde.

Teksas'taki Fort Hood Askerî Üssü' nde Arap asıllı Amerikalı Müslüman psikiyatrist binbaşı Nidal Hasan'ın açtığı yaylım ateşi sonucu ölenlerin sayısı 13'e yükselirken Amerika, olayın şoku içerisinde.

Amerikan askerî yetkilileri, olayda aldığı mukabil kurşun yaralarıyla kaldırıldığı orduya ait Darnall tıp merkezinde tedavisi süren Hasan'ın ferdî hareket ettiğini bildirirken, Pentagon'a bağlı Kriminal Soruşturma Bölümü (CID), FBI gibi güvenlik birimlerinin desteğiyle saldırının mahiyeti ile ilgili incelemelerini sürdürüyor. Hasan'ın terörist ve radikal örgütlerle muhtemel bağlantıları da araştırılıyor.

Edinilen ilk bilgilere göre, Amerikalı binbaşı, yakında Irak ya da Afganistan cephesine gönderilecekti. Fox televizyonuna demeç veren ve Hasan'la beraber çalışmış olduğunu belirten emekli Albay Terry Lee, zanlının Başkan Barack Obama'nın Irak ve Afganistan'dan askerleri çekmesi görüşünü savunduğunu ve savaş bölgesine tayinini önlemek için çok gayret ettiğini söyledi. Hasan'ın saldırıyı yaptığı mekan, yurtdışına gönderilen ya da oradan gelen askerlerin tıbbi işlemlerinin yapıldığı bir ordu tesisi. Kurbanlar arasında bir de sivil bulunuyor.

Binbaşı Nidal Hasan, Virginia Arlington doğumlu. Babası genç yaşlarda Batı Şeria'da o dönemlerde Ürdün'ün kontrolünde olan bir köyden ABD'ye göç eden Hasan'ın ailesi, Virginia'nın Roanoke şehrinde başarılı ticari müesseseler kurmuş. Anne ve babasını kaybetmiş olan Hasan'ın ailesi adına bir yazılı açıklama yapan kuzeni Nader Hasan, olaydan büyük şok ve üzüntü duyduklarını belirtirken ve kurbanlara taziyelerini bildirirken, "Ailemiz ABD'yi seviyor." dedi.

Çevresinden birçok kaynak tarafından dindar bir Müslüman olarak nitelendirilen Hasan'ın saldırı esnasında 'Allahu ekber' dediğine ilişkin iddialar da ortaya atıldı. Yetkililer, olayın Hasan'ın dinî inançları ve siyasî görüşleriyle bağlantısına ilişkin herhangi bir yoruma girmekten kaçınıyor. Ancak NBC Today programında zanlının "Allahu ekber" deyip demediği sorusuna karşılık Kara Kuvvetleri'ne bağlı Fort Hood Üssü'nün komutanı Korgeneral Robert Cone, "Bazı şahit askerlerin o yönde ifadeleri oldu." şeklinde konuştu. Amerikan medyasında Hasan'ın bazı radikal internet sitelerine giriş yaptığı iddialarına yer veriliyor.

Zanlının halası Noel Hasan, Washington Post'a verdiği demeçte, yeğeninin 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra Müslüman olmaktan dolayı taciz edildiğini, ordudan ayrılmak istediğini ve bu yönde çeşitli teşebbüslerde bulunduğunu söyledi. Ancak askerî yetkililer, henüz bu teşebbüsleri teyit etmedi. Binbaşı Nidal Hasan (39), Fort Hood'daki görevine başlamadan altı yıl önce Washington bölgesindeki Kara Kuvvetleri'ne bağlı Walter Reed Tıp Merkezi'nde çalışıyordu. Maryland Bethesda'da askerî tıp fakültesinden 2001 yılında doktor olarak mezun olan Hasan, Virginia Tech Üniversitesi Biyokimya Bölümü kökenli.

Zanlının Müslüman kimliğinden dolayı gözler Amerikalı Müslümanlara 11 Eylül saldırılarından sonrakine benzeyen toplumsal tepki ihtimaline çevrilirken, Amerikalı Müslüman gruplar birbiri ardına olayı kınıyor ve kurbanlara taziyelerini bildiriyor.

Olayın gerçekleştiği Fort Hood, Teksas'ın Killen şehri yakınlarında bulunuyor. ABD'deki en büyük aktif askerî mekan olan Fort Hood'da 50 bin personel ve onların 150 bin dolayında aile ferdi bulunuyor. Irak ve Afganistan'a asker sevkiyatı yapılan en büyük merkezlerden

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89