• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Amerika ve Kürtler: Yine mi?

Amerika ve Kürtler: Yine mi?
Kürdistan Bölge Başkanı Basın Danışmanı Feysel Debax haftalık olarak yayınlanan Bas gazetesine önemli açıklamada

Kürdistan Bölge Başkanı Basın Danışmanı Feysel Debax’a göre Kürt liderler ABD’nin son politikalarından ve özellikle de Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile imzalayacağı petrol anlaşmasından vazgeçirmek için baskı kurmasından dolayı endişe duyuyorlar. 

Kürdistan Bölge Başkanı Basın Danışmanı Feysel Debax haftalık olarak yayınlanan Bas gazetesine yaptığı açıklamada Dicle Operasyon Komutanlığının oluşturulması üzerine Hewlêr ve Bağdat arasında sorunların ortaya çıkmasının ardından Kürtlerin endişelerinin arttığını kaydetti. 

Bazı siyasi gözlemcilerin görüşlerine de yer verilen haberde, Kürtlerin tüm kartlarını ABD’ye göre oynayarak, İran’a sırtlarını döndüklerini, aksine İran’la dostluk ilişkileri kurulmuş olsaydı, ne Dicle Operasyon Komutanlığı oluşturulurdu ne de Irak anayasasının 140. Maddesinin uygulanması bu kadar gecikirdi diye belirtildi. 

ABD tarafından yayınlanan bazı raporların Kürt siyasi önderliğini endişeye sevk ettiği ifade edilen haberde, ABD’nin Türkiye’nin Kürdistan Bölgesine yönelik ekonomi politikasını değiştirmesi veya tamamen durdurması çabası içinde olduğu da kaydedildi. 

Söz konusu raporlarda Kürdistan Bölgesinin, hizmet alanı, güvenlik, hava yolları ve hava sahası ve sınırlarda bağımsızlığını elde ettiği belirtilerek geriye sadece tam bağımsızlık ilanının kaldığını, bununda güçlü bir ekonomik alt yapıya gereksinim duyduğu bununda sözkonusu petrol anlaşmalarıyla sağlanabileceği dile getirildi. 

Öte yandan haberde İran ABD’nin aksine Maliki hükümetini Kürdistan Bölgesine karşı katı politikasından vazgeçmesi konusunda uyardığı ayrıca İran İslam Cumhuriyeti Dini Lideri Hamaney’in Maliki’ye Kürtlere karşı savaşın haram olduğu telkininde bulunduğu, bununda İran’ın Kürdistan Bölgesine yönelik politikasının ABD’ninkinden daha olumlu olmasına neden olduğu kaydedildi. 

Bas gazetesinin edindiği bilgilere göre bu konu ile ilgili olarak İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Irak’a bir ziyarette bulunarak, Irak ve Kürdistanlı yetkililer ile toplantı düzenleyeceği bildirildi. Ahmedinejad’ın bu ziyaretinde Hewlêr ve Bağdat arasındaki sorunların çözümü için arabulucu rolünü üstleneceği de dile getirildi. İran’ın bu ziyaret ile Maliki’nin dibe vuran siyasetini düze çıkararak yapıcı bir rolde görünmeyi amaçladığı da belirtildi. 

Konu ile ilgili olarak Kürdistan Bölge Başkanı Basın Danışmanı Feysel Debax Bas gazetesine yaptığı açıklamada; “Ödenen bunca bedelden sonra Kürtlerin ABD’den böyle bir sitemde bulunma hakkı vardır. Çünkü ABD’nin bugüne kadar Kürtlere hiçbir yararı olmadı ve verdiği sözleri yerine getirmedi” dedi. 

ABD’li yetkililerin bazı açıklamaları ile Kürtleri incittiğinin altını çizen Debax açıklamasının devamında; “Bağdat ve Hewlêr arasındaki sorunların çözümünde olumlu bir rol oynamak, Irak ordusunun Kürdistan’a askeri sefer düzenlemenin kırmızı çizgi olduğunu hatırlatmak yerine, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Irak ordusunun silahlandırılmasına destek veriyor. Bu durum da Kürdistan Bölgesinin güvenliği üzerinde bir tehdittir” diye konuştu. 

İran’ın politikalarına yönelik ABD’li yetkililerin raporlarına yansıyan endişeler hakkında da konuşan Debax; “İran’ın Maliki hükümeti ve Kürtlere karşı siyasetinde bir değişiklik var. Kürtlere karşı aşırı bir ılımlılık görülüyor ve Maliki’ye de Kürdistan Bölgesine yönelik baskı siyasetinden vazgeçmesi için uyarıda bulunuyor” dedi. 

Konu ile ilgili olarak siyasi gözlemci ve köşe yazarı Arif Qurbanî ise Bas gazetesine yaptığı değerlendirmede; “ABD’nin Irak’tan çekilmesi Kürtler üzerinde olumsuz bir etki yarattı. ABD, Irak’tan çekilerek, Kürtleri Irak hükümeti ile olan çözülmemiş sorunlarla başbaşa bıraktı” dedi. 

Qurbanî açıklamasında; “Kürtlerin elde ettiği kazanımların büyük bir bölümü ABD’nin katkıları ile oldu. Bu yüzden ABD’nin Irak’tan çekilmesi Kürtler üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Eğer gerçekçi bir şekilde olaya bakarsak Kürtler ABD ile olan ittifaklarından yarar sağladılar” dedi. 

Kürtlerin her zaman yardımın ABD’deden gelmesini beklememesi gerektiğinin altını çizen Qurbanî son olarak; “ABD ve diğer tüm ülkeler kendi çıkarlarının dostlarıdırlar. Bu yüzden Kürtler, bu ülkelerle çıkarlarını ortaklaştırmalılar ki o ülkeler kendi çıkarlarını koruma çabasında olarak Kürtlerin de çıkarları korunmuş olsun. Bu konu ile ilgili olarak Kürtlerin birliğinin sağlanması ve sözkonusu ülkelerin Kürdistan Bölgesindeki çıkarları büyük önem arz ediyor. O zaman söz konusu ülkeler kendi çıkarlarını korumak için mecburen Kürtlerin çıkarlarını da gözetmek zorunda kalacaklardır” diye konuştu. (Dengê Azad)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89