• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 23 °C

Altan ve Çongar hakkında 52 yıl hapis isteniyor

Altan ve Çongar hakkında 52 yıl hapis isteniyor
Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'a 'Balyoz' haberleri için 52 yıl hapis istemi

Eski Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ve eski Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur, 'Balyoz darbe planı' haberleri için 52 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılandıkları davada bugün hâkim karşısına çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Faruk Söker, belgelerin yayınlandığı dönemin Taraf gazetesi sorumlularının da aralarında bulunduğu 5 kişiyle ilgili 276 sayfalık iddianame hazırlamıştı. İddianamede Mehmet Baransu ile Tuncay Opçin için de 75 yıla kadar hapis isteniyor. Opçin yurt dışında bulunduğu için duruşmaya katılmıyor.

Bağımsız Gazetecilik Platformu P24 Yönetim Kurulu üyesi Yasemin Çongar, çok sayıda yabancı gazeteci, aralarında PEN'in de bulunduğu uluslararası yazar ve gazetecilik örgütleriyle Belçika, İtalya, İsviçre, İsveç, Almanya ve Danimarka konsolosluk temsilcileri Çağlayan Adliyesi'ne geldi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yazar Perihan Mağden, gazeteci Tuğba Tekerek de duruşmayı takip eden isimler arasında yer alıyor.  

670,.jpg

İddianamede, soruşturma konusunun, İstanbul 1. Ordu Karargahı'nda "çok gizli, gizli" ibareleri ile yüksek güvenlikli kozmik odalarda korunması gereken, "devletin güvenliğine iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaların kısmen veya tamamen yok edilmesi, imha edilmesi, çalınması, bulundukları yerden gizlice alınması, temin edilmesi, açıklanması" suçlamalarının olduğu belirtilerek, Tuncay Opçin'in 'Paralel Yapı' yöneticisi, Mehmet Baransu'nun ise örgütün üyesi olduğu yönünde kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte ciddi deliller bulunduğu öne sürülüyor.

Opçin ve Baransu'nun, temin ettikleri belge ve vesikaların, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, ve Yıldıray Oğur aracılığıyla Taraf gazetesinde yayımlanmasını sağladıkları ve 'Paralel Yapı'da yapılandıkları ileri sürülen iddianamede, Altan, Çongar ve Oğur'un, bu yapıyla bağlantılı olmadıkları vurgulanıyor.

Duruşmadan notlar...

-  Duruşmaya, 276 sayfalık iddianamenin okunması ile başlandı.

- İddianamede Yasemin Çongar'ın Tuncay Opçin ile gizli belgeler için 5-6 kez görüştüğü iddia ediliyor.

- Avukat Veysel Ok: Bize verilen iddianame ile burada okunan iddianame farklı. Yasemin Çongar'ın Tuncay Opçin ile görüştüğü yönünde hiçbir ifade veya savcılık beyanı yok. Müvekkilim Çongar'ın hayatı boyunca Tuncay Opçin'le karşılaşma ihtimali yok.

- İtirazlar doğrultusunda duruşmanın sesli ve görüntülü olarak kaydedilmesine karar verildi. (T24)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89