• BIST 9524.59
  • Altın 2489.018
  • Dolar 32.5474
  • Euro 34.68
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 8 °C

Altan Tan: Batıda bölünme, doğuda kandırılma endişesi var

Altan Tan: Batıda bölünme, doğuda kandırılma endişesi var
Altan Tan, "çözüm süreci" ile ilgili, Türkiye'nin batısında "bölünme" doğusunda ise "kandırılıyor muyuz" endişesinin hakim olduğunu söyledi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) Bursa İl Başkanlığı tarafından Nazım Hikmet Kültür Evi'nde düzenlenen "Barış ve Anayasa" konulu panelde yaptığı konuşmada, "İmralı" görüşmelerinde bulunduğunu, ayrıca Kandil'de PKK ile görüşmeleri yapan heyette yer aldığını belirterek, bu çerçevede PKK ve Kürt siyasetinin, çözümden yana sözünde duracağı konusunda güçlü bir izlenim edindiğini kaydetti. 

Günümüzde silahla çözüme ulaşmanın artık çok geride kaldığını, müzakere etmenin en geçerli yöntem olduğunu vurgulayan Tan, Kürtlerin önlerine somut bir vaat bulunmasa da bu süreci desteklediğini bildirdi.

Tan, PKK'nin silah bırakarak bu sürece ciddi bir katkı sağladığını, bundan sonra da yeniden örgütlenip silahlı mücadeleye dönmenin çok zor hale geldiğini anlatarak, şöyle konuştu: 

45040"Biz ana dilde eğitimi, belki özerk yapıyı veya diğer hak ve özgürlükleri istemeye devam edeceğiz. Ama bunlar birden olacak bir şey değil. Süreç devam edecek. Bu süreçte 'geçici anayasa' formülüne bile sıcak bakıyoruz. Süreç çerçevesinde her iki tarafın da şüphelerinin olması normal. Çatlak sesler de çıkacaktır. Türkiye'nin batısında 'bölünme' doğusunda ise 'kandırılıyor muyuz' endişesi var." 

"AK Parti ve BDP geçiş süreci anayasası hazırlayabilir" 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da Güney Afrika örneğini vererek, PKK'nin geri çekilme ve silah bırakmasının bile çok önemli bir hamle olduğunu söyledi.

Barış sürecinin ciddi bir fay kayması yarattığını dile getiren Sancar, şöyle devam etti: 

"Yani altındaki zemin kaydığı için eski durduğun yerde kalamıyorsun. Barış süreci uzlaşı sürecidir. Kavga eden iki kişinin konuşarak uzlaşıya ulaştığı süreçtir. Bir taraf diğer tarafı yenmişse konuşmaya gerek yok. Güney Afrika'da 1980'den önce beyazların yönettiği diktatör bir yönetim vardı. Mandela 27 sene hapiste yattı. Barış sürecinde Mandela ile hapisteyken görüşmelere başlandı. 1990'lı yıllarda Mandela serbest kaldı. O zaman gerek siyahların gerek beyazların endişeleri vardı.

Ancak görüşmeler sırasında her iki tarafın da endişeleri giderildi. Burada geçiş süreci anayasası önemli rol oynadı. Türkiye'de de eğer tüm partilerin katılımıyla yeni ve sivil bir anayasa hazırlanamıyorsa AK Parti ve BDP geçiş süreci anayasası hazırlayabilir. Daha sonra geniş katılımlı, tamamen sivil ve tam demokratik bir anayasa hazırlanabilir." 

"Çözüm olunca birden cennete girmeyeceğiz. Cennetin kapıları açılmayacak ama cehennemden çıkacağız" diyen Sancar, toplumun tüm kesimlerinde tam memnuniyet sağlamayacağını ancak Kürtlerin silahla alabileceklerinden çok daha fazlasını bu süreçte elde edebileceğini sözlerine ekledi. 

YSGP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Saruhan Oluç da Türkiye'de anayasaların bu güne kadar hep darbeler ve askerlerin hazırladığını, sürecin siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerince bir anayasa hazırlanmasına zemin hazırladığını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89