• BIST 9524.59
  • Altın 2496.992
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7865
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Alperenler Biret’ten özür diledi

Alperenler Biret’ten özür diledi
Alperen Ocakları Genel Başkanı Abdullah Gürgür, Topkapı Sarayı'nda görüştüğü ünlü piyanist İdil Biret'e çiçek sunarak, 3 gün önceki konser sırasında yaşanan olaylarla ilgili özür diledi.

Dünyaca ünlü piyanist İdil Biret, Topkapı Sarayı'ndaki konseri sırasında dışarıda yaşanan olaylar nedeniyle Alperen Ocakları Genel Başkanı Abdullah Gürgür'ün kendisine çiçek vermesine ilişkin, ''Bana çiçek getirdiler, teşekkürle kabul ettim ve böylece bu hadise tatlıya bağlanmış oldu'' dedi.

Gürgür, Topkapı Sarayı'nda bir araya geldiği Biret'e çiçek sunarak, 3 gün önceki konseri sırasında dışarıda yaşanan olaylara ilişkin özür diledi.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın odasında gerçekleşen buluşmaya İdil Biret, eşi Şefik Büyükyüksel ile birlikte geldi.

Görüşmeye, Gürgür'ün yanı sıra Alperen Ocakları İstanbul İkinci Başkanı Talat Ardıç, il yöneticisi Fatih Yılmaz ve BBP Kağıthane İlçe Başkanı Tolga Aral da katıldı.

Buluşmada İdil Biret, Gürgür ve beraberindekilere, Fransız bir yazar tarafından kaleme alınan ve kendi hayatının anlatıldığı ''Dünya Sahnelerinde Bir Türk Piyanisti: İdil Biret'' adlı kitabı ile bir CD'sini hediye etti.

Gürgür de sanatçıya, ''21. Yüzyılda bir Alperen Muhsin Yazıcıoğlu'' adlı kitabı sundu.

Abdullah Gürgür, burada yaptığı konuşmada, ''tepkilerinin, İdil Biret veya başka bir sanatçıya karşı değil, kutsal emanetlerin bulunduğu yerde şarap içilmesine olduğunu'' söyledi.

Konserden değil, konserin konseptinden rahatsızlık duyduklarını ifade eden Gürgür, ''1999 yılında Aya İrini'de yılbaşı gecesi dansöz oynatıldığı için Patrik'in tepki gösterdiğini'' ifade etti.

Protestocu grubun saray dışında toplu namaz kılmasına ilişkin olarak da Gürgür, ''(Oturma eylemi yapalım) demişler. O sırada gruptan biri (Akşam namazını kılmamıştık, hadi kılalım) deyince, namaz kılmışlar'' şeklinde konuştu.

İdil Biret'in eşi Şefik Büyükyüksel de tepkilerin demokratik sınırlar içinde kalması gerektiğine dikkati çekerek, ''Nahoş olayların tekrarlanmamasını, birlik ve kardeşlik içinde yaşamayı diliyoruz'' dedi.

Eşinin konser afişinin gözleri önünde yakılmasının kendilerini ürküttüğünü ifade eden Büyükerşen, ''Etrafı yakan bir kalabalık üzerimize geliyordu. Biz 6-7 Eylül ve Menemen olaylarını iyi biliyoruz. Kontrolden çıkan kitle, özellikle de Allah'ın adının kullanılması çok tehlikeliydi. Ürktüklerimiz bunlardı'' diye konuştu.

Büyükerşen'in bu sözleri üzerine Gürgür, ''Bizim ritüellerimiz arasında kullandığımız argümanlardır bunlar'' deyince İlber Ortaylı da ''Kıymetli ritüellerin yerli yersiz kullanılması açıkçası beni çok rahatsız etti. Ayrıca kutsal emanetlerin olduğu alan konserin verildiği alan değil. Arada 2 duvar ve darphane var'' ifadesini kullandı.

Ortaylı, her şeye rağmen özür dilenmesini çok hoş bulduğunu belirterek, ''Bizim bazı değerlerimiz var. Kutsal emanetlerin olduğu yerlerde tabii ki bazı şeylere dikkat edilir. Kudüs'te de Vatikan'da da böyledir. Bu tip bir konserde reklam kokusu hissedersek, onu da ifade ederiz'' dedi.

Herkesin tepkisini ortaya koyabileceğini, ancak bunun üslubu olduğunu kaydeden Ortaylı, ''Tepki gösterme afiş veya bayrak yakmaya dönüşürse, bu ürkütücü olur'' diye konuştu.

BULUŞMANIN ARDINDAN

Buluşmanın ardından İdil Biret ve Abdullah Gürgür, Topkapı Sarayı'nın 1. avlusunda bekleyen gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sanatçı İdil Biret, ''Bana çiçek getirdiler, teşekkürle kabul ettim ve böylece bu hadise tatlıya bağlanmış oldu'' dedi.

Biret, gazetecilerin, ''Özür dilediler mi?'' şeklindeki sorularına, ''Tabii, bu çiçekler onun bir emaresidir'' yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, ''Hiç (Keşke o konseri o şekilde yapmasaydık da bu olaylar olmasaydı) dediğiniz oldu mu?'' sorusu üzerine Biret, hiçbir zaman (keşke) demediğini, yaşananın geçmişte kaldığını, önemli olanın şu an olduğunu belirtti.

Biret, buluşmanın önce kendi evlerinde yapılmasının planlandığını, fakat kalabalık olacağını öğrenince Topkapı Sarayı'nda yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Konuşmayı çok sevmediğini ifade eden Biret, ''Ben, müzikten geliyorum. Müzik, kelimelerin çok üstünde'' dedi.

Biret, daha önce bu tip bir protestoyla karşılaşmadığını, ancak dünyanın farklı yerlerinde verdiği konserler öncesinde birçok kez bomba ihbarı yapıldığını anlattı.

Abdullah Gürgür de Alperen Ocakları'nın burada üzerine düşen hassas görevi yerine getirdiğini ve gerginliklerin sona ermesi için böyle bir adım attığını söyledi.

Gürgür, ''Hepimiz birlik olalım, bir olalım, çokluk içinde birliği esas kabul edelim, birbirimizi sevmeyi artık başaralım diye düşünüyoruz. İnşallah bu girişimimiz de Türkiye'de önemli bir adım olacak'' şeklinde konuştu.

Eylemin daha yumuşak bir üslupta yapılabileceğini belirten Gürgür, ''İdil Hanım ve ailesinin kesinlikle bir tedirginliğe kapılmasının yersiz olduğunu da ifade ettik'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89