• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 5 °C

Alo, âkil insan olur musunuz?

Alo, âkil insan olur musunuz?
Çözüm sürecinde önemli rol oynaması beklenen ve 49 kişiden oluşacak âkil insanlar Başbakanlık tarafından aranmaya başladı.

Başbakanlık yetkilileri, Kürt sorununun çözüm sürecinde iki taraf arasında arabuluculuk yapacak ve halkı konu hakkında aydınlatacak olan âkil insanlar komisyonu için düşünülen isimleri aramaya başladı. Âkil insanlar listesinde Ali Bayramoğlu, Fehmi Koru, Etyen Mahçupyan, Sibel Eraslan, Beril Dedeoğlu, Murat Belge, Mithat Sancar, Oral Çalışlar, Hilal Kaplan gibi isimler bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün bir televizyon programında âkil insanlar konusunda “Bir iki gün içerisinde bir yere varacağız” demesinin ardından hükümetin belirlediği isimler dün aranmaya başlandı.

Listede yer alan isimlerden Oral Çalışlar da dün yetkililer tarafından arandı.

Bundan sonraki süreçte, seçilen âkil insanlar, Güvenlik Müsteşarlığı tarafından aranıp görevleri konusunda bilgilendirilecek. Âkil insanlar gelecek hafta içinde bir toplantı yapacak.

Âkil insanlar, toplumsal algıyı geliştirmek için çalışacaklar. Bölgelerden seçilen yedi kişinin içinde başkan, başkan vekili, sekretarya yer alacak. Diğer dört kişi de grubun üyesi olacak. Bu kişiler başkanlarla bire bir muhatap olacak. Neticeye varmak için hedeflenen süre bir ay. Âkil insanlar, çalışmalarını bir ay içerisinde yürütecekler ve bitirecekler. Geçen yıl Başbakan Erdoğan ve anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kürt sorunu ve şiddet ortamının giderilmesi” amacıyla yaptıkları görüşmede de gündeme gelen âkil insanlar önerisi için çeşitli isimler medyada yer aldı. Önümüzdeki günlerde kesin liste için açıklama yapılacağı tahmin ediliyor.

Başbakan sinyalini vermişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü katıldığı televizyon programında âkil insanlar konusunda bir - iki gün içinde bir yere varacaklarını belirtmiş ve şöyle devam etmişti: “Âkiller süreci devam ediyor. Biz görüşeceğiz, ‘ben de varım’ diyorlarsa biz de eyvallah diyeceğiz. Ülkemizin yedi bölgesinden oluşan yedi kişiyle âkil insanlar kadrosu olacak. Bunlar belirleyici olmayacak. Bunların gayreti özellikle toplumsal algıyı oluşturmak, geliştirmek olacak. Toplumda karşılığı olan kişilerden oluşan âkil insanlar diyoruz. Akademi, medya, STK temsilcileri var. Bütün bunlardan oluşan bayanlar, erkekler var.

Bu yedi kişiden bir kişi başkan, bir kişi başkan vekili, bir kişi sekretaryayı yüklenecek. Âkil insanlar, çalışmalarını bir ay içerisinde bitirecekler. Bütün masraflarını karşılamak suretiyle çalışmayı yürüteceğiz.” (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89