• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Almanya Başbakanı Türkiye'ye geliyor

Almanya Başbakanı Türkiye'ye geliyor
Merkel, Türkiye'de bugün yapacağı resmi görüşmelerinde Ortadoğu barış sürecinin ve İran ile olan ilişkilerin de ağırlıklı olarak gündeme geleceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki günlük resmi ziyaret için bugün Türkiye'ye gelecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de bugün yapacağı resmi görüşmelerinde Ortadoğu barış sürecinin ve İran ile olan ilişkilerin de ağırlıklı olarak gündeme geleceğini söyledi.

Merkel, Başbakanlık'ın resmi internet sayfasındaki video mesajında, bugün başlayacağı 2 günlük Türkiye ziyaretine yer vererek bu ziyarete çok sevindiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de çok sıkı ortaklık ilişkileri olduğunu, iki ülkeyi birbirine bağlayan çok şeyin bulunduğunu belirtti.

Merkel, "Türkiye'deki görüşmelerimde Ortadoğu barış süreci ve İran ile olan ilişkiler de gündeme gelecek. Almanya, İran'ın, nükleer programıyla ilgili olarak şeffaflık göstermemesi durumunda yaptırımlar uygulanmasından yana. Bunu da Ankara'daki görüşmelerde ele alacağız" şeklinde konuştu.

Ziyaretinin 2. gününde İstanbul'da kültür ve ekonomi ağırlıklı bir programın kendisini beklediğini ifade eden Merkel, İstanbul'un her zaman ziyarete değecek bir şehir olduğunu, burada Başbakan Erdoğan ile birlikte bir kültür programına katılacak olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

İstanbul'da Türk iş adamlarıyla da bir araya gelerek ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda görüşeceklerini kaydeden Merkel ayrıca, Almanya'da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin Alman toplumuna uyum konusunda da Erdoğan ile sıkça konuştuğunu söyledi.

Bu uyum sürecinin başarılı olabilmesi için Almanca öğrenilmesinin ve Alman yasalarına uyulmasının önemine vurgu yapan Merkel, uyumun asimilasyon olarak görülmemesi gerektiğini, önemli olanın uzun yıllardan bu yana Almanya'da yaşayan göçmenlerin toplumda başarılı olmasının, istihdam piyasasına ve aile yaşamına katılmasının sağlanması olduğunu belirtti.

Uyum sürecinde ilerlemeler sağlandığını ifade eden Merkel, Başbakan Erdoğan ile Berlin'de Başbakanlık'ta öğrenciler ile sohbet ettiklerinde, Türk kökenli öğrencilerin Erdoğan'a ve ülkelerine bağlılık duyduğunu fark ettiğini, ancak kendisinin de Almanya'da yaşayan herkesin başbakanı olduğunu kaydetti.

Merkel sözlerini, Türkiye'de ilginç görüşmeler yapacağına ve ikili ilişkilerin böylece daha da derinleştirileceğine inandığını söyleyerek tamamladı.

Merkel'in programı

Alman hükümet yetkilileri, Merkel'in 2006 yılından sonra ikinci kez başbakan olarak yapacağı Türkiye ziyaretine Ankara'dan başlayacağını ve önce Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün kabrine çelenk koyacağını belirtti.

Merkel'in bazı muhalefet parti temsilcileriyle görüşeceğini ifade eden yetkililer, daha sonra Merkel'in Başbakanlık'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanacağını ve Erdoğan ile ikili bir görüşme yapacağını, ardından Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edileceğini kaydetti.

Başbakanlık rezidansında Erdoğan'ın onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak olan Merkel, pazartesi akşamı İstanbul'a geçecek.

İstanbul'da salı günü Ayasofya Camisini ve Mavi Camiyi gezecek olan Merkel'in, daha sonra Alman Lisesi'ni ziyaret ederek, burada öğrencilerle bir tartışma paneline katılacağı, ardından Alman cemaatinin dini temsilcileriyle görüşeceği belirtildi.

İstanbul'da aynı gün Almanya'nın Essen kentinin ve İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle verilecek konsere katılacak olan Merkel, salı akşamı Almanya'ya dönecek.

Merkel'e ziyareti sırasında göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile çok sayıda Alman ve Türk işadamının da eşlik edeceği kaydedildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89