• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

AKP’ye Kürdistan daveti

AKP’ye Kürdistan daveti
Erdoğan’ın eleştirdiği Kürt Kongresi’ne katılmaları için, AKP’li vekillere de davet gitti. CHP’den ise Kongre’ye Tanrıkulu katılıyor

Kürtlerin merakla beklediği, 24 Ağustos’ta yapılması planlanan ancak teknik nedenlerle Eylül ayına ertelendiği belirtilen tarihî Kürt Ulusal Kongresi’ne AKP ve CHP’den yaklaşık 10 Kürt milletvekili davet edildi. Milletvekillerin kongreye katılması beklenirken, toplantının ardından Kürt Ulusal Meclisi’nin oluşturulacağı öğrenildi. Uluslararası alanda meşruiyeti üzerinde çalışma yürütülen Kürt Meclisi’nin kimlerden oluşacağı da belirlenmiş durumda. Siyasi partilerin ağırlıklı olacağı Meclis’te; STK’lar, kanaat önderleri, aydınlar ve gençler bulunacak. Tüm gruplarda yüzde 40 kadın kotası aranacak.

Irak Kürdistanı’nda 24-26 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan Kürt Ulusal Kongresi, 15 Eylül’e ertelendi. Toplam 600 delegenin olacağı belirtilen Kongre’de Irak, İran, Türkiye ve Suriye Kürdistan’ından kaç temsilcinin katılacağı konusunda teknik sıkıntıların yaşandığı öğrenildi.

FAZLA DELEGE TALEBİ

Taraf ’ın edindiği bilgilere göre kongrede kontenjan tartışmaları, Kürtler arasında üç büyük olarak ifade edilen PKK, KDP ve YNK arasında yaşanıyor. Özellikle Irak Kürdistanı gruplarının “Biz büyük parçayız. En fazla delege sayısı bizde olmalı” talebini gündeme getirmesinden dolayı kongre tarihi ileriye alındı.

Kongre tertip komitesi tarafından yapılacak çalışma sonucunda kongrede hangi bölgeden kaç delege yer alacağı netlik kazanacak. Kürtler açısından ilk defa kapsayıcı yapılacak olan kongrede “Kürt Ulusal Meclisi” oluşturulacak.

DEVLETSİZ MECLİS OLACAK

Böylece İran, Irak, Suriye ve Türkiye parçalarında yaşayan Kürtler ilk defa devletsiz meclis oluşturacak. Kürt Ulusal Meclisi’nin kimlerden oluşacağı ise belirlenmiş durumda.

Her devletin parçasında yaşayan Kürtlerden oluşacak olan ulusal meclis; %40 siyasi partiler, %38 STK, %15 bağımsız kişiler (aydınlar, kanaat önderleri vb.) ve %14 gençlerden oluşacak. Meclis’te yer alacak tüm gruplar ayrı ayrı %40 oranında kadınlara yer vermek zorunda olacak.

ULUSLARARASI MEŞRUİYET

Kongre sonrası oluşturulacak Ulusal Meclis için uluslararası meşruiyet esas alınıyor. Kürtlerin yaşadığı devletler için tehdit oluşturmadan, başka devletlerde olan örneklerin benzeri yol izlenecek. Bölgeden birleşmek yöntemini esas alacak olan kongrede sekiz komisyondan biri, uluslararası yöntemleri araştırmak için çalışma yürütüyor.

Üç gün sürecek olan kongreye katılım da yoğun olacak. Türkiye’nin de kongreye yoğun ilgi gösterdiği belirtilirken, aralarında AKP’den Dengir Mir Mehmet Fırat ve İhsan Arslan ile CHP’den Sezgin Tanrıkulu’nun olduğu yaklaşık 10 milletvekilinin gözlemci sıfatı ile toplantıya davet edildiği ifade ediliyor. Gözlemci sıfatı ile davet edilen milletvekilleri dışında diğer Kürt milletvekillerinin de kongreye sıcak baktığı belirtiliyor. İlk defa Kürtler arasında oluşturulacak Kürt Ulusal Meclisi, 1920 TBMM’ne benzetiliyor.

Kürtler Ortadoğu’yu birleştirecek

Kongre sonrası oluşturulacak Kürt Ulusal Meclisi’nin işlevi ve tanımı tartışılıyor. Karar alma yetkisine sahip olacak olan bu meclisin uluslararası alanda nasıl tanınacağı konusu üzerinde ayrı bir komisyon çalışma yürütüyor. Meclis, Kürtlerin diğer devletler ile olan hukuku, enerji kaynaklarının kullanılması, uluslararası statü ve gelecekte Kürtlerin duracağı noktaları belirleme yetkisine sahip olacak. “Bu Meclis, Kürtlerin devlet kurması anlamına mı geliyor” sorusuna kaynaklar, “Hayır ayrı devlet değil. Dünyada benzer örnekler var. Abdullah Öcalan’ın tarif ettiği demokratik konfederalizmle örtüşen bir sistem. Kürtler yaşadıkları devletlerden kopmayacak, tam tersine bağlayıcı unsur olacak. Hatta birçok devleti birbirine bağlamış olacak. Kürtler arasında geçişlerin olması, sınırların anlamını yitirmesi bir birliğin sağlanması yeni bir sistemin oluşumuna da işaret ediyor. Kürtlerin birliği Ortadoğu’nun birliği anlamına geliyor. Bölmeden birleştirmek esas alınacak” şeklinde cevap veriyor. Kürtlerin “Ulusal Meclis” oluşturma girişimini Türkiye yakından takip ediyor. Kaynaklar, Türkiye’nin, “Kürtler Ortadoğu’da başka devletler yerine Türkiye ile ittifak olmalı” fikrine yakın durduğunu ifade ediyor.

Bahar Kılıçgedik - Taraf

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89