• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 20 °C

AKP'nin adayı Şahin, MHP ve CHP de adayını çıkardı

AKP'nin adayı Şahin, MHP ve CHP de adayını çıkardı
AKP toplantı üstüne toplantı yaptı ve Mehmet Ali Şahin'i TBMM Başkanlığı'na aday gösterdi. MHP ve CHP ise kendi adaylarını çıkardı.

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları bugün sona eriyor, ancak partilerin üzerinde uzlaştığı ortak bir isim çıkmadı. AKP toplantı üstüne toplantı yaptı ve Mehmet Ali Şahin'i TBMM Başkanlığı'na aday gösterdi. MHP ve CHP ise kendi adaylarını çıkardı.

AKP:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında parti genel merkezinde milletvekilleriyle yapılan istişare toplantısında TBMM Başkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu ve AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in TBMM Başkanlığı için aday olacağı bildirildi.

Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı adaylığına ilişkin dilekçeyi TBMM Genel Sekreterliği'ne sundu ve Köksal Toptan'la bir araya geldi. Şahin, Toptan'ın kendisine destek vereceğini belirtti.

Şahin resmi başvuruyu yapmasının ardından kameraların karşısına geçti ve "Bu sorumluluk benim omuzlarımda kalırsa, Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde tarafsızlıkla görev yapacağım" dedi.

Şahin, Meclis Başkanı adayı olan diğer 3 milletvekiline, yarın yapılacak seçimde başarılar diledi.

Bu görevin, bir hizmet yarışı olduğunu vurgulayan Şahin, "TBMM, milletimizin iradesinin tecelli ettiği yerdir. Çok onurlu bir görevdir. Çünkü bu makam, Cumhuriyetimizi kuran, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ün de makamıdır; dolayısıyla şu andan itibaren omuzlarımda çok ağır bir sorumluluk ve yükün olduğunu hissediyorum. Tabii ki şu anda 4 aday arkadaşız. Kimin Meclis Başkanı olacağına TBMM Genel Kurulu karar verecektir" diye konuştu.

Diğer parti gruplarını ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine Şahin, "Ziyaret etmeyi düşündüğüm iki muhalefet partimiz de aday gösterdi. O nedenle bu çerçevede değerlendirip karar vereceğim" dedi.

Şahin, "AK Parti'den Meclis Başkanı olmak için başka adaylar da vardı, sizin adaylığınız küskünlük yaratır mı?" sorusuna, "Arkadaşlarımız, benim adaylık için başvurmam gerçeği ortaya çıktığında geldiler, beni tebrik ettiler, başarılar dilediler. Arkadaşlarıma da bu jestleri sebebiyle şükranlarımı sunuyorum" karşılığını verdi.

Mehmet Ali Şahin'in, TBMM Genel Sekreteri Koca'ya verdiği başvuru dilekçesinde "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına adayım. Gereğini saygılarımla arz ederim" ifadeleri yer aldı.

Şahin, isminin açıklanması sonrasında da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuşkusuz takdir TBMM'nindir ve milletvekili arkadaşlarımındır. Adaylık dahi şerefli ve onurlu bir durumdur. Eğer seçilirsem daha detaylı bir açıklama yaparım" dedi.

"Muhalefeti ziyaret edecek misiniz?" sorusu üzerine, Şahin, "Meclise bir gideyim, orada arkadaşlarımla bir değerlendirme yapayım. Eğer böyle bir durum, ziyaret etme imkanı ortaya çıkarsa tabi ki diğer grupları da ziyaret etmeyi gündeme alabilirim ama vakit de çok dar. Yarın saat 15.00'de Meclis toplanacak ve ilk oylamalar yapılacak. Henüz diğer siyasi parti gruplarını ziyaret edip etmemeye karar vermiş değilim" diye konuştu.

Başvuruyu kendisinin yapacağını belirten Şahin, "Diğer arkadaşlarımız da benim adaylığımla ilgili müracaat yapabilirler, bir engel yok. Anayasa ve tüzük buna müsait ama kendim yapacağım" dedi.

Şahin'in özgeçmişi

Şahin, 16 Eylül 1950'de Karabük'ün Ovacık İlçesi Ekincik köyünde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Şahin, bir süre serbest avukatlık yaptı. İstanbul Fatih Belediye Başkanı olarak da görev yapan Şahin, AK Parti'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.

Şahin, 20, 21 ve 22. dönemlerde İstanbul'dan, 23. Dönemde ise Antalya'dan milletvekili seçildi. Mehmet Ali Şahin, 58. ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 60. Hükümette ise Adalet Bakanlığı görevinde bulundu. Şahin, 4 çocuk babası.

AKP'li Kapusuz: "Küsmek gibi bir lüksüm yok"

Bu arada, AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, "Adayımız Mehmet Ali Şahin Bey, Meclisimize, demokrasimize ve ülkemize hayırlı olsun" dedi.

"Aday mısınız?" sorusuna Kapusuz, "Değilim tek adayla gidilmesi konusunda bir ortak mutabakat olunca, ülkesini, partisini, milletini seven bir insan olarak elbette birlik ve beraberlik konusunda katkı vermek, bu konudaki mutabakatı devam ettirmek konusunda ben de arkadaşlarıma katılıyorum. Arkadaşımıza başarılar diliyorum, hayırlı olmasını temenni ediyorum" yanıtını verdi. "Kırgınlığınız var mı?" şeklindeki soru üzerine Kapusuz, "İnsanın kendi kendine kırgınlığı olmayacağı gibi, AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan birisi olarak da kendime küsmek gibi bir lüksüm yok" dedi.

CHP:

CHP Genel Saymanı ve Basın Sözcüsü Mustafa Özyürek, Köksal Toptan'ın adaylık için başvurmaması durumunda İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'nin aday olacağını bildirdi. AKP'den açıklama gelmeyince Kesici adaylık başvurusunu yaptı. Kesici'nin adaylığına ilişkin dilekçe, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ile CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğü'ne sunuldu.

MHP:

MHP'de ise Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, TBMM Başkanlığı'na aday oldu. Kutluata'nın adaylığına ilişkin dilekçe, MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ve Mersin Milletvekili Akif Akkuş'un imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğüne sunuldu. Kutluata'nın kendisinin de başvuru dilekçesi bulunuyor.

TBMM Başkanı seçiminin siyasi partiler ve milletvekilleri arasında diyalog ve genel tercihle yapılması gerektiğini belirten MHP Grupbaşkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin bu konuda, "kendi grup başkanvekilini seçiyormuş" gibi davrandığını kaydetti.

Vural, "Bu zaman kadar AKP'den, TBMM Başkanı seçimi konusunda bir yaklaşım, bakış açısı, irtibatı olmadı. Başbakan, çok partili hayatın dinamiği olan yasama organına, kapalı kapılar ardından atama yapmaya çalışıyor. Sonra, 'Biz diyalog tarafıyız' diyorlar. Bu iki yüzlü siyasettir" diye konuştu.

Bu durumu, "uzlaşmadan uzak bir siyasi zemin" olarak niteleyen Vural, "MHP, TBMM Başkanı seçimi için kendi adayını gösterecektir" dedi.

MHP ve CHP daha önce de mevcut Meclis Başkanı Köksal Toptan isminde uzlaşılması halinde aday çıkarmayacağını açıklamıştı.

DTP:

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanlığı'na aday oldu.

Kaplan, adaylığına ilişkin dilekçeyi kendi imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğüne sundu. DTP'li bazı milletvekilleriyle birlikte dilekçesini veren Kaplan, bütün partilere eşit mesafede, hepsinin katılımını sağlayan bir anlayışla Meclis Başkanlığı'na talip olduğunu söyledi.

Kaplan, "Özellikle diyalog kurulması, tarafsızlığın sağlanması, Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda, Meclis Başkanının, bu dönem çok önemli bir rolü vardır. Bu rolün önemine binaen TBMM Başkanlığına adayım. Tüm adaylara başarılar diliyorum" diye konuştu.

Aday sayısı 5'e çıktı

Meclis Başkanı aday sayısı Kaplan'ın başvurusuyla birlikte 5'e çıktı. TBMM Başkanı adaylığı için şimdiye kadar AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç adaylık için başvurdu. Adaylık süresi bugün saat 24.00'te sona erecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89