• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

AKP'li Ömer Çelik: Belki de yeni bir 'Oslo' uygun görülmeyebilir

AKP'li Ömer Çelik: Belki de yeni bir 'Oslo' uygun görülmeyebilir
AKP'li Ömer Çelik, partiden uzaklaştırılan Diyarbakır il başkanının usul hatası yaptığını söyledi.

AKP Genel Başkan yardımcısı Ömer Çelik, Diyarbakır il başkanının "Böyle giderse dindar Kürtler bize oy vermeyecek" çıkışını eleştirirken "Ortadoğu'nun Kürtleri temsil eden en büyük partisi biziz" dedi.

AKP'li Ömer Çelik, Milliyet gazetesinden Zeynep Miraç'a özel açıklamalarda bulundu.

AKP'nin görüşlerini kimlerin ifade edeceğinin belli olduğunu söyleyen Çelik, partiden uzaklaştırılan Diyarbakır il başkanının usul hatası yaptığını söyledi. 

Başkanın iddiasının doğru olmadığını da belirten Çelik, "Bırakın Türkiye'yi, bütün Ortadoğu'nun ve bölgenin Kürtleri temsil eden en büyük partisi biziz. Oy oranlarımıza dayanarak söylüyorum" dedi. 

AKP'li Ömer Çelik'in Milliyet'e verdiği söyleşiden önemli bölümler...

Yeni bir Oslo süreci olur mu?

Ak Partili Kürt siyasetçiler Başbakan’ın Kürt sorunu konusunda bölgenin siyasetçileriyle bir araya gelmediğini söylüyorlar. “Kapalı devre çalışıyor, endişeliyiz” diyorlar. AK Parti ve Başbakan bu uyarıları dikkate alıyor mu?

- Soru bu şekilde sorulduğu zaman yanlış sorulmuş olur.

 Neden?

- Ak Partili Kürt siyasetçiler diye tek bir mekanik grup ve bunun tek bir mekanik görüşü varmış gibi toptancı bir değerlendirme doğru olmaz. Ak Parti Ak Parti’dir, içinde farklılarla beraber tek bir siyasi yapıdır. Her önemli meseleyle ilgili doğrudan Başbakanımız’a bağlı olarak çalışan farklı mekanizmalarımız var. Görevleri, bu süreçlerin tüm boyutlarına bakmaktır. İddia ediyorum, Türkiye’de Kürt sorunu bağlamında oluşmuş tarihsel ve güncel dinamikleri takip etme, tüm tarafları dinleme ve işi bütün boyutlarıyla ele alma konusunda Ak Parti kadar çerçeveye sahip, bu kadar geniş hacimle çalışan başka bir siyasi odak yoktur. Bu konuda yazılmış ya da söylenmiş olup da bizim duymadığımız herhangi bir şey söz konusu değildir.

Ancak bu konuda eleştiri getiren ve “Böyle giderse dindar Kürtler bize oy vermeyecek” diyen Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı partiden uzaklaştırıldı.

- Ak Parti’nin kuramsal yapısı ve siyaset yapma biçimi kurumsallaşmıştır. Partide siyasi meselelerle ilgili nasıl bir yaklaşım üreteceğimiz, aşağıdan yukarıya doğru ve birtakım mekanizmalar vasıtasıyla tartışa tartışa olgunlaşıyor. Bunların kimler tarafından ifade edileceği de kurumsal yapımız içinde bellidir.

İçerik değil üslup sorunu olduğunu mu söylüyorsunuz?

- İçerik ve üslup da... Her ikisinin de kurumsal yapımızda oluşumu ve temsili bellidir. Siyaset esas ve bir o kadar da usul meselesidir. Bu tip konulardaki görüşlerimizin ne olduğu ve usul açısından kimler tarafından dillendirileceği partide bellidir. Esas ve usul açıktır.

Usul karşılığını aldı. Peki siz esası dikkate aldınız mı?

- Bizim derdimiz oy yarıştırmak değil, doğru yerde durmak. Ama mesele illa oy meselesiyse, söz konusu iddia esas açısından da yanlış. Şu açıktır: Bırakın Türkiye’yi, bütün Ortadoğu’nun ve bölgenin Kürtleri temsil eden en büyük partisi biziz.

Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz?

- Oy oranlarımıza dayanarak. Türkiye’deki bütün kesimlerden olduğu gibi Kürt vatandaşlarımızdan da en çok oy alan parti Ak Parti’dir. Ama meseleyi Türk-Kürt oy dağılımı meselesi olarak ele almıyoruz. Hangi etnik gruptan kim çok oy alıyor değerlendirmesini sorunlu buluruz. Açıldığı zaman mecburen ifade ediyoruz.

MESAFE AÇILABİLİR

Başlangıçtan beri Ak Parti’yi destekleyen Kürtlerin artık yol ayrımına geldikleri uyarısını dikkate alacak mısınız?

- Bu değerlendirmede bir mantık kırılması var. Ak Parti’yi destekleyen Kürtler gibi büyük bir kitle adına konuşmaya yetkisi olduğunu kim iddia edebilir ki? Başka tür görüşler de dillendiriliyor. Liberallerle, demokratlarla Ak Parti’nin yolu ayrılıyor deniyor. Siyaset yaptığınız zaman nihayetinde bir çizginiz olur. Bu çizgide belli bir konuda sizin fikrinize yakın gözükenler veya sizin fikirlerini kendinize yakın gördüklerinizle başka bir konuda mesafeniz açılabilir. Ne var ki sadece taktiklere göre siyaset yapılmaz. Meselelere göre bir stratejiniz olur. Ve yolunuzda yürürsünüz. Ak Parti’yi var eden toplumsal iradenin bileşkesinde bir dağılma ya da zayıflama görmüyorum.

Yeniden Oslo benzeri bir sürecin başlama ihtimali var mı?

- Bu bir mekanizmadır, devlet istediği zaman buna başvurur. Ne zaman uygun görülürse... Belki de uygun görülmeyebilir.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89