• BIST 9809.26
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 8 °C

AKP’deki Kürtler rahatsız!

AKP’deki Kürtler rahatsız!
Başbakan Erdoğan’ın Uludere katliamıyla ilgili son açıklamaları AKP içindeki Kürt vekillerde büyük rahatsızlık yarattı: “Tasma”, “kalleş”, “mayın” sözleri kabul edilemez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin önceki günkü grup toplantısında Uludere hakkında söyledikleri AKP’de büyük rahatsızlık yarattı. İsimlerinin açıklanmasını istememelerine karşın başta Kürt milletvekilleri olmak üzere parti içinde çok sayıda isim Erdoğan’ın, sözlerine tepkili. En fazla rahatsızlık uyandıran cümleler ise şunlar: “Ölen yavruların Türk bayrağına sarılmasına layık olduğunu düşünseniz, terör örgütünün bayrağını sardırmazdınız. Dikkat edin, kaçakçıların hiçbiri bölgede bombaya basmadı ve Türkiye, BDP’li kalleşlerin, PKK’lı kalleşlerin benim subayımı, askerimi gelip arkadan şehit ettiği bir ülke değildir.” AKP kulislerinde, Erdoğan’ın konuşması, “Genel itibariyle iyiydi. Yer yer de duygusaldı” şeklinde değerlendirilse de, bu sözleri “sert” olarak değerlendiriliyor ve şu üç noktada eleştiriliyor:

“Devlet ölenlere sahip mi çıktı”

“Birincisi, Başbakan’ın, kaçakçıların mayına basmamasına ilişkin söyledikleri ciddi bir hata. PKK, kaçakçıların güzergâhına değil, operasyon güzergâhına mayın döşüyor. Kaldı ki, bugüne kadar kaçakçıların mayına basıp bacaklarının kopması filmlere bile konu oldu. Böyle mayına basan bir sürü kişi var. İkincisi, tabutlara Türk bayrağının sarılmaması meselesi. Oraya Türk bayrağını götüren mi oldu? Devlet sahip mi çıktı ölenlere? Orada kim vardıysa, o, bayrağını asar. Ayrıca Türk bayrağı sadece şehit cenazelerine sarılıyor. Üçüncüsü de, BDP’lilere yönelik ‘kalleş’ sözü. Bu söz olmadı. BDP, siyaset yapıyor, elinde silahla asker öldürmüyor. Her ne kadar PKK’nın onlara sağladığı zemin üstünden siyaset yapıyor olsalar dahi neticede siyaseti bir yöntem olarak seçmiş bir parti.”

“Tasma da şık olmadı”

Kulislerde ayrıca, Başbakan Erdoğan’ın, pazar günü yapılan partisinin İstanbul İl Kongresi’nde, Uludere üzerinden yürütülen bir uluslararası karalama kampanyası yürütüldüğünü ve kampanyanın içerisinde bazı medya kuruluşlarının da olduğunu söyleyip, medyaya yönelik, “Düne kadar üniformalılar sizi azarlıyordu. Biz, sizi bu tasmadan kurtardık” demesi de şöyle eleştiriliyor: “Medya, maksatlı da yazabilir, ideolojik de yazabilir. Medya, dünyanın her yerinde böyledir. Her zaman senin hesabına geleni yazmaz ki. Ama lider, biraz daha tahammüllü olmak zorunda. ‘Tasma’ sözü şık olmadı. Geçmişte askerî otoritenin basın üzerinde çok ciddi etkisi vardı, talimatla gündem belirliyor, gündem saptırıyor, gündem saklıyorlardı. Basını özgürleştiren tabii ki AK Parti’dir. Bunu daha makul bir dille anlatabiliriz. ‘Özgürleştirdik’ diyebiliriz, ama özgürleştirdik diye bizim istediğimiz gibi yazmalarını beklememiz, özgürleştirdik diye minnet edip hakaret etmemiz doğru değil.”

AKP’li vekiller, “Başbakan, muhalefete cevap verirken, Uludereli annelerin duyguları incinmiş olabilir. Daha hassas konuşmak lazım” diyor. (Taraf)

  • Yorumlar 10
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89