• BIST 9798.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

'Akit Türk medyasının yüz karası'

'Akit Türk medyasının yüz karası'
Bir süredir, yazar Cengiz Çandar hakkında asılsız yayınlar yapan Akit gazetesi bu tutumunu sürdürüyor. Akit'e tepki büyük.
Bir süredir Radikal yazarı Cengiz Çandar’ı hedef gösteren ve nefret söylemi üreten ‘haberler’ ve yazılar yayımlayan Yeni Akit gazetesine meslek örgütleri tepki gösterdi. Şemdin Sakık’tan geldiği iddia edilen mektuplar üzerinden Çandar’a yönelik yapılan haberlerin son örneği Yeni Akit’in dünkü sayısında yer aldı. ‘Bu nanköre değmezmiş’ manşetiyle Çandar’ın fotoğrafını basan gazete için Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, ‘Türk medyasının yüz karası’ değerlendirmesinde bulundu. Yeni Akit’in haberlerine gösterilen tepkiler şöyle:

Yayınlar gerçek dışıysa yasal haklarını kullansın (Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel)

“Medya Derneği genel prensip olarak basın özgürlüğünün en geniş anlamda kullanılması taraftarıdır. Bazen kimilerinin zararına olan bir haber bir başkası için haber verme özgürlüğü olarak görülebilir. Ama Akit gazetesinin Cengiz Çandar hakkındaki yayınları gerçek dışıysa bu vahim bir durumdur ve buna karşı yasal hakların kullanılması en doğru yol olacaktır.”

Hesabını veremezler (Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi)

“Meslek örgütleri olarak savunduğumuz temel kural ‘meslek ilkelerine uyulması’. Daha önce de Cengiz Çandar ’ın hedef gösterilmesi durumlarıyla karşılaştık. Bu tür yayınlar yapıldığı zaman kendi mesleğimizi savunmakta güçlük çekiyoruz. Bu yayıncılığı ‘nitelikli yayıncılık’ olarak değerlendirmek mümkün değil. Meslek ilkelerine uygun, kişilik haklarına saygı duyan yayıncılık türü kolay bir yayıncılık da değil. Nitelikli yayıncılığın kavgasını veriyoruz. Kişilik ve insan haklarına saygı duyulan bir habercilik bizim istediğimiz bir yayıncılıktır. Yeni Akit’in yayıncılığı, dünya standartlarında da kabul edilebilir bir yayıncılık değil. Cengiz Bey’in üzerinden yapılan bu yayıncılığın hesabını bir gün o yayın kuruluşu veremez.”

Kabul edilemez (Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu)

“Yeni Akit sistematik olarak uzun süredir Cengiz Çandar aleyhine kara propaganda ve hatta linç kampanyasına varan yayınlar yapıyor. Hedef gösterme, etiketleme/yaftalama, aşağılama ve küfür içeren nefret içerikli ifadeler kullanma yollarına başvurarak, belli kişileri sessizleştiren ve yalnızlığa sevk eden, onlara karşı şiddeti teşvik eden ve onları kamuoyunda adeta vatan haini olarak ilan eden bir gazetecilik anlayışı kabul edilemez. Nefret söyleminin bizzat medya aracılığıyla yayılması çok daha zararlı sonuçlar doğurabilir.”

28 Şubat’ın günahları tekrarlanıyor (Medya Etiği Platformu’ndan Barış Soydan)

“28 Şubat döneminin uygulamalarından İslami kesimin çok canı yanmıştı. Bu da o dönemki uygulamaların ne yazık ki tekrarı. Aynı günahların işlenmesi çok acı. Etiği de geçtik, temel gazetecilik açısından, bu tür haberlerde suçlama yönelttikleri kişileri büyük olasılıkla aramıyorlar bile. Bu yazılar kâğıt üzerinde kalmıyor. Birileri kendine vazife çıkarabiliyor. 28 Şubat’taki andıç haberinden sonra Akın Birdal’a suikast düzenlenmişti. Bu açıdan da dikkatli olunması gerekiyor. Şu anda Türkiye PKK konusunda yeniden hassaslaştı. Etik ilkelerden biri ‘zararı asgariye düşürmek’. Gazeteci, haber yazarken ‘bir zarara yol açabilir mi’ diye düşünmeli.”

Yasa da tanımıyorlar (Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit)

“Akit Türk medyasının yüz karası. Yasa tanımıyor. Dava açtığınız zaman, manevi tazminat istiyorsunuz, gazetenin sahibi bulunamıyor. Cambazlık içindeler. Aşırı İslamcı görüşlerini maske yapmışlar, ancak ona da inanmıyorum. En çok üzücü olan da bu gazetenin yazarlarını Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların uçaklarında görmek. Bu gazetenin yazarlarının davet edilmesi hüzün verici bir durum. Resen de açıklamalarda bulunduk. Kınadık. Ancak ‘ayıp değil mi, utanmıyor musun’ dediğinizde size gülerek bakıyorlar. Allah Cengiz Çandar ’a sabır versin diyorum.”

Cengiz Çandar suç duyurusunda bulunmuştu

Akit’in Cengiz Çandar ’ı hedef alan ilk haberi 10 Ağustos 2012’de yayımlandı. ‘Sakık’tan Bombalar’ başlıklı ‘haber’de, PKK itirafçısı Şemdin Sakık’a ait olduğu belirtilen bir mektuba dayanarak, Cengiz Çandar , Hasan Cemal, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Mihri Belli ve Aysel Tuğluk hedef gösteriliyordu. Çandar’ın konuyu köşesine taşımasının ardından da Akit ve yazarları aynı tutumu sürdürdü. Akit’te yazan Ali Karahasanoğlu’nun, ‘PKK ’nın neresindesiniz’ sorusuyla yeniden hedef gösterdiği Çandar ise 15 Ağustos’ta Radikal ’deki yazısıyla Akit hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hep aydınları hedef gösterdi

Yeni Akit, Çandar’ın yanı sıra çok sayıda gazeteci ve aydını hedef gösteren haberler yapmıştı. Haziran ayında İngiltere ’de düzenlenen, ‘Kürt sorununda çözüm arayışları’ başlıklı paneldeki sözlerinden dolayı Ali Bayramoğlu için Yeni Akit gazetesi ve ‘habervaktim.com’ sitesi ‘Ermeni kökenli’ ve ‘Ermeni tezlerini ırkçı bir saikle savunuyor’ gibi ifadeler kullanmıştı. Senarist Meral Okay’ın ölüm haberini ‘O kadın öldü, camiye mi gidecek, fırına mı’ gibi nefret dolu bir başlıkla vermesiyle dikkat çeken gazeteye çok sayıda tepki gelmişti. Şemdin Sakık’tan geldiği iddia edilen mektuplarla Cengiz Çandar , Hasan Cemal, Ahmet Altan, Yasemin Çongar gibi gazetecileri ‘PKK destekçisi’ gibi gösteren ‘ispatlamayan şerefsizdir, namussuzdur’ gibi ifadeler kullanmıştı. Akit, bir süre önce PKK tarafından kaçırılan CHP milletvekili Hüseyin Aygün’ü de hedef almış, Osman Öcalan’ın bir röportajına dayanarak ‘CHP ve PKK’nın Alevileri kardeştir’ ifadesini manşete taşımıştı. (Radikal)
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89