• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 4 °C

Âkil İnsanlar toplantısında neler konuşuldu?

Âkil İnsanlar toplantısında neler konuşuldu?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde, 7 bölgede temaslarda bulunan Akil İnsanlar Komisyonu üyeleri ile bir araya geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde, 2 aydan bu yana Kürt sorununun demokratik çözümü için başlatılan süreci halka anlatmak amacıyla 7 bölgede temaslarda bulunan Akil İnsanlar Komisyonu üyeleri ile bir araya geldi. 

Toplantıya, Başbakan yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da katıldı. 

Toplantıya, Akil İnsanlar Heyeti üyeliğinden istifa eden Murat Belge ile Prof. Dr. Baskın Oran'ın yanı sıra mazeret bildiren Kürşat Bumin ve Şemsi Bayraktar da katılamadı.

Toplantıda, 7 coğrafi bölgede görev yapan 7 heyet, ayrı ayrı hazırladıkları raporları Başbakan Erdoğan'a sunarken, Başbakan Erdoğan da çözüm sürecinde kritik rol oynayan Akil İnsanlara teşekkür etti. 

Toplantı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hüseyin Çelik, yaklaşık 3 saat süren toplantıda hazırlanan raporlarda problemin ne olduğuna ilişkin tespitlerin ve yurttaşların koyduğu teşhislerin olduğunu söyledi.

Çelik, toplantıyla ilgli şunları söyledi: 

"Akil İnsanlar Heyeti’nin son toplantısı yapıldı. Türkiye’nin nabzını tutmaya çalışıyorlardı, binlerce insanla görüştüler. Sonuçta bir rapor hazırladılar. Kamu Düzeni ve Müsteşarlığı koordinasyonu yaptı. 

Raporlarda tespitler var. Problem nedir, ne değildir tespiti var, problemlerle ilgili teşhisler var. Her bölge heyeti bazı tedavi yöntemleri öneriyor. Çözümle ilgili ne olması ya da olmaması gerektiği ifade ediliyor. 

Bundan sonra yapılacak süreçte en ince detayına kadar değerlendirilecek, 7 bölge raporu birleştirilerek nihai rapor hazırlanacaktır. Heyetteki 63 kişiye iktidarımız, ülkemiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum. 

Medyanın, heyetin çalışmaları sırasında küçük grupların eylemlerini öne çıkarmasından, esas yapılan işin görülmemesinden şikayetçi oldular. 

Şehit ve gazi ailelerinin süreci desteklediklerini söylediler. Türkiye genelinde çözüm sürecine çok büyük destek olduğunu belirttiler. 

İnsanlar çözüm sürecinin ne olduğunu öğrendikten sonra destek oluyorlar. 

Sihirbaz gibi şapkadan tavşan çıkararak bu işi bitirilemez, bu bir süreç. 30 yıllık bir tahribat var, herkes yıkabilir ama yapamaz. Bu gemide hepimiz birlikteyiz, birinci, ikinci mevkide de olsak batarsa hepimiz helak oluruz. 

Selahattin Demirtaş, ‘süreç gitti, geldi’ dediyse kendisine sormak lazım. Bu meseleyi yalnız Kürt meselesi olarak görmemeliyiz. 

Ben buraya gelene kadar toplantıda Gezi Parkı ile ilgili bir kelime dahi geçmedi. 

Heyetin görev süresi 2 aydı ve son toplantısını yaptı. Çözüm sürecine karşı çıkanlar azınlıkta kaldı."

'ZOR BİR YAZ' 

NTV'ye konuşan Akil İnsan heyetinden Fuat Keyman, "Süreç beklenenden ağır ilerliyor, zor bir yaz bizi bekliyor. Gerekli reformların yapılmamasıyla ilgili güvensizlik de var" ifadelerini kullandı. 

Keyman şunları kaydetti: 

"Demokratik reform bağlamındaki girişimerin başlaması için Eylül, Ekim'e kadar beklemek durumundayız. Sayın Başbakan'dan anladığım, sürecin birinci aşamadan yani silah bırakma ve çekilme aşamasından devam ettiği. Toplantıya girerken umudum daha fazlaydı. Halen birinci aşamada olmamız sürecin daha uzun süreceğini gösteriyor. İnşallah sürecin uzun zamana yayılması provokasyona neden olmaz. 

Doğu ve Güneydoğu'da umut var; sürecin sekteye uğramasıyla ilgili, gerekli reformların yapılmamasıyla ilgili güvensizlik de var. Batıda ise üniter devlet ve Türk kimliği konusunda endişeler var. Endişe ile umudun beraber gittiği bir süreç yaşıyoruz. Birinci aşamanın bir hafta veya iki haftada değil, Eylül, Ekim'e kadar devam edeceği görünüyor. Yani zor bir yaz bizi bekliyor."

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89